Preşedintele Traian Băsescu a criticat faptul că numărul de ordonanţe pe care l-a emis Guvernul Ponta a ajuns la 185, în condiţiile în care USL are o majoritate de 70% în Parlament. Anul nu s-a încheiat însă, iar cum în preajma sărbătorilor se fac cele mai multe manevre legislative s-ar putea să avem surpriza ca Guvernul să bată recordul absolut de 200 de ordonanţe pe an. Şeful statului acuză că această modalitate de guvernare probează faptul că „majoritatea parlamentară USL continuă lovitura de stat începută în vară şi eşuată, dar acum o face cu alte metode şi, chipurile, sub sceptrul democraţiei”.
„De la instalarea guvernului Ponta s-au emis 80 de ordonanţe simple şi 105 ordonanţe de urgenţă. Total: 185 de ordonanţe, când ai o majoritate de 70% în Parlament. Asta arată că priorităţile acestor oameni sunt să scape de sub orice control, având în vedere că Avocatul Poporului, care este singurul care poate ataca ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, nu îşi face datoria. El este un supus al puterii şi nicidecum Avocatul Poporului”, a reclamat Traian Băsescu.
Şeful statului a arătat că „numai la Preşedinţie au fost depistate peste 30 de ordonanţe suspecte de neconstituţionalitate, dar nu avem ce le face”. „Avocatul Poporului este parte a puterii politice, degeaba se numeşte Avocatul Poporului, el este avocatul USL-ului, nu al poporului. Nu îl reprezintă, atât timp cât tolerează ca acte normative extrem de importante să intre în vigoare, să producă efecte, deşi sunt neconstituţionale”, a precizat el.
Întrebat despre Legea descentralizării, asupra căreia Curtea Constituţională se va pronunţa miercuri, la sesizarea PDL, şeful statului a opinat că nu crede că „va trece de CCR”.
Insuliţe de autonomie majoră
„Uite, o să vă spun cinstit: eu nu cred că trece de CCR această descentralizare, pentru că modul cum a conceput-o Guvernul contravine principiului fundamental de stat unitar. Se creează insuliţe, un număr mare de insuliţe cu autonomie majoră în raport cu Guvernul central, ceea ce contravine Constituţiei. Deci eu cred că această lege are probleme la Curtea Constituţională. Nu ştiu cum au formulat cei care au făcut intervenţie la Curtea Constituţională. Eu, dacă ajunge la mine în fază iniţială, o voi trimite înapoi Parlamentului, după care o voi ataca la Curtea Constituţională, pe principii instituţionale.
Magda SEVERIN