Condamnatul penal Nastase este tratat regeste: ministrul Internelor ii telefoneaza la cateva ore de la pronuntarea sentintei sa-l intrebe cam cum ar vrea sa fie luat de acasa – cu politisti imbracati civil, cu masina cu geamuri fumurii sau cu salvarea?
Doua somitati medicale se inghesuie la tv sa prezinte la stiri informatii proaspete despre starea pacientului. Operat de o echipa pluridisciplinara, impuscatul “a avut noroc”, provocandu-si “rani usoare”, ne anunta profesorul Ioan Lascar, seful Sectiei de chirurgie plastica si reparatorie de la Floreasca.
Recuperarea va dura, totusi, 10-14 zile. Medicul Serban Bradisteanu, seful Sectiei cardiologie, ne pregateste insa pentru tot ce e mai rau: condamnatul risca un infarct, dar nu poate spune cand il va opera pe inima, ca n-a primit acordul de la el.
Fiul cel mare al condamnatului anunta o conferinta de presa in fata spitalului, chiar de ziua tatalui sau – 22 iunie, 62 de ani. Patru persoane merg, de forma, la Primaria Capitalei sa obtina autorizatie de miting pentru 1.000 de persoane, care sa-si arate sustinerea fata de “cel mai bun premier pe care l-a avut vreodata Romania”. Nu este vorba despre Victor Ponta. El are de purtat un razboi cu Basescu. Iar Antonescu, care ar vrea sa-l ajute, mai mult il incurca.
“Evolutia postoperatorie este foarte buna, in parametri normali, este un trend evolutiv favorabil, nu a avut dureri, nu a avut febra. Preocuparea noastra este de a trata leziunile produse prin impuscare”, a spus, vineri dimineata, profesorul Ioan Lascar. Adrian Nastase este in continuare monitorizat in sectia de Terapie Intensiva, a adaugat el.
Profesorul Lascar a precizat ca Adrian Nastase a fost evaluat de o echipa interdisciplinara, formata din chirurgul plastician, chirurgul cardiovascular, psihiatru, chirurgul de chirurgie generala si specialistul ATI. “Ce s-a realizat in cursul interventiei chirurgicale are trend evolutiv extrem de favorabil. Putem califica parametrii generali si evolutia locala ca fiind foarte buni”, a insistat Lascar.
Condamnat si nu prea
Medicul Bradisteanu a iesit si el in fata spitalului, peste o ora, sa dea declaratii. Pare, dintr-o data, rezervat. Aflam de ce: “Familia si-a exprimat dorinta de a pastra confidentialitate asupra starii pacientului”.
Intrebat daca Dana si Andrei Nastase – sotia si fiul cel mare, ambii venind la spital dimineata – au voie sa-l vada pe condamnat, medicul pare putin incurcat, apoi sustine ca nu, “doar medicii care il ingrijesc au voie sa intre la el”.
Este demascat o ora mai tarziu de Nastase Jr, care anunta ca tatal i-a interzis sa mai tina discursul pe care il pregatise de ziua lui.
O lansare politica ratata
Fiul lui Nastase ar fi vrut sa dea lovitura: isi pregatise lansarea in politica, anuntand, joi, ca va tine un discurs despre tatal sau, vineri la ora 17.00, in prezenta sustinatorilor. Conferinta de presa urma sa fie la spital, iar la Primaria Capitalei au fost trimisi, de forma, 4 oameni – Octavian Cazacu, Ioana Cazacu, Maria Catrina si Horia Budsa – sa obtina autorizatie pentru mitingul a 1.000 de persoane, intre orele 16.30-18.30. Oprescu s-a eschivat, spunand ca au venit prea tarziu, cererea se depune cu 3-5 zile inainte. Dar nu-i nimic, adunarea poate fi si spontana.
“Voi citi maine, de ziua tatalui meu, la spitalul unde este internat, scrisoarea lasata de dansul….«un fel de testament public»… Doresc sa mi se alature toti cei care, trecand peste ratiuni politice, pot asculta testamentul celui care, pentru mine, este, inainte, tatal si nu politicianul Adrian Nastase. Cred ca tata are acum, mai mult ca niciodata, nevoia sa stie ca nu este singur. Sa simta de aceasta zi a lui cand, cu ajutorul lui Dumnezeu, va putea implini 62 de ani de viata ca inca sunt oameni care-l privesc ca noi…”, lanseaza apelul la mobilizare Andrei Nastase, pe Facebook.
Incoltit de jurnalistii “de rau”, managerul Spitalului de Urgenta Floreasca, prof. dr. Radu Macovei, anunta ca “nimeni nu organizeaza conferinte de presa in spital in afara celor stabilite de catre conducerea unitatii sanitare”.
Teapa
Cu o ora inainte de eveniment, juniorul anunta ca s-a razgandit. ”Dat fiind numarul foarte mare de prieteni si simpatizanti care ar fi dorit sa participe la intalnirea de vineri din fata Spitalului Floreasca, fapt care ar perturba activitatea spitalului si a zonei limitrofe, am decis sa nu mai fac declaratia publica anuntata. Am decis acest lucru si pentru ca in aceasta dimineata tatal meu mi-a interzis sa dau publicitatii ‘Testamentul lui politic'”, anunta Andrei.
Zeci de tineri pesedisti au venit, totusi, sa faca un fel de “miscarea Piata Universitatii”. Un steag tricolor e agitat la nesfarsit de un barbos desirat, imbracat cu o ie ca in tabloul cu Rascoala de la 1907.
Revolutionarii, la apel
La miting sunt si dintre cei mai batrani. Pe un banner purtat de o femeie fara dinti, dar cu gura mare si un Che Guevara in floarea varstei, scrie “La multi ani”. Semneaza “Luptatorii veterani ai Revolutiei din 1989”.
Cantareata de muzica populara Ionela Prodan se pupa cu un grup de necunoscuti. “De 17 ani vin de ziua domnului Nastase sa-i spun La multi ani. Nu sa cant. Acum ii simt inima, de aici”, spune vedeta, veche membră PSD.
E cumplit de cald, dar asta nu-i impiedica pe simpatizanti sa stea disciplinati pana la 18.30, cat promisesera.
5 iulie, verdict asupra amanarii pedepsei
In rest, la 48 de ore de la condamnarea lui Nastase, niciun politician nu s-a mai aratat pe la spital, ca in noaptea internarii. Trimit insa cosuri cu flori acasa in Zambaccian.
Deocamdata e liniste. La 24 de ore de la sentinta, avocatii condamnatului Nastase au solicitat in justitie amanarea cu 3 luni, pe motive medicale, a executarii pedepsei. Cele 14 zile de recuperare medicala expira fix pe 5 iulie, cand Tribunalul Bucuresti va judeca solicitarea.
Pana atunci, condamnatul se poate imbolnavi si mai rau de inima. Sigur va avea nevoie de o operatie pe cord. Si de o recuperare mai lunga.
O ambitie
Este un caz rar. Sentinta nu poate fi schimbata, iar orice amanare nu aduce decat prelungirea agoniei. Iar aceasta, pentru ca detentia incepe, legal, din momentul in care Nastase va fi incarcerat. Iar din acel moment va fi suficient sa stea 2-3 zile, apoi va putea fi scos pentru operatia pe cord sau de ce-o fi. Iar numaratoarea inversa a celor 7 luni pe care le are de ispasit va putea sa inceapa.
Si totul ar fi decurs ca la carte inca de la inceput, daca Nastase n-ar fi refuzat sa stea macar o zi in inchisoare.
Ceilalti condamnati, in arest
In tot acest timp, 4 dintre ceilalti 5 condamnati (la 5, respectiv 6 ani de inchisoare), dintre care doua femei, s-au prezentat la penitenciar fara mare tamtam. Pe ei nu i-a sunat ministrul Rus.
Unul dintre cei doi condamnati dati in urmarire generala s-a intors, vineri, dintr-o vizita de afaceri in SUA, fiind asteptat de politisti pe aeroport. A mai ramas o doamna, care va fi, probabil, mai greu de gasit, dupa ce avocatul sau a depus de mai mult timp la dosar un certificat care atesta ca aceasta sufera de boli psihice.
Magda SEVERIN