UPDATE! Băsescu: “Ponta, câţi bani ai luat să semnezi Roşia Montană?”. Protestele ecologiştilor continuă ca la Istanbul

Preşedintele Traian Băsescu a amintit luni, într-un interviu pentru Adevărul.ro, cum „ţipa Victor Ponta”, când se afla în opoziţie: „Câţi bani a luat Băsescu din aurul de la Roşia Montană?”. Şeful statului a precizat că pe vremea aceea „încă nu semnase nimeni nimic” privind exploatarea auriferă. Drept urmare, răspunzându-i cu aceeaşi monedă, şeful statului a întrebat, la rândul său: „Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi Roşia Montană?”. Premierul nu a ezitat să-i răspundă: “Absolut nimