Băsescu, despre negocierile bugetului UE: „Ne calificăm pe podium, dar m-au întrebat cum e cu veto şi dacă ne-am hotărât să plecăm din UE. Nu te duci cu bâta, frate!”

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, rezultatele negocierilor de la Consiliul European privind bugetul UE pentru 2014-2020, arătând că, deşi sunt chestiuni tehnice, trebuie explicate pentru a fi înţelese atât de presă şi de public, cât şi de premierul Victor Ponta, căruia i-a transmis că „Nu te duci cu bâta, frate!”. Şeful statului a arătat că a primit la Bruxelles “mici înţepături” privind veto-ul României, fiind întrebat dacă ne-am hotărât să plecăm din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, „ne calificăm pe podium”, fiind ajutaţi de consolidarea bugetară din 2009-2012 – asigurată şi de măsurile de austeritate -, consolidare care ne-a făcut credibili.

Traian Băsescu consideră negocierile un succes, în primul rând pentru că reducerea bugetului nu a fost de 200 de miliarde de euro, aşa cum au cerut două state extrem de puternice, ci de 100 miliarde.

„Am terminat Consiliul având o cifră clară, care urmează să fie distribuită pe cele 6 capitole ale bugetului Uniunii: 933 de miliarde de euro”. În al doilea rând, în concluziile Consiliului a fost introdus Tratatul fiscal, cu cele Six Pack – condiţiile care obligă Comisia Europeană să verifice parametrii macroeconomici ai tuturor celor 27 de state cărora le vor fi distribuiţi aceşti bani.

“Trebuie să vă spun că toată lumea se aştepta să spun veto şi mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieşim din UE. Sigur, e o glumă, dar am primit mici înţepături cum e cu veto-ul României, care, oricum, este unul din primele 3 state, din punct de vedere al creşterii bugetului pentru exerciţiul următor faţă de exerciţiul în derulare”, a declarat Traian Băsescu.

“Nu vreau să spun că e statul cu cel mai mare procent de creştere, dar este unul din primele 3 state. Şi vom vedea după următorul Consiliu. Oricum, la stadiul la care lucrurile sunt acum ne calificăm pe podium. Vom vedea, III, II, I… Repet, din punct de vedere al procentului de creştere a alocărilor”, a adăugat el.

„Consolidarea bugetară din 2009-2012 ne-a făcut credibili”

Preşedintele a arătat că România este pe locul 3 în UE la capitolul consolidare bugetară în perioada 2009-2012, fapt ce a ajutat foarte mult în negocierile de săptămâna trecută de la Consiliul European privind bugetul UE 2014-2020.

“V-aş mai da o informaţie care m-a ajutat foarte mult în susţinerile pe care le-am avut şi vă pot arăta un tabel care este util: «Efortul de consolidare bugetară în statele membre, perioada 2009-2012». Este trecută cu roşu România, este pe locul 3 în UE din punct de vedere al efortului de consolidare bugetară, care a vizat inclusiv reducerea deficitului bugetar. Această situaţie ne-a permis să negociem credibil (…) legat de cofinanţări, de TVA eligibil” , a spus Băsescu.

Austeritatea ne-a salvat

Întrebat cui se datorează această credibilitate, şeful statului a spus că „în primul rând românilor, care au suportat măsurile de austeritate grele, începând cu 2010”.

„Ei au suportat tăierile de salarii, o impozitare suplimentară a pensiilor între 750 şi 1000 de lei, 300.000 de salariaţi din sectorul public au părăsit serviciul, românii au suportat TVA-ul mărit. Deci aceste măsuri ne-au dus la stabilitate macro-economică şi ne-au permis să nu fim ca în Grecia, să stăm cu sufletul la gură dacă ne dă cineva bani să ne plătim salariile luna următoare şi pensiile. (…) Iar pierderea de voturi a fost a PDL-ului, ei şi-au asumat măsurile. Asta e, până la urmă sunt momente în care un guvern, un preşedinte au şi lucruri mai scumpe decât votul şi asta e ţara”, a arătat Traian Băsescu.

