Presedintele Traian Basescu a declarat sambata seara, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din Chicago, ca “dupa agrearea parteneriatului nostru strategic cu Statele Unite, s-au activat in Romania firme ca Exxon, Chevron, Ford”, anuntand ca Ford va produce din luna iunie “cel mai modern automobil de mic litraj in Romania”. Seful statului a facut o scurta radiografie a situatiei din tara, prezentand modul in care a traversat criza economica si sociala, cu masurile “foarte dure”, dar a aratat, optimist, ca “anul 2011 l-am terminat mai bine, cu o crestere de 2,5%”. Presedintele a spus ca nu ii place situatia politica actuala din tara, dar ca nici fostii ministri “nu au fost mult mai buni”, referindu-se la schimbarea Guvernului Ungureanu cu cel al lui Victor Ponta. Inainte de intalnirea cu romanii din Chicago, presedintele a facut o vizita la Biserica Ortodoxa Sfintii Constantin si Elena din aceasta zona.
Traian Basescu a aratat ca relatia Romaniei cu Statele Unite “este o relatie pe care eu am mizat, dincolo de apartenenta noastra la Uniunea Europeana”. “Pentru securitatea Romaniei am considerat ca parteneriatul strategic cu Statele Unite este unul de esenta si, pentru prima data in istorie, poate da Romaniei siguranta de a se dezvolta in libertate. Miezul securitatii noastre este, dincolo de institutiile statului roman, parteneriatul cu Statele Unite, un parteneriat strategic pe care l-am agreat cu presedintele Obama chiar anul trecut. Un parteneriat care nu vizeaza numai securitatea Romaniei, ci un parteneriat care vizeaza si educatia, si cultura si, mai ales, transferul de tehnologie, nu numai tehnologie militara, ci si tehnologie industriala”, a aratat Basescu.
Presedintele a precizat ca, dupa agrearea parteneriatului nostru strategic cu Statele Unite, s-au activat in Romaniafirme ca Exxon, Chevron, Ford, adaugand ca Ford va produce din luna iunie “cel mai modern automobil de mic litraj in Romania.
“Sunt multe altele care opereaza pe piata romanesca. Acest parteneriat nu este destinat sa ne aduca numai securitate, ci si transfer de tehnologie si sprijin pentru caRomania sa-si dobandeasca independenta energetica. Deci, pentru noi relatia cu Statele Unite este o miza majora”, a spus seful statului.
“Nu cooperam numai in Afganistan, cooperam extrem de strans si in lupta antiterorista, suntem parteneri care au avut succese ce pot fi prezentate mai putin, dar ne-am legat unii de altii in a ne proteja popoarele in lupta antiterorista. In cateva cuvinte, tara in care dumneavoastra lucrati si traiti si in care va ganditi si la tara de origine este unul din partenerii nostri de cursa lunga, mai ales ca parteneriatul strategic pe care l-am agreat cu presedintele Obama se numeste Parteneriat pentru secolul 21. Nu ne leaga, repet, doar Afganistanul, nu ne leaga doar Balcanii de vest cu Bosnia si Hertegovina, cu Kosovo, nu ne-a legat doar Irakul, ci ne-a legat un parteneriat pe termen lung”, a explicat Traian Basescu.
Parteneriat consfintit si la nivel NATO
“Maine(duminica, n. red.), parteneriatul nostru strategic pe probleme de securitate va fi consfintit si la nivel NATO. Pentru prima data in istoria sa,Romaniava fi aparata si de orice atac cu rachete. Deci, ceea ce construim impreuna este temeinic, este in folosul ambelor tari, iar cei care isi gasesc ce au cautat in toata istoria lor din acest parteneriat suntem noi – securitatea frontierelor noastre. Cred ca acest lucru este un pilon care asaza relatia bilaterala la nivel politic si, in perioada urmatoare, si la nivel economic, in zona excelentei dar, una din puntile de legatura solide intre noi si Statele Unite o reprezentati dumneavoastra, romanii raspanditi in toata America, si care, prin pastrarea limbii, a culturii, atentionati mereu, direct sau indirect, autoritatile americane ca Romania exista. Chiar daca e la 11 ore de zbor, parte din Romania este aici, reprezentata de dumneavoastra, nu numai de ambasador sau de consul”, a mai spus seful statului.
Criza la romani
Seful statului a aratat ca tara a trecut prin criza, dar s-a aratat optimist de ce va urma. “Indiferent ce stiti din mass-media despreRomania, as vrea sa va informez eu ca am avut o perioada foarte grea 2009 – 2010, o perioada de criza profunda, criza economica si, implicit, sociala. A trebuit sa luam masuri foarte dure pentru catarasa ramana intr-un echilibru satisfacator care sa ne poata permite relansarea economica. 2011 l-am terminat mai bine, cu o crestere de 2,5%. Usor, usor, lucrurile se indreapta si am convingerea ca si anul acesta vom inregistra crestere economica. Sigur, Romania nu traieste izolata de ce se intampla in Europa si efectele crizei din zona euro se simt si la noi dar eu, personal, am toate motivele sa fiu optimist in ceea ce priveste evolutiile economice ale Romaniei”, a spus Basescu.
“Nu imi place situatia politica actuala”
Traian Basescu a mai spus ca nu ii place situatia politica actuala, dar ca nici fostii ministri “nu au fost mult mai buni”, referindu-se la schimbarea Guvernului Ungureanu cu cel al lui Victor Ponta. “Nici ailalti nu au fost mult mai buni. Stiti, trebuie sa fim cinstiti”, a comentat presedintele.
Presedintele a tinut totusi sa explice ca Guvernul Ungureanu a cazut in urma unei motiuni de cenzura, iar Guvernul Ponta a fost instalat pentru ca a facut o noua majoritate in Parlament.
“Guvernul care era in functie si-a pierdut majoritatea in Parlament si practic nu mai putea politic sa guverneze. A pierdut-o la o motiune de cenzura. Sigur, desi nu ma obliga Constitutia, politic si democratic era sa ofer mandatul de premier acelora care au aratat ca au o majoritate, liderului majoritatii care a facut sa cada Guvernul in Parlament. Face parte din jocul democratic, iar noi avem o mare problema. Ca atunci cand un guvern care legitim detine puterea, cu un partid care a castigat alegerile, intre timp si-a pierdut majoritatea in Parlament, la noi nu poti sa te duci imediat la alegeri anticipate”, a mai spus Traian Basescu.
Viza Waiver mai asteapta
Seful statului a aratat ca “avem un obiectiv pe termen mediu in relatia cu Statele Unite, celebra viza Waiver” si ca spera ca modificarea legislatiei americane “sa reduca presiunea pe rata mare de refuz pe care o au romanii atunci cand solicita vize pentru Statele Unite”.
“Nu as vrea sa interpreteze cineva gresit dar, poate ca exigenta in acordarea vizelor ne fereste deocamdata de fenomenele pe care le vedem prin Italia, prin Franta, uneori si prin Spania si sper ca, la randu-ne, vom sti sa raspundem pozitiv bunavointei Congresului Statelor Unite, Senatului Statelor Unite, administratiei Statelor Unite pentru usurarea conditiilor de primire a vizei americane. Sigur ca, si in conditiile modificate, Romania tot are o rata ridicata de respingere a acordarii de vize. Speram ca in anii urmatori lucrurile sa se imbunatateasca si, in acelasi timp, speram ca prin relatia bilaterala si prin cresterea responsabilitatii fiecarui roman sa nu multiplicam fenomenele din Europa, cele care nu ne fac cinste, si in Statele Unite”, a conchis Basescu.
“Seful politicii externe a statului roman este seful statului roman”
Presedintele Traian Basescu se afla in perioada 20-21 mai la Summitul NATO de la Chicago, el fiind insotit de ministrul de Externe, Andrei Marga, si de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu.
Un roman din sala i-a cerut lui Andrei Marga sa-i explice declaratiile admirative fata de Rusia si Putin. Inainte de a-I acorda microfonul, Traian Basescu a tinut sa precizeze ca “seful politicii externe a statului roman este seful statului roman”. “Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federatia Rusa ne este vecin, avem interese economice si de securitate in zona dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu Statele Unite, plus calitatea de membri ai Uniunii Europene. Din acest punct de vedere v-a raspuns cea mai autorizata voce a statului roman”, a precizat Basescu.
Marga: Romania va vorbi cu o singura voce la Chicago
Andrei Marga a asigurat ca Romania va vorbi cu o “singura voce” laChicago, “ceea ce este absolut normal”. Cat despre admiratia pentru Vladimir Putin, el a a intors-o ca laPloiesti, dand vina pe jurnalisti, care ar fi rupt din context un fragment dintr-o declaratie a sa.
“S-a extras un fragment dintr-o depozitie la Parlament. Si nici din depozitie, dintr-o intrebare pusa la Parlament. Depozitia a fost axata pe problemele de politica externa a Romaniei, si am spus acolo: fundamental este ca Romania sa fructifice avantajele apartenentei la NATO si ale calitatii de membru al Uniunii Europene. Aceasta este o achizitie istorica a Romaniei la care au aspirat multe generatii. Sigur am pus intrebarea: Oare in relatia cu America folosim, dincolo de excelentele relatii politice, militare, folosim destul prezenta economicaamericana? Este destul de mare aceasta prezenta inRomania, folosim si alte aspecte, cum spunea si domnul presedinte, educatia, cercetarea, tehnologia? Dupa aceea am spus ca sunt capitole care trebuie relansate in politica externa a Romaniei si anume: relatia cu Rusia, cuChina, cu alte puteri sau supraputeri, daca vreti, emergente in lume. S-a scos din context. Daca vreti, referinta la liderul de la Kremlin a fost in context foarte precis. Am spus ca am avut ocazia sa-l insotesc pe premierul de atunci Radu Vasile la Kremlin si ca trebuie reluate contactele personale, de ce nu, si ele fac parte din politica externa. Doi, trebuie folosite ofertele care sunt, si pot sa va spun, atunci, conducerea de la Kremlin oferea venirea pe piata rusa cu exporturi substantiale, mobila, sticla, portelan, multe alte produse. Imi pare rau ca s-a preluat decupat si s-a misinterpretat, ca sa folosesc un termen englezesc”, a precizat Marga.
Ministrul de Externe a asigurat ca, “asa cum spunea si domnul presedinte, sigur, directia politicii externe o stabileste Parlamentul, autoritatile si, sigur, presedintele este cel care conform Constitutiei are intreaga autoritate in acest domeniu”.
Magda SEVERIN