Cum era de aşteptat, pretenţiile UDMR pentru a intra la guvernare nu au fost pe placul preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul Ungureanu a căzut din cauza facultăţii în limba maghiară cerută pentru UMF Tg Mureş de partidul lui Marco Bela, aflat atunci la guvernare. Acum, UDMR pune aceeaşi condiţie – printre multe altele – şi pare că Victor Ponta este prins în chingi să accepte, deşi a fost autorul moţiunii de cenzură cu această temă. Oricât de belicoase au fost declaraţiile premierului – “Băsescu este iresponabil ca de obicei” – şi a altor lideri PSD, afirmaţia preşedintelui cum că „UDMR are uneori solicitări excesive” le vine mănuşă. Dovadă sistarea oricăror negocieri ce fuseseră programate pentru astăzi, urmând ca mâine să fie anunţată componenţa Guvernului Ponta 3.
Cei 27 de parlamentari ai UDMR sunt, de fapt, cu doar 4 mai mulţi decât cei 23 ai PP-DD. Restul până 68 (47 de deputaţi şi 21 de senatori) câţi avea partidul lui Dan Diaconescu după alegeri au fost deja „înghiţiţi” de PSD, PNL, PC sau UNPR – potrivit sit-ulrilor Camerei şi Senatului. Practic, PP-DD nu mai are niciun senator.
Aşadar, negocierile se duc, de fapt, pe două fronturi, iar Dan Diaconescu a şi devoalat acest lucru astăzi, la B1TV, susţinând că prima cerinţă a PP-DD ar fi amnistierea lui Gigi Becali şi a altora (DD aflându-se şi el cu un picior în puşcărie, fiind deja condamnat de prima instanţă, în decembrie 2013, la 5 ani pentru şantaj). Adică proiectul Legii amnistiei şi graţierii, motiv de ceartă între liberali şi pesedişti, va reveni pe tapet.
Însă şi UDMR va susţine acest proiect legislativ, deoarece are, la rândul său, parlamentari condamnaţi sau trimişi în justiţie.
USD are 274 de parlamentari din 575 şi sprijin necondiţionat de la minorităţi
Astfel, formaţiunea “trandafirilor” PSD+UNPR a ajuns la 248 de mandate (172 la Camera Deputaţilor şi 76 la Senat, iar majoritatea necesară pentru susţinerea Guvernului sau adoptarea legilor organice este de 291. Dacă îi adunăm şi pe parlamentarii PC – 8 la Senat şi 18 la Camera Deputaţilor -, constatăm că USD are 274 de parlamentari (190 la Cameră şi 84 la Senat) din totalul de 575 cât are Parlamentul (171 la Senat şi 404 la Camera Deputaţilor).
Grupul de 18 parlamentari ai minorităţilor a anunţat deja, prin vocea liderului lor, Varujan Pambuccian, că asigură susţinerea noului guvern fără să aibă pretenţia vreunui portofoliu.
Nu trebuie să-i uităm pe cei 25 de parlamentari neafiliaţi – 20 de deputaţi şi 5 senatori.
Protocol secret cu UDMR
Traian Băsescu a atras atenţia astăzi asupra altui aspect: programul de guvernare pentru care a fost învestit USL va fi modificat consistent, dar nu la vedere, ci cu “un protocol secret” croit cu UDMR.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a negat vehement, susţinând că protocolul pe care îl va semna cu USD va avea un capitol despre minorităţi care “conţine tot ce este important”. Asta înseamnă, totuşi, schimbări importante ce necesită redesemnarea premierului.
“Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide….e o listă întreagă care modifică programul Guvernului”, a explicat Băsescu, la ProTV.
“Nu poți să urăști atât de mult statul ăsta încât să nu vrei să îi arborezi însemnele pe o instituție publică, pe o primărie”
Seara, la B1TV, şeful statului a reluat ideea: “Dacă îmi e teamă de ceva, îmi este teamă să nu existe vreun document secret între UDMR și Victor Pnta. Ce știu sigur, știu despre revendicările UDMR pentru limba maghiară în sănătate, ca și cum ei nu ar avea obligația să învețe limba română, arborarea însemnelor care nu au nimic cu statul român de către minorități, în locul însemnelor statului român, ceea ce e inadmisibil. Nu poți să urăști atât de mult statul ăsta încât să nu vrei să îi arborezi însemnele pe o instituție publică, pe o primărie. (…) I-aș ruga pe cei care vor să nu respecte însemnele statului român, pe UDMR, în speță, să meargă în Franța, să facă un exercițiu de ăsta și să vadă în câte minute ar fi arestați acolo. (…) Teama mea este că Victor Ponta, în disperarea de a-și face o majoritate pe care a pierdut-o pe mâna lui, va ceda și vor exista tot soiul de protocoale secrete”, a declarat Băsescu.
“Verestoy, drujba lui Dumnezeu”
Despre faptul că UDMR l-a criticat în trecut pe fondatorul PC, Dan Voiculescu, preşedintele a opinat: “Acum, pentru că este la guvernare, îl bagă Voiculescu la Antena 3 și-l spală și mai bine pe Kelemen Hunor, și pe Verestoy (Atilla, n.r.) – drujba lui Dumnezeu de prin Covasna și Harghita, îl spală și pe el. Or să devină foarte buni politicienii maghiari și oameni foarte de nădejde”.