Cofinanţare de 85%, cu posibilitate de creştere la 95%

Preşedintele a explicat că această consolidare bugetară l-a ajutat să negocieze obţinerea unei rate de cofinanţare de 85%, cu posibilitate de 95% în condiţiile păstrării acordului cu FMI, precum şi obţinerea de TVA eligibilă şi a unor prefinanţări peste nivelul de 2% propus de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Nivelul prefinanţărilor la finalul negocierilor a fost acceptat la 4%, dar Băsescu nu consideră negocierile încheiate, spunând că la următoarea reuniune a Consiliului European privind bugetul 2014-2020 ar putea ajunge la 6-7%.

Şeful statului a arătat că aceste condiţii vor asigura degrevarea bugetului de stat cu 2,2-2,4 miliarde de euro anual până în 2020, “mai ales că în România mai intervin 3 lucruri extrem de importante la anul”.

17 mld euro despăgubiri foştilor proprietari

Băsescu a explicat că România ar trebui să plătească 17 miliarde de euro drept despăgubire proprietarii bunurilor naţionalizate de regimul comunist.

“Va trebui să dăm o soluţie pentru proprietarii care n-au fost despăgubiţi. Până în luna iunie trebuie să prezentăm la CEDO o lege care să stabilească nivelul de despăgubiri, iar evaluarea în momentul de faţă este că nivelul de despăgubiri ar cam atinge cifra de 17 miliarde – nu e precisă, dar despre această cifră se vorbeşte pe analizele de până acum. Poate e mai mică, sper să nu fie mai mare, dar România va trebui să ia o decizie ca în perioadă de 10 ani să plătească despăgubiri. Sigur, va fi rolul Guvernului să propună Parlamentului nivelul de despăgubiri, dar de la anul România trebuie să înceapă să plătească pentru cei pe care nu i-a putut despăgubi din varii motive”, a precizat Băsescu.

Reducerea termenului de plată a facturilor la medicamente

Totodată, România va trebui să reducă la 60 de zile termenul de plată a facturilor la medicamente, prevedere obligatorie în baza unei directive UE care va intra în vigoare din martie 2013.

“A doua cheltuială, care schimbă faţa bugetului şi pentru care era foarte important să negociem aceste condiţii de accesare a banilor, este legată de plata medicamentelor. Din luna martie suntem obligaţi să achităm facturile la medicamente la 60 de zile, în baza unei directive a Uniunii Europene. Nu mai putem sta ca acum, la 180 de zile, la 200 de zile, la 300 de zile. Trebuie achitate la 60 de zile, iar aceşti doi factori vor însemna o reducere masivă a capacităţii noastre de cofinanţare din bugetul de stat”, a spus Băsescu.

El a admis că ceea ce explică „este atât de tehnic, încât mă îngrozesc, dar până la urmă, trebuie să facem şi exerciţiul ăsta”. „Ştiu că nu vă place, ştiu că nu place nici telespectatorilor, dar trebuie să înţelegem că avem nişte probleme, că neexplicate, vor rămâne undeva în aer. Şi poate le înţelege chiar şi premierul. Sunt convins că, dacă se uită atent, o să înţeleagă şi priorităţile şi mecanismele Consiliului, unde nu te duci cu bâta, frate!”.

Mechel închide combinatele. Ponta să verifice privatizările

„O preocupare majoră pentru Guvern însă, dacă are probleme cu înţelegerea chestiunilor europene, poate fi ce se întâmplă acum pe piaţa muncii în România. Mechel-ul a închis deja două combinate şi urmează să suspende producţia în alte trei. Ar fi bine ca dl Ponta, care era şef al Corpului de control când au fost privatizate aceste combinate, să se uite la condiţiile de privatizare şi să vadă dacă mai e ceva de făcut. Dacă nu, trebuie luate măsuri pentru a găsi soluţii de creare de locuri de muncă, chestiune care ar trebui să fie în atenţia Guvernului dar şi a oamenilor acestora, care sunt în campanie”, a atras atenţia Traian Băsescu.

