România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat pentru a-l aduce pe Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani închisoare pentru terorism, a declarat, vineri seară, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului l-a contrazis, astfel, pe premierul Victor Ponta, care s-a grăbit să spună că sirianul a fost adus din Siria, cu un avion militar. Ponta pare să fi făcut o gafă de mari proporţii, divulgând operaţiunea secretă şi, mai mult, nominalizând instituţiile care au efectuat-o. Este posibil, astfel, ca şeful statului să fi încercat să dreagă busuiocul, pentru a evita un conflict între România şi Siria, stat care se confruntă de 2 ani cu o criză politică extremă: război civil.
Pe de altă parte, extragerea neautorizată a lui Hayssam nu putea fi făcută decât de pe teritoriul unui stat cu care România nu are Tratat de extrădare. Or, un asemenea document a fost semnat cu Siria anul trecut, în primăvară.
Altă ipoteză ar fi că ieşirea publică a fost făcută de şeful statului pentru a arăta cui trebuie că premierul habar n-a avut de întreaga operaţiune. Şi trebuie să recunoască şi Victor Ponta că nu ştia despre sosirea în ţară a lui Hayssam, vineri dimineaţă, când jurnaliştii aflaseră deja despre acest lucru printr-un comunicat transmis de Preşedinţie.
Oricum am da-o, misterul fugii din ţară a sirianului este acum înlocuit cu cel al recuperării, astfel că va suscita mult interes din partea presei.
UPDATE 20 iulie: În replică, premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că operaţiunea de aducere în ţară a lui Omar Hayssam “a fost în totalitate conform legilor României, autorizată şi aprobată de Guvern”.
“Toate operaţiunile la care au participat reprezentanţi ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că preşedintele a vrut să spună că nu a fost autorizaţie din partea unui stat străin”, a insistat Ponta, arătând că el nu cunoaşte dacă, într-adevăr, nu a existat autorizaţie din partea acelui stat străin.
Premierul a adăugat că nu i s-a părut că preşedintele îl contrazice pe tema Hayssam, ci doar că nu confirmă anumite lucruri, pentru că nu poate păcăli oamenii.
“Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi să jucaţi în filme poliţiste proaste, puteţi să o faceţi, eu nu pot să vă insult inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni, dar nu spune de unde”, a afirmat Ponta.
Premierul a mai afirmat că singurele semnături de pe toate documentele sunt ale lui şi ministrului Apărării, Mircea Duşa, şi că în continuare nu ştie cum a fost implicat şi preşedintele Băsescu sau care a fost rolul acestuia.
El a precizat totodată că, din punct de vedere juridic, există un acord de extrădare între România şi Siria, dar care nu este în vigoare deoarece a fost ratificat doar de partea română, precum şi un acord-cadru mai vechi care nu se aplică însă cetăţenilor propriei ţări.
Băsescu: Nu confirm că Hayssam a fost preluat din Siria
“Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Şi, în sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”, a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.
Întrebat de un jurnalist de unde a fost preluat Omar Hayssam, şeful statului a răspuns: “Păi, aicea-i cheia. Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat?!? Deci, nu vă pot confirma şi nici infirma nimic”.
“Nu este nicio secretomanie. Este un mod de acţionare a instituţiilor statului. În al doilea rând, este vorba de oameni care trebuie protejaţi”, a adăugat Băsescu. El a arătat că şi comunicatul Preşedinţiei “vorbeşte despre mulţumiri aduse ofiţerilor implicaţi şi instituţiilor de siguranţă naţională implicate, şi atât”.
“Vreau să felicit instituţiile implicate în acest efort în aceşti 5 ani, că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice. A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine”, a precizat el.
Şeful statului a insistat că “trebuie clarificate câteva aspecte, pentru a proteja interesele statului român, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti miniştri, foşti şefi de servicii, pentru că, altfel, riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm, şi nu de altcineva, ci chiar de partenerii noştri din UE, din NATO şi prieteni de peste tot din lume”.
Atributul şefului CSAT
Traian Băsescu a explicat şi de ce anunţul privind recuperarea lui Hayssam a venit de la Preşedinţie, imediat după ora 7.00. “Pentru un motiv simplu: era vorba despre readucerea în ţară a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT, iar preşedintele CSAT este preşedintele României. (…) Aici era vorba despre un terorist. Lupta antiteroristă, strategiile antiteroriste sunt un atribut al CSAT şi, implicit, o responsabilitate directă a mea, cu atât mai mult cu cât operaţiunea putea să reuşească sau putea să nu reuşească – şi atunci nu ştiu dacă ar mai fi ieşit atâţia politicieni să vorbească ce au făcut ei când au fost prin ministere sau ce fac ei acum”, a clarificat preşedintele.
Amintim că, în martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. Ei au fost eliberaţi 59 de zile mai târziu, printr-o operaţiune secretă a autorităţilor române. Omar Hayssam a fost arestat în 5 aprilie 2005 într-un dosar privind infracţiuni economice, iar ulterior a fost acuzat de implicarea în răpirea jurnaliştilor.
Hayssam nu fusese încă acuzat de terorism când a fugit
Şeful statului a mai spus că îi dă dreptate consilierului său, Iulian Chifu, care a spus că unii ar putea “să nu mai doarmă liniştiţi”, dar a precizat că, atunci când a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părăsi ţara: “Nu discut de ce, şi nu se ceruse niciun sistem de supraveghere al vreunei instituţii, fie că ar fi fost al MI sau SRI”.
“Deci, în 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierei de stat, lucru pentru care a şi fost condamnat la 2 ani de închisoare. A devenit însă problemă fundamentală pentru instituţiile de forţă ale statului atunci când a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. Această condamnare s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securitate să îl aducă în ţară, pentru a se împlini dispoziţiile Justiţiei. Abia din 2008 (când sirianul a primit condamnarea de 20 de ani de închisoare pentru terorism, n.r.) a devenit un obiectiv major în vederea împlinirii justiţiei”, a precizat Traian Băsescu, adăugând că “o astfel de operaţiune nu se putea desfăşura nicio într-o săptămână, nici într-o lună, nici într-un an”.
“Din acest moment, în problema Omar Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce a trebuit pentru ca Justiţia să fie îndeplinită. Este o problemă politică, economică şi o problemă penală mai ales. Este din acest moment sarcina Justiţiei să afle tot ce este de aflat. Din punct de vedere al preşedintelui, consider misiunea încheiată”, a mai spus preşedintele.
Gafele lui Ponta
Premierul Victor Ponta declarase, la prânz, că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, dar că aducerea în ţară a lui Omar Hayssam a fost o operaţiune legală din Siria, cu punerea în aplicare a unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Atunci el a fost întrebat de jurnalişti dacă între România şi Siria există un Tratat de extrădare, deşi reprezentanţii mass-media ştiau că nu există. Premierul a răspuns şi el negativ, dar se pare că a cam dat cu oiştea-n gard. “Nu, de aceea toate operaţiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justiţiei şi Parchet. Noi am pus în aplicare o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă”, a insistat Ponta.
Ulterior, premierul a revenit, precizând că între timp a fost informat de presă şi a verificat, iar concluzia este că există un acord, aprobat în luna mai a anului trecut. “Am verificat şi e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi după învestirea Guvernului, pe 8 mai 2012. Îmi cer iertare, un jurnalist m-a informat între timp”, a spus Ponta.
Tot el declarase, la prânz, că Hayssam a fost adus cu un avion militar.
“Radu Stroe ştia de unde vine, că nu putea să vină decât dintr-un singur loc, însă mă bucur foarte mult că toată această operaţiune complexă, repet, despre care eu cel puţin ştiam de câteva luni, dar fiecare ministru la rândul său a fost informat la un anumit moment, s-a păstrat confidenţială. Ar fi fost extrem de periculos să avem scurgeri de informaţii şi meritul instituţiilor implicate şi a celor care au ştiut – că nu au comunicat decât după ce avionul militar a aterizat la Bucureşti”, a afirmat premierul.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă la ora 6.40, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, iar în prezent se află în arestul Poliţiei Capitalei, de unde va fi transferat pentru o perioadă de carantină la spitalul Penitenciar Rahova, unde i se va face o evaluare medicală, în maxim 21 de zile.
Magda SEVERIN