Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, vineri, o nouă avertizare pentru cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Turciei, insistând, aşa cum preciza şi ieri, că situaţia din această ţară se menţine tensionată. “Sâmbătă, 15 iunie, şi duminică, 16 iunie, la Ankara, respectiv Istanbul, vor fi organizate mitinguri populare de către partidul de guvernământ, anticipându-se o numeroasă participare şi posibile restricţii de circulaţie”, arată MAE, cerându-le românilor să evite implicarea în orice tip de manifestaţii. Precizăm că, de la începutul protestelor de la Istanbul, au fost arestaţi şi cetăţeni străini, iar premierul Erdogan a recunoscut că sunt “numai 6”, deşi agenţiile străine de ştiri relatau că sunt mai mulţi.
Potrivit ultimului bilanţ publicat miercuri seara de Uniunea medicilor din Turcia (TTB), protestele s-au soldat până acum cu 4 morţi – 3 manifestanţi şi un poliţist – şi peste 7.500 de răniţi, dintre care 50 grav.
MAE precizează că forţele de ordine continuă să rămână în Piaţa Taksim.
Cetăţenilor români li se recomandă prudenţă, să se informeze înainte de a efectua o deplasare pe teritoriul acestei ţări, să evite zonele centrale ale oraşelor Istanbul, Ankara şi Izmir, în special noaptea, precum şi implicarea în orice tip de manifestaţii.
După ultimatumul dat protestatarilor, premierul Recep Tayyip Erdogan a primit joi seară, la reşedinţa sa din Ankara, un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor din parcul Gezi din Istanbul, relatează mass-media locale, preluate de AFP. Delegaţia a fost formată din artişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.
În tot acest timp, sute de mame ale tinerilor protestatari au format un lanţ uman în jurul parcului, pentru a descuraja o intervenţie a Poliţiei.
Acum, chiar dacă trupele speciale nu au mai tras cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, demonstranţii se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în orice moment.
Joi, toată presa turcă titra pe prima pagină cuvântul „Referendum”, aşa cum a propus Erdogan, însă protestatarii susţin că este doar o manevră a premierului de a arăta opiniei publice că este dispus să negocieze. Propaganda Guvernului funcţionează deja, susţin ei.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat, vineri, că premierul a cerut justiţiei să se pronunţe în privinţa realizării proiectului (care implică distrugerea parcului şi tăierea a circa 600 de copaci) şi că va aştepta decizia, dar chiar dacă instanţa îşi va da acordul, el tot va convoca referendumul pe acest subiect.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a anunţat că se va iniţia o anchetă cu privire la folosirea excesivă a forţei de către poliţie împotriva manifestanţilor.
“Guvernul turc aplică strategia ‘bâtei şi morcovului’ derutând manifestanţii care nu mai ştiu la ce să se aştepte de la premierul Recep Tayyip Erdogan, care a lansat joi un nou ultimatum pentru ca manifestanţii care campează de la 1 iunie în parcul Gezi să părăsească locul în 24 de ore”, titrează, vineri, ziarul La Razon. (M.S.)