Rata de promovare la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat este de 24,26% înainte de contestaţii, cu 4,75% mai mare decât cea de anul trecut. Rezultatele au fost postate duminică pe site-ul Ministerului Educaţiei (dă click pe numele judeţului), iar cele finale, după reyolvarea contestaţiilor, vor fi afisate miercuri, 5 septembrie.
Ministrul Ecaterina Andronescu explică timida creştere faţă de anul trecut prin organizarea, în vară a sesiunilor de pregătire la nivelul tuturor liceelor din ţară.
Însă mai mult au fost prezenţi profesorii la meditaţiile gratis, decât viitorii candidaţi. Iar rezultatele – pe măsură.
Dar chiar şi cei care au promovat examenul “la reluare” au obţinut medii mici, dovadă că eşecul din vară nu a fost o întâmplare.
BAC-ul în cifre
Din cei 99.442 de înscrişi la a doua sesiune s-au prezentat numai 85.117, astfel că 14% au renunţat. Unii mai aveau de promovat o singură probă a examenului, alţii – două sau toate trei probe scrise.
Peste 10.000 au luat medii între 5 şi 5,98 dar nu au promovat bacalaureatul, pentru că nu au obţinut minim 6.
Au promovat 20.662 de candidati, cel mai mare procent fiind înregistrat în judeţul Giurgiu, 50,22%, iar cel mai mic în Ilfov, de doar 10,21%.
La prima sesiune, rata de promovare la nivel national a fost de 44,41%.
Ecaterinei Andronescu nu îi rămâne decât să constate decât ceea ce mass-media reclamă de 10 ani: că elevii ies din şcoală din ce în ce mai nepregătiţi, că disciplinele pe care le învaţă sunt prost structurate în manuale, că învăţământul nu mai este deloc atractiv şi că profesorii sunt dezinteresati.
Magda SEVERIN