Cele două milioane de români care lucrează în Uniunea Europeană au trimis în ţară 37 miliarde de euro, din anul 2005 de când au început să plece masiv afară şi până la sfârşitul lui 2013. Ei concurează cu marii investitori străini, care au adus în România 44 de miliarde de euro prin investiţiile directe, în aceeaşi perioadă, scrie Ziarul Financiar. Chiar dacă au contribuit puternic în ultimii 10 ani la echilibrul monedei naţionale şi al economiei, românii care lucrează în UE fac subiectul atacurilor naţionaliste şi eurosceptice din ţările în care locuiesc.
Cu ocazia alegerilor europarlamentare, care vor avea loc pe data de 25 mai, niciunul dintre partidele înscrise în cursă nu a găsit cu cale să le adreseze vreun mesaj de susţinere.
Potrivit sursei citate, 10% din populaţia din România munceşte în Italia, Spania sau Germania. Există muncitori români care lucrează 10-12 ore pe zi în abatoarele germane, „batante” (îngrijitoare) în Italia şi care muncesc pentru 500 sau 600 de euro în condiţii grele.
“Dar le-a transmis măcar vreun mesaj, a fost printre ei vreun europarlamentar român care câştigă în patru ani de mandat aproape un milion de euro şi ar trebui să se bată pentru ca statele respective să le protejeze drepturile mai bine? Nici vorbă”, scrie Ziarul Financiar.
Mai mult, campania electorală care se încheie nu a avut de-a face cu teme europene, ceea ce, în opinia unor specialişti, arată mai degrabă a dispreţ faţă de alegători.
„Ideea că nu le explicăm (temele europene – n.n.) pentru că nu înţeleg denotă o lipsă de respect faţă de alegători“, spune, pentru sursa citată, profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale. (M.S.)