Președintele Traian Băsescu i-a transmis astăzi o scrisoare premierului Victor Ponta în care îi cere să renunțe la aplicarea creșterii taxei la carburanți, arătând că prin această măsură “s-ar pune o presiune mult prea mare și inutilă asupra mediului economic, dar și asupra consumatorului”. Adevărul a ieşit la iveală chiar din gura noului ministru al Finanţelor: “Există pericolul ca statul să nu poată plăti pensiile și salariile. Vorbim aici de 2 miliarde și asta este o sumă considerabilă și era absolut necesar de introdus această taxă”.
“Revin cu solicitarea de a renunța la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creșterii anunțate a accizei la carburant, întrucât prin această măsură s-ar pune o presiune mult prea mare și inutilă asupra mediului economic, dar și asupra consumatorului individual”, spune Băsescu în scrisoarea transmisă premierului, potrivit Administrației Prezidențiale.
Şeful statului insistă că efectele acestei creșteri, cu 42 de bani a litrului de benzină și motorină, se vor concretiza într-o majorare a prețurilor care va genera inflație, precum și o scădere a consumului, atât la nivelul cetățeanului, cât și al societăților comerciale.
Transporturile şi agricultura, cele mai afectate
“În cazul transportatorilor, creșterea accizei cu 7 eurocenți pe litru va conduce la pierderea competitivității la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri. În plan intern, această majorare va forța societățile de transport să transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generând, astfel, o creștere a prețurilor. Un alt domeniu potențial afectat este agricultura, care, în anul 2013, a avut o contribuție decisivă la înregistrarea de către România a unei creșteri economice peste așteptări. Creșterea accizei cu 7 eurocenți nu ar face altceva decât să frâneze o dezvoltare în continuare a acestui sector, mai ales în cazul în care condițiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca și în anul anterior. În cazul populației, creșterea prețului creează un dezechilibru semnificativ între puterea de cumpărare și venituri”, arată preşedintele.
Traian Băsescu îi solicită premierului să ia în considerare renunțarea la majorarea accizei la carburanţi.
“Având în vedere cele menționate anterior, vă rog, domnule prim-ministru, să luați în considerare renunțarea la aplicarea măsurii de creștere a accizei la carburant, dat fiind că bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite astfel încât această creștere de prețuri nu este necesară. De asemenea, am convingerea că măsurile luate pentru reformarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor genera o mai bună colectare a veniturilor în anul 2014, așa cum v-ați angajat public”, conchide șeful statului.
Ministrul Finanţelor: Fără noua acciză avem probleme la pensii
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat astăzi că fără acciza de 7 eurocenți există pericolul ca statul să nu poată plăti pensiile și salariile.
“Sunt 2 miliarde, gândiți-vă. Evident că există un pericol foarte mare, pentru că o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt de genul celor descrise de dvs. – pensii şi salarii, şi vrând-nevrând trebuie acoperite. Vorbim aici de 2 miliarde și asta este o sumă considerabilă și era absolut necesar de introdus această taxă”, a spus ea la Adevărul Live.
În aceste condiţii se va alege praful de “fondul special” pe care premierul Victor Ponta şi ministrul Dan Şova dau asigurări că îl vor crea pentru construirea de autostrăzi.
Pensiile rezerviştilor, recuperate de Dogaru
Cheltuielile cu pensiile au crescut anul acesta. Să ne amintim doar că pensiile militarilor (circa 19.000) au fost “reîntregite” după ameninţările colonelului Dogaru din vara trecută. De asemenea, diplomaţii au primit încă 3.700 lei/lună la pensia care era tot cam pe-atât. În acest fel, s-a ales praful de plafonul maxim de 3.000 de lei stabilit prin Legea unitară a pensiilor, aprobată de Guvernul Boc.
În plus, circa 240.000 de pensionari vor avea pensiile majorate cu 65 de lei/lună, în urma recalculării decise în noiembrie trecut de Curtea Constituţională.
Totodată, de la 1 ianuarie a crescut cu 3,76% valoarea punctului de pensie, ceea ce înseamnă o majorare de la 762,1 la 790,7 lei pentru cei 5,4 milioane de pensionari.
Salariile primarilor şi preşedinţilor de CJ, majorate
Nu trebuie omis nici faptul că salariul minim brut a crescut anul acesta la 850 de lei/lună pentru circa 240.000 de bugetari, iar de la 1 iulie va ajunge la 900 de lei/lună, de care vor beneficia peste 280.000 de bugetari.
Dacă adăugăm salariile şi primele nesimţite (de 50.000 de euro) de la ASF şi de la cele 157 de companii de stat – adevărate găuri negre ale bugetului –, precum şi recenta majorare cu până la 50% a lefurilor baronilor şi baronaşilor locali vom constata că Ioana Petrescu a spus un mare adevăr.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU