Uniunea Europeana l-a somat, practic, pe Victor Ponta sa restaureze puterile Curtii Constitutionale, iar premierul roman a promis joi, la Bruxelles, ca va da curs acestor solicitari, in vederea “disiparii ingrijorarilor” cu privire la respectarea statului de drept in tara sa. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (CE) “a fost clar asupra faptului ca Guvernul roman trebuie sa respecte deplina independenta a justitiei, sa restaureze puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt aplicate”, a declarat Barroso, citat intr-un comunicat publicat la finalul unei intalniri cu Ponta la Bruxelles. Presedintele CE nu a vrut sa iasa in conferinta comuna cu premierul roman la finalul intalnirii, dar i-a dat ca tema o lista de intrebari la care Ponta trebuie sa-i raspunda in scris. Mai pe romaneste, Barroso nu da doi bani pe ce spune Ponta si ii cere sa dea in scris pentru tot ce se angajeaza.
“Presedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupari in ceea ce priveste recentele evolutii politice din Romania in legatura cu respectarea statului de drept, cu independenta sistemului de justitie si cu rolul Curtii Constitutionale. El a subliniat ca trebuie garantate mecanismele necesare functionarii unui sistem democratic. Presedintele Barroso a subliniat in mod clar ca Guvernul Romaniei trebuie sa respecte independenta totala a sistemului judiciar, sa restabileasca puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile acesteia sunt respectate, sa numeasca un Avocat al Poporului ce se bucura de sprijin transpartinic, sa garanteze o noua procedura deschisa si transparenta pentru numirea Procurorului General si a directorului DNA, precum si sa faca din integritate o prioritate politica“, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit documentului, presedintele Barroso a apreciat asigurarile date de premierul Ponta potrivit carora “masurile ce cad in responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat si ca nu se va precupeti nici un efort pentru ca sa existe un angajament similar si din partea celorlalte institutii romanesti”.
“Primul-ministru Ponta a declarat ca va furniza aceste angajamente in scris urgent. Comisia Europeana isi va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in data de 18 iulie 2012, raport in care va trece in revista progresele inregistrate de Romania in ultimii cinci ani, inclusiv evolutiile recente”, se mai arata in comunicat.
Premierul roman s-a întalnit joi dupa-amiaza şi cu Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care s-a aratat “profund preocupat” de recentele evenimente din Romania, din punctul de vedere al independentei Justiţiei şi situatiei statului de drept.
Ponta promite orice, dar face ca el
Premierul Victor Ponta a recunoscut joi, la Bruxelles, dupa intrevederea cu seful executivului UE, ca Guvernul roman va trebui sa trimita – “vineri sau cel tarziu luni” – raspunsurile la lista cu intrebarile ridicate in intalnirea avuta cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
”A fost o intalnire extrem de utila si pozitiva. Am inteles ingrijorarile Comisiei care sunt legitime. De asemenea, am primit o lista cu intrebari la care CE asteapta din partea Guvernului raspunsuri foarte clare si m-am obligat ca maine sau luni sa transmitem aceste raspunsuri, pentru a asigura inca o data ca tot ceea ce a fost ca batalie politica saptamana trecuta nu a afectat si nu va afecta in niciun fel statul de drept, ordinea constitutionala si stabilitatea institutiilor noastre la standarde europene”, a spus Ponta.
“Validarea referendumului apartine Curtii Constitutionale”
Premierul promite ca decizia privind referendumul apartine Curtii Constitutionale, pe 30 iulie, care va emite imediat dupa scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajandu-se sa respecte aceasta decizie.
El complica din ce in ce mai mult lucrurile pentru a nu mai intelege nimeni nimic, in loc sa abroge ordonanta privind referendumul (OUG 41/2012), pe care a adoptat-o in 5 iulie, cu o seara inaintea suspendarii presedintelui Basescu, pentru a-l demite mai usor.
“Ordonanta de urgenta nu ramane nerezolvata; saptamana viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune in acord toate textele, pentru ca in acest moment este vorba de trei legi : Legea initiata de domnul Basescu si PDL prin care presedintele nu poate fi demis decat daca majoritatea absoluta a romanilor voteaza in acest sens, este si al doilea text de lege aflat la Curtea Constitutionala in care se vorbeste de majoritatea celor care voteaza, dar cu o conditie de cvorum, si a treia lege, care a fost si in 2007, cuprinsa si in ordonanta, in care se vorbeste de majoritatea celor care participa”, a precizat Ponta.
“In acelasi timp insa, am spus care este solutia de a asigura atat pentru CE, cat si pentru toti cei implicati in procesul din Romania: pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decat dupa ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constitutionala il valideaza si spune daca rezultatele sunt valide sau nu”, a spus Ponta.
Magda SEVERIN