“Astazi a fost declarata capacitatea interimara antiracheta a NATO. Asta inseamna ca Alianta nu si-a atins inca obiectivul de a avea protejate toate statele membre din Europa, dar ca, pana la finalizarea proiectului de la Deveselu, sudul Romaniei si sud-estul Europei va fi in permanenta protejat de un sistem antiracheta aflat pe navele de razboi”, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu dupa participarea la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic (NAC). Seful statului a precizat ca prin implementarea proiectului scutului antiracheta se vor creea locuri de munca.
“Se vor face licitatii cu privire la construirea scutului antiracheta de la Deveselu si sper ca firmele romanesti sa aiba prioritate”, a precizat seful statului.
Despre declararea capacitatii interimare antiracheta a Aliantei, Traian Basescu a spus ca promotorii acestui obiectiv au fost SUA, Spania, Polonia si Romania – ca state care vor avea sistemele antiracheta functionale in urmatoarele etape -, iar sistemul din Romania va fi functional in 2015.
“Asta inseamna ca NATO nu si-a atins inca obiectivul de a avea protejate toate statele membre din Europa. Partea de Sud-Est a Europei este protejata incepand de astazi (n.r. duminica). Cand programul va fi implementat in totalitate, toate statele NATO vor fi protejate in fata unor eventuale atacuri.
Aceasta decizie de implementare a unui scut antiracheta nu este doar una tehnica sau politica, are si avantaje: se va face transferul de tehnologie catre statele care au nevoie si sistemul va genera o noua generatie de specialisti. Sistemul este unul defensiv si este implementant pentru a da siguranta statelor membre NATO”, a explicat presedintele.
Basescu a mai spus ca, pana acum, NATO “a beneficiat de doi piloni de securitate: primul fiind pilonul format din armatele conventionale iar cel de-al doilea era pilonul de descurajare nucleara. Cel de-al treilea pilon va fi cel legat de apararea antiracheta”, a adaugat el.
In ceea ce privesteRomania, “va continua dezvoltarea sistemului in parteneriat cu SUA”. “Imediat dupa ce sistemul dinRomaniava fi operational in 2015, exista disponibilitatea de a integra acest sistem in sitemul NATO. Abia atunciRomaniava fi protejata pe deplin in fata unui eventual atac. Pana atunci suntem pe o geometrie variabila a sistemului de protectie, dar sudul Romaniei va fi in permanenta protejat”. AcumRomaniasi mai multe state membre NATO sunt protejate de un sistem antiracheta aflat pe unele nave de razboi”, a explicat Basescu.
Transparenta totala fata de Rusia
“Romaniasustine o transparenta totala a informatiilor in raport cu Federatia Rusa pentru a crea conditia de incredere. In acelasi timp Romania respinge orice solutie in care un tert din afara NATO ar putea sa ridice probleme de legitimitate sau sa puna conditii legate de dreptul nostru de a implementa acest sistem de protejare a cetatenilor nostri si a sigurantei teritoriului Romaniei”, a precizat presedintele.
Despre conceptul Smart Defence, Traian Basescu a spus ca acesta “a fost introdus la initiativa secretarului general NATO, domnul Rasmussen, si este un sistem care face ca mai multe state impreuna sa poata utiliza aceleasi facilitate”. “Aceste masuri demonstreaza ca in ciuda masurilor de austeritate gasim solutii pentru ca armatele NATO sa ramana in continuare eficiente si sa-si poata indeplini misiunile”, a adaugat el.
Despre interconectarea capabilitatilor Aliantei, Basescu a spus ca “criza economica a facut ca mai multe state sa-si restructureze propriile armate, proces care nu este in coordonare cu NATO”. “Aceste restructurari nu trebuie sa afecteze capacitatea de riposta a NATO”, a continuat seful statului.
Transfer de tehnologie “numai cu stiinta Aliatilor”
Despre transferul de tehnologie in afara statelor membre NATO, presedintele a spus ca “Romania a cerut ca acest tip de transfer sa se faca cu stiinta Aliatilor si in conditiile in care statele membre nu sunt periclitate”.
Traian Basescu a mai declarat ca Alianta ar trebui sa-si faca o prioritate in sesizarea vulnerabilitatilor sistemului energetic si cibernetic: “Romaniaconsidera necesara asumarea unui rol mai mare a NATO atat in plan politic cat si operational in cateva domenii: primul fiind securitatea energetica, al doilea vizeaza combaterea terorismului si cel de-al treilea este legat de atacurile cibernetice. Daca pana acum Alianta a fost practica si pragmatica in lupta impotriva terorismului, in probleme de securitate energetica si cibernetica au ramas doar la nivel de declaratii politice”.
Basescu a mai adaugat ca in interventia sa a tinut sa sublinieze nevoia de a strange legaturile si de a colabora cu partenerii: “Sunt peste 50 de state prezente la aceasta intalnire si mainene vom intalni cu partenerii din tari precum: Japonia, Australiasi multe alte state din spatiul ex-sovietic care sunt partenere cu NATO”. (M.S.)