Şeful statului a constatat că politicienii nu fac decât să se jignească în campanie în loc să prezinte soluţii pentru cei disponibilizaţi. „Văd că numai se jignesc între ei, nu prezintă nicio perspectivă de la nivelul partidelor aflate în competiţie. Eventual, se mai ocupă de preşedinte. Dar să dea soluţii pentru oamenii care sunt deja acasă, de la Mechel, şi pentru cei care vor fi acasă din decembrie! Sunt 5 întreprinderi privatizate în 2002, toate cu aceeaşi firmă”, a precizat preşedintele.

Ford reduce producţia. Politicienii nu vin cu soluţii

Traian Băsescu a mai avertizat că Ford reduce producţia – în condiţiile în care Ford Europa are probleme – şi s-a arătat îngrijorat că nu vede vreo dezbatere între politicieni asupra soluţiilor pe care le-ar avea pentru Craiova.

„Aici, slavă Domnului, cel puţin pentru moment, Ford a găsit soluţii. A redus un schimb, dar i-a trimis în fabrica de motoare. Aş da, totuşi, atenţie problemei Ford şi aş vrea să văd în dezbatere între politicieni ce soluţii au pentru Craiova, pentru oamenii de acolo, dacă se întâmplă ceva cu Ford-ul, dacă îşi reduce producţia”, a spus şeful statului.

Despre Oltchim, Băsescu a arătat că politicienii „nu mai aduc aminte, dar aş vrea să-i văd în dezbateri serioase pe oamenii ăştia, aş vrea să-i văd că nu mai mint”.

Atac la Ponta: „Cum să spui că România are absorbţie 20%, când tu ai 9,72?”   

„Cum poţi să spui că România are grad de absorbţie 20%, când tu ai 9,72? Iar situaţia din luna octombrie o are, cred, orice membru al Guvernului pe raportarea Comisiei Europene. Nu inventăm noi noi sisteme de calcul. Orice ţară are lucrări în execuţie, dar nu le are decontate din varii motive. Gradul de absorbţie se măsoară după plăţile făcute de Comisia Europeană şi nu după facturi iluzorii, care sunt prin diverse sertare sau care încă n-au fost înaintate”, a taxat Băsescu declaraţiileoptimiste ale lui Ponta.

„Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli prin dublul limbaj lumea democratică”

Preşedintele a ţinut să remarce că premierul are un dublu limbaj, unul în străinătate şi altul în ţară, şi că „doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică”. Băsescu a avertizat că „totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoşi” .

„Am văzut interviuri în care domnul prim-ministru vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în această vară şi cum îşi doreşte el coabitarea. Vreau să îi spun că cei cărora le-a dat interviul au primit şi declaraţiile de aici. Cu certitudine, le-au primit. Nu poţi, pentru presa externă, pentru a-ţi crea imaginea că ai înţeles lecţia verii, să ai nevoie să spui „coabitez, ştiu ce am de făcut cu preşedintele Băsescu”, pentru că ai nevoie de această minciună, iar în ţară să îl utilizezi pe Băsescu şi pe afişe, şi pe campanii virale, pe internet, şi în declaraţii, şi în minciuni cu privire la ce s-a întâmplat la Consiliul European. Nu se poate. În această epocă nu poţi să spui una în ţară şi alta în străinătate. Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică. Văd că a venit şi al doilea: Ponta. Îl invit pe primul-ministru să fie cinstit în relaţia cu preşedintele şi în relaţia cu lumea internaţională, dacă el crede că poate câştiga minţindu-i pe români. În orice caz, nu-i poate minţi pe cei care privesc la România şi au interesul ca România să avanseze într-o direcţie democratică”, a atras atenţia Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.