Președintele Traian Băsescu a ironizat aseară, prin expresia “penibili trebuie să fie unii”, faptul că „Guvernul face trei rectificări bugetare în cinci luni iar premierul Victor Ponta vorbește de stabilitate și predictibilitate fiscală”. El a spus că că FMI şi CE au privit de la distanţă “aventurile fiscale din ultimele 8 luni” şi că nu știe cum va rezolva premierul Victor Ponta “dificultățile” pe care le are în formarea bugetului pentru 2015.
“Am mai înțeles că domnul Ponta vorbește de stabilitate, că de asta nu ar introduce redevențe noi de la 1 ianuarie! Ce stabilitate?, când în iulie face rectificare bugetară, în septembrie, deci la două luni, faci o a doua rectificare bugetară și la sfârșitul lui noiembrie face a treia rectificare bugetară. Omul ăsta nu înțelege despre ce vorbește atunci când vorbește despre stabilitate și predictibilitate în măsuri economice. Deci tu, Guvern, faci trei rectificări în cinci luni și ieși astăzi și vorbești de nevoia de stabilitate și predictibilitate fiscală. Penibili trebuie să fie unii!”, a spus Traian Băsescu, în declarația de presă de la Palatul Cotroceni.
Referindu-se la reducerea CAS, şeful statului a amintit că el nu a avut un consens cu premierul Victor Ponta, aşa cum acesta încearcă să lase impresia.
“Astăzi am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu CAS, cu reducerea CAS și că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine. L-am atenționat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului și respectarea termenelor și a Tratatului fiscal și a angajamentelor pe care România le are de reducere a deficitului până la situația în care să nu ne mai creștem datoria publică – pentru că de fapt aici este cheia procesului de reducere continuă a deficitului: să ajungem să nu mai împrumutăm bani pentru a executa bugetul”, a precizat președintele.
Bilă neagră pentru FMI dacă am întrerupe acordul
Traian Băsescu a mai spus că știe că, în momentul de față, premierul Victor Ponta are “dificultăți” în formarea bugetului pentru 2015, arătând că nu ar vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, deoarece România „a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord”.
“Nu aș vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, pentru că România a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord cu FMI. A trecut demult de această fază. Toate acordurile din ultimii ani au fost îndeplinite și nu aș vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii 1990 când nu eram capabili să ducem până la capăt un acord cu FMI. De asemenea, cred că dacă nu se continuă acordul cu Fondul, cred că va fi o mare bilă neagră și pentru Fondul Monetar Internațional, pentru că ar fi prima dată când o țară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale dintr-un acord cu Fondul decât cum a intrat și asta este și responsabilitatea delegației Fondului, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale”, a spus șeful statului.
FMI şi CE au privit de la distanţă aventurile fiscale din ultimele 8 luni
Președintele a insistat că FMI şi CE au privit de la distanţă “aventurile fiscale din ultimele 8 luni”.
“România a intrat într-o condiție bună în al treilea acord consecutiv cu Fondul, a intrat la cererea ei și ar fi o mare dezamăgire, dar și o palmă pentru Fond și pentru Comisia Europeană dacă România iese din acordul cu Fondul într-o stare mai puțin stabilă decât la intrarea în acord, pentru că Fondul și Comisia au stat și au privit de la distanță aventurile fiscale care s-au produs în România în ultimele 8 luni, în perspectiva alegerilor prezidențiale. Deci, vor avea o responsabilitate mare și Fondul, și Comisia Europeană, delegatul Comisiei, și Banca Mondială, dacă România nu finalizează acest acord. Au știut foarte bine ce se întâmplă în România”, a adăugat șeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că „înţelege” că Guvernul „nu are cum să umble la redevenţe fără acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre”, pentru că „nu ne lasă UE”, dar i-a sugerat „să umble la două taxe din Codul Fiscal: suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale”. Acestea vor dispărea la 1 ianuarie 2015 iar premierul, în loc să vorbească despre ele, arată că „îl frământă stabilitatea fiscală, să nu deranjeze companiile prin modificarea redevenţelor”.
3 Ordonanţe de urgenţă pentru o rectificare legală
Guvernul a aprobat în 3 decembrie cea de-a 3-a rectificare bugetară din acest an, după ce în 30 septembrie a făcut-o pe ultima permisă de legislaţie şi când au fost tăiaţi 4 miliarde de lei de la investiţii.
Acum, pentru ca totul să fie legal, Ponta a apelat din nou la ce ştie el cel mai bine: Ordonanţa de urgenţă. Numai că de data aceasta a făcut-o lată: a trebuit să aprobe 3 acte normative de acest fel.
Concret, Legea finanţelor publice nu permite decât 2 rectificări bugetare într-un an, şi numai până în luna noiembrie. Astfel, Guvernul a trebuit să facă derogări de la două legi, printr-o OUG.
“OUG instituie, pentru anul 2014, o normă derogatorie de la Legea nr. 500/2002, în sensul că legile bugetare anuale se pot modifica prin legi de rectificare după data de 30 noiembrie, și o normă derogatorie de la Legea nr. 69/2010, în sensul acordării posibilității aprobării a mai mult de două rectificări bugetare”, precizează Guvernul.
Prin alte două OUG a fost aprobată rectificarea Bugetului de stat pe 2014 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014.
Magda SEVERIN