UPDATE! BAC: 43% rata de promovare. MECT a publicat rezultatele pe Internet

Centralizarea finala a raportarilor din judete arata ca numai 43,01% din cei aproximativ 190.000 de candidati la prima sesiune a Bacalaureatului au promovat examenul.  Anul trecut, rata de promovare a fost de 44,47%, astfel ca, din cei 200.000 de candidati, 90.000 au picat ambele sesiuni. Anul acesta, surprizele s-au tinut lant: din cei 340.000 de candidati estimati de ministrul interimar Liviu Marian Pop, numai 77% au decis sa se inscrie la BAC. In aceste conditii, universitatile de stat risca sa li se ocupe numai locurile bugetate (62.000) si sa nu mai pupe candidati la locurile cu taxa. Cat priveste universitatile particulare, cu toate eforturile de a-si reduce drastic taxele (1.500 – 1.800 lei/an), toate sunt in pragul falimentului.

UPDATE: După sesiunea de toamnă, rata de promovare a ajuns la 44,41%.

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro rezultatele obtinute de absolventii de liceu din intreaga tara. Listele sunt sortate pe judete, in ordine alfabetica, dupa medie sau in functie de unitatea scolara absolvita de elev.

Potrivit calendarului de BAC 2012, luni vor fi depuse contestatiile (intre orele 08:00 – 12:00), iar pe 13 iulie vor fi afisate rezultatele finale.

Andronescu: “Sub asteptari”

“Rezultatele sunt sub asteptarile oricarui om din sistemul de invatamant”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu. Ea a anuntat ca se vor organiza meditatii cu elevii la nivelul scolilor, iar ministerul va cauta sa gaseasca un sistem de plata cu ora pentru profesori.

Liviu Marian Pop, fostul interimar de la Educatie, a propus meditatii la televiziunea publica, nestiind ca acestea se organizeaza deja de ceva vreme pe TVR2, la toate disciplinele. In mod paradoxal pentru un fost sef al Educatiei, el sustine ca este insuficienta pregatirea la nivelul unitatilor de invatamant.

Ecaterina Andronescu promite insa ca o sa se uite cu atentie si la “inadecvarea subiectelor”.

Cand Ministerul Educatiei tolereaza impostura

Si iata cum simpla montare a camerelor de supraveghere in salile de examen a starpit minciuna si impostura ce domneau de mai bine de 8 ani, cand rata de promovare la BAC era de 80%, cand meditatiile particulare inflorisera iar profesorii lasau elevii sa copieze la examen, contra cost, spre bucuria parintilor.

In tot acest timp, conducerea ministerului si a inspectoratelor scolare au inchis complice ochii, profesorii meditatori si-au umplut buzunarele iar universitatile de stat au ajuns principalul concurent al particularelor, dublandu-si cu locuri cu taxa locurile finantate de la buget.

Camerele video si criza economica au facut curatenie

Dar nu doar supravegherea video – decisa de fostul ministru Daniel Funeriu – a rezolvat lucrurile; criza economica a asezat lucrurile pe fagasul lor normal.

In momentul in care parintii nu au mai avut bani pentru meditatiile copiilor (care ajunsesera o practica frecventa inca din clasa I) si pentru studiile cu taxa ale odraslelor la universitate, toata aceasta masinarie care functiona perfect s-a prabusit si a aratat intreaga hidosenie a invatamantului paralel, tolerat de Ministerul Educatiei, care a semnat sute de mii de diplome de licenta, masterat si doctorat in fiecare an.

Daca pe piata muncii aceste zorzoane academice si-au dovedit inutilitatea, afacerea studiilor cu taxa si a diplomelor eliberate cu carul este estimata la 1 miliard de euro pe an, concurand piata farmaceutica.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.