Basescu i-a dezumflat muschii lui Ponta. Amendarea legii CCR, amanata

Traian Basescu i-a dezumflat muschii lui Victor Ponta la intalnirea de joi, la Palatul Cotroceni, pe tema reprezentarii Romaniei la la Consiliul European din 28 iunie. Dupa discutia de o ora, presedintele a anuntat, prin purtatorul de cuvant, ca nu va face nicio declaratie, dar premierul nu a reusit sa-i fenteze pe jurnalisti decat vreo doua ore, fiind prins de acestia pe holul Parlamentului. Ponta ori a vrut sa transmita mai intai “sus” ce a discutat cu Basescu, ori i-a trebuit ceva timp sa croiasca un raspuns credibil presei. Cert este ca nu i-a reusit. Nici in Parlament USL nu a avut mai mare succes cu modificarea Legii Curtii Constitutionale, prin care noua Putere doreste ca actele normative sa nu mai poata fi supuse filtrului Curtii si, implicit, sa-l poata suspenda mai usor pe Basescu.

“Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu face niciun comentariu legat de discutia de astazi cu primul-ministru al Romaniei, domnul Victor Ponta”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, dupa intrevederea de o ora dintre seful statului si premier.

Premierul Victor Ponta nu a facut nici el vreo declaratie, dar a lansat pe surse ca va avea o noua intalnire cu presedintele Traian Basescu “pentru a continua dialogul”. Cu alte cuvinte, o ora nu i-a fost suficienta pentru a da cu pumnul in masa, asa cum se imbatosa inca de acum o luna.

Miercuri seara, el declara la mai multe posturi de televiziune ca a primit deja, din partea presedintelui UE, invitatia de a participa la reuniunea Consiliului si ca nu poate renunta. “Nu am cum sa renunt, ar insemna sa incalc eu decizia Parlamentului. Sunt convins ca nu se va ajunge la suspendare, cel putin nu din acest motiv, pentru ca eu voi participa la Consiliu si discutia se va incheia”, a afirmat seful Guvernului.

Joi, Ponta si-a mai revenit din euforie, nuantand si faptul ca hartia pe care a primit-o este, de fapt, programul Consiliului European, despre care a recunoscut ca i-a fost transmis si lui Basescu.

Premierul o da cotita

Dupa vreo doua ore, prins pe holurile Parlamentului, premierul a afisat jurnalistilor o mina zambitoare si sigura pe sine, dar a dat-o cotita – in termeni fotbalistici – cu “vom continua dialogul, ne-am inteles ca nu ne-am inteles”.

“Am avut o discutie destul de lunga, peste o ora; am discutat si de Consiliul European din 28, de temele pe care Romania le are de sustinut in Consiliul European, fondurile europene, Schengen, bugetul 2014 – 2020, Mecanismul de Cooperare si Verificare. Am discutat si alte probleme, care tin de relaţia interinstitutionala intre presedinte si prim-ministru”, a spus Ponta.

O concluzie: in loc sa se ocupe de problemele grave ale tarii – locuri de munca, colectarea veniturilor, combaterea evaziunii, fiscalitate aerisita etc. -, Ponta si-a trasat o tinta spre un dusman credibil, actiune prin care sa devieze interesul public si asteptarile romanilor. Pe de alta parte, si Traian Basescu a marjat la acest subiect, care deja este cap de afis de cateva zile. Vom vedea insa cat va tine tot circul si cat de repede se va prinde poporul ca Ponta nu se comporta, de fapt, ca premier, ci vrea sa fie presedinte.

USL, in criza de voturi pentru modificarea Legii CCR

Proiectul de lege initiat de USL, prin care au fost scoase de sub controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului, a fost retransmis, joi, Comisiei juridice, dupa ce grupul PDL a anuntat ca paraseste sala inainte de votul final din plenul Camerei Deputatilor.

La dezbaterea proiectului de amendare a Legii Curtii Constitutionale, vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat ca initiativa este sustinuta inclusiv de catre Guvern.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a aratat insa ca “intuieste” ce anume isi propune proiectul de lege: “Un senator de la PSD (Dan Sova, n. red.) a modificat legea in sensul ca aceste hotarari sa poata fi atacate la Curte. Acum, interesul dumneavoastra de moment este sa nu mai putem ataca aceste hotarari, in conditia in care beneficiati de aceasta majoritate conjuncturala (…) Hai sa fim consecventi”, a spus Toader.

Pe de alta parte,deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca grupul sau parlamentar se va abtine de la vot, si aceasta pentru ca o parte dintre hotararile Parlamentului ar trebui totusi sa faca obiectul controlului de constitutionalitate.

“Si noi suntem de parere ca nu toate hotararile celor doua Camere trebuie sa fie atacate la CC. Pe de o parte, de aceasta posibilitate s-a abuzat si de o parte si de cealalta. Totodata, a scoate de tot toate hotararile Camerei de sub posibilitatea controlului constitutional este un joc foarte periculos, pentru ca aceste hotarari este posibil sa afecteze niste drepturi constitutionale”, a sustinut Marton Arpad.

“Reparatie” pe interes

La momentul votului final, USL a constatat ca nu are voturi suficiente, astfel ca au amanat povestea. Comisia juridica adoptase, miercuri, raport favorabil la Legea prin care se modifica organizarea si functionarea CCR, in sensul eliminarii hotararilor plenului Camerei, ale plenului Senatului, precum si cele ale plenului reunit din categoria actelor asupra carora Curtea se pronunta cu privire la constitutionalitate. Raportul a fost adoptat cu 5 voturi “pentru” si doua voturi “impotriva”. Initiatorii acestei initiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea si senatorul PSD Georgica Severin.

Modificarea aprobata in Comisia juridica reprezinta revenirea la forma de dinainte de 2010 a alin. 1 din art. 27 din Legea Curtii Constitutionale. Cu alte cuvinte, cat timp au stat in opozitie, parlamentarii PSD si PNL au modificat legea si beneficiat din plin de aceasta, iar acum nu le mai convine si vor s-o “repare”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.