De altfel, șeful statului recunoaşte că UDMR poate fi “un partener de nădejde” la guvernare. “Să știți că am guvernat bine cu ei și eu nu am nimic cu ei decât când fac excese, pentru că știu ce se discută, cu însemnele minorităților, cu alt abuz în sănătate, să se vorbească în limba maghiară. Sunt lucruri prin care sar calul și nu trebuie tolerate. Dar, altfel, poți să ai nădejde în ei la guvernare. Sunt corecți când este vorba de voturi și nu uit că am trecut prin criză cu ei. Și ei au avut pierderile lor când s-au luat măsurile de austeritate în 2010”, a susținut președintele.
USL s-a rupt din prostie
Despre ruperea Uniunii Social Liberale, Trian băsescu a spus că “cea mai tare componentă a faptului că s-au rupt este prostia”. Doi politiceni lipsiţi de maturitate, care au făcut din umorile lor personale o chestiune de viaţă şi de moarte”, a comentat el.
În opinia şefului sa, Ponta trebuia să răspundă cererii PNL de a-l pune pe Klaus Iohannis vicepremier, mai ales că liberalii renunţaseră, ca o concesie, la ministerul Justiţiei. În plus, am adăuga noi, va fi interesant de văzut ce atribuţii îi va da Ponta vicepremierului UDMR, pentru că nu poate ceda din cele ale lui Dragnea şi ale lui Oprea. Or, mai rămân Finanţele, şi să le dai maghiarilor…
“Le-au decapitat pur şi simplu ministerele (peneliştilor, n.r.), Şova şi-a luat autostrăzile, i-au batjocorit cum au vrut. Puteau să îi facă această concesie lui Antonescu şi să îl desemneze pe Iohannis şi viceprim-ministru. Spunea că nu vrea să treacă prin Parlament, iar acum vine în Parlament pentru modificare foarte purternică. A fost o minciună în stilul lui mincinos. A minţit până la capăt”, l-a taxat şeful statului pe premier.
“Cu asta (ruperea USL, n.r.) au ratat şi proiectul de Constituţie, şi proiectul de regionalizare şi, după mine, şi noua Lege a sănătăţii”, a mai comentat Băsescu.
El a adăugat, râzând, că poate cei doi lideri ai USL recitesc programul de guvernare şi îşi propun, luni, să refacă Guvernul.
„Luni mă consult cu specialişii, nu vreau crearea unui precedent”
Traian Băsescu a mai declarat la B1TV că luni va avea consultări cu specialiștii privind schimbarea structurii Executivului, pentru a nu da naștere unui precedent legat de “instalarea neconstituțională a unui guvern”.
El a argumentat că nu dorește să facă “jocuri politice”, dar vrea să aibă conștiința împăcată că nu a încălcat Constituția.
Anterior, el spusese la Pro TV că Victor Ponta ”preferă să se ducă în Parlament cu o modificare vastă de structură guvernamentală”.
“Aş putea ataca la CCR hotărârea Parlamentului privind noul guvern”
“Cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituția. Articolul 102 spune foarte clar că programul guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul guvern. Și aici avea dreptate Antonescu, într-o interpretare consistentă a Constituției, că această schimbare, prin aducerea UDMR, practic înseamnă un nou guvern care trebuie să vină pentru învestitură și, de ce nu, și un premier redesemnat. Pentru că la instalarea unui guvern nu se instalează doar miniștrii, se aprobă și un program. Iar noul program al guvernului va suferi modificări consistente. În mod normal, schimbând, aducând ca aliat UDMR este o schimbare masivă și de program și de structură a partidelor care susțin în Parlament guvernul“, a insistat şeful statului.
Traian Băsescu a adăugat că ar putea ataca la Curtea Constituțională o hotărâre a Parlamentului în acest sens.
Ponta ar trebui reînvestit
“Ar trebui să vină (n.r. premierul pentru reînvestire). Dacă nu vine va fi o încălcare a Constituției. Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituțională – nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituției României”, a arătat el.
Ulterior, întrebat la Palatul Cotroceni asupra informațiilor sale privind noua structură a guvernului condus de Victor Ponta, şeful statului a spus: “Ce vă asigur este că, din punctul meu de vedere, voi face tot ce ține de mine pentru o instalare constituțională a Guvernului și pentru respectarea tuturor articolelor din Constitutie. Vă fac o sugestie: citiți programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate”.
Aşadar, USL nu mai există, dar premierul vrea să-i păstreze programul de guvernare, înlocuind pur şi simplu PNL cu UDMR sau PP-DD.
Constituţia prevede ca “partidul care câştigă majoritatea la alegeri propune premierul”. Or, USL nu este partid, dar a fost acceptat de preşedintele Traian Băsescu pentru că deja avea formată o majoritate în Parlament.
Însă PSD nu deţine 50+1 din numărul mandatelor din Parlament, iar în aceste condiţii trebuie făcute consultări.
“Formaţiunea care a luat peste 50% nu mai e, mai corect e ca premierul să predea mandatul”, a spus Băsescu, insistând că “obiectivul meu nu este să şicanez, dar mă frământă faptul că sub mandatul meu ar putea să instaleze neconstituţional un guvern”. “Dacă va fi nevoie, voi sesiza Curtea Constituţională”, a precizat din nou şeful statului în această seară, la B1TV.
Daţi click pentru a vizualiza Programul de guvernare 2013-2016 al USL.
Magda SEVERIN