Băsescu: Parlamentul nu dă certificate de nevinovaţi, el blochează justiţia iar românii pierd intrarea în Schengen

Traian Băsescu a acuzat în această seară Parlamentul că împiedică, din nou, justiţia să îi ducă până la capăt anchetele, iar dovadă stau cazurile Vosganian – PNL, Borbely – UDMR, Dobre – PNL, Chitoiu – PNL, Cosma – PSD, Ion Stan – PSD. Şeful statului a arătat că noul episod legat de fostul ministru Daniel Chiţoiu – pentru care Camera Deputaţilor a votat astăzi neînceperea urmăririi penale – confirmă ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi în raportul cu privire la corupţie la nivelul UE, iar din acest motiv “românii şi economia românească nu intră în Schengen”. Şeful statului a mai spus că noua majoritate parlamentară PSD-UNPR-PC-UDMR nu respectă statul de drept, ci îl discreditează, pentru că atribuţiile sale nu sunt să dea „certificate de nevinovaţi”, aşa cum mint Chiţoiu şi Vosganian.

În prezent, 6 parlamentari au fost salvaţi de justiţie prin votul Parlamentului, iar numărul lor poate creşte fără ca nimeni să poată opri acest fenomen. Pe româneşte, orice ministru ştie că poate să comită ilegalităţi deoarece dosarele se blochează în Parlament.

“Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi, din nou, să lase justiţia liberă. Noul episod, legat de domnul ministru Chiţoiu, este un nou episod de confirmare a ceea ce s-a înscris în raportul MCV, dar şi în raportul cu privire la corupţie la nivelul UE. Mai mult, e confirmată şi aprecierea din raportul Departamentului de Stat, în care Parlamentul e o instituţie care nu respectă standardele statului de drept”, a spus preşedintele, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a plusat, arătând că “astăzi se confirmă că Guvernul Ponta este un Guvern corupt”, deoarece “dacă s-ar fi dat aviz ca Daniel Chiţoiu să fie anchetat, cu certitudine ar fi trebuit să spună cum a primit şi aprobarea de la premier şi cât de deschis a fost premierul ca o ordonanţă de urgenţă care nu a circulat la toţi miniştrii să fie aprobată peste noapte”.

“Domnul Chiţoiu minte, el a avut sesizări nu de la FMI şi de la alte instituţii care s-au manifestat şi au avut exigenţe de modificare a legislaţiei ASF, dar legea iniţială de funcţionare a fost retrimisă de mine în Parlament exact din cauza modificărilor care ulterior au venit şi din partea FMI: probleme legate de vechime. În sesizarea mea se cereau 10 ani, nu au acceptat, au rămas la 7 ani, şi când au avut nevoie să elimine pe cineva au rămas la 7 ani”, a adăugat şeful statului.

Tratament special 

Traian Băsescu a reclamat că “în mod sigur astăzi majoritatea parlamentară a protejat un act de corupţie, în primul rând PSD şi apoi UDMR”.

El a arătat că “este foarte mare diferenţa de tratament” între “politicienii care sunt parte a sistemului corupt din Parlament, cu state vechi, care fac parte din corupţie transpartinică, ce se mişcă cu solidaritate din partea tuturor şi pentru care nu s-a încuviinţat începerea urmăririi penale” şi, spre exemplu, “parlamentarul auto”.

“Sistemul din Parlament s-a derobat imediat de unul ca bietul deputat “auto”, care nu ştia pe ce lume trăieşte, pentru că nu conta ca influenţă. Când vine vorba însă de Cosma, Vosganian, Borbely, lucrurile se schimbă” sunt oameni influenţi care pot influenţa voturile când alt parlamentar dă de necaz”, a explicat Băsescu.

Radiografie transpartinică a corupţilor din Parlament

El a adăugat că “s-a ajuns la un număr de refuzuri care deja reprezintă o radiografie transpartinică a corupţilor din Parlament”. “Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen, pentru toţi românii, iar parlamentarilor din majoritate nu le pasă”, a mai spus Traian Băsescu, arătând că “indiferent de situaţia partidelor la putere sau în opoziţie, aceşti oameni şi cei care sunt colegi cu ei îi apără fără rezerve, chiar făcând rău României, discreditând statul român ca voinţă de luptă împotriva corupţiei”.

“Degeaba instituiile statului îşi fac treaba dacă deasupra lor se aşează eticheta de lipsă de voinţă politică. Statul e discreditat, asta s-a realizat şi azi cu finul Chiţoiu, parte a unui angrenaj mult mai mare gestionat de naşul Ruşanu şi cu tentacule în toate structurile fiscale şi financiare ale statului. Eu sunt doar în situaţia de a constata, nu am cum influenţa deciziile Parlamentului, dar romanii trebuie informaţi, să ştie cine le face rău, cine îi discreditează”, a insistat preşedintele.

Raportul MCV încă nu a fost andosat de Consiliul UE

Despre raportul MCV, Traian Băsescu a spus că “actualul raport încă nu a fost andosat de Consiliul UE, ceea ce înseamnă că poate suferi modificări”, iae în opinia sa, cu certitudine şi “această nouă aventură” va “consolida în momentul adoptării raportului situaţia reflectată deja de MCV că Parlamentul nu respectă statul de drept”.

Întrebat dacă a primit reacţii de la alte state sau de la Ambasada SUA, şeful statului a spus că nu ştie despre reacţia Ambasadei SUA, precizând că luările sale de poziţie nu sunt ghidate de reacţiile altor state.

“Eu ştiu foarte bine ce trebuie făcut. Episodul de azi va mai trage o tuşă groasă la momentul aprobării raportului MCV că Parlamentul nu respectă statul de drept. Ce se fac parlamentarii că nu înţeleg: ei cer probe, spriritul nu e de a transforma Parlamentul în judecător. Practic, e o notificare de informare, cei care pot spune dacă sunt încalcări ale legii sunt procurorii în faza iniţiala şi judecătorii, pe urmă”, a precizat Traian Băsescu.

“L-am mai văzut pe marele Vosganian, după ce mafia transpartinică l-a protejat, spunând “S-a dovedit, sunt nevinovat”. Nu, Vosganian, Chitoiu, Borbely; nu Parlamentul vă dă certificate de nevinovaţi. Se va notă că parlamentarii se situează selectiv – unii primesc imediat aprobarea – darla  anume parlamentari nu se poate”, a conchis preşedintele pe acest subiect.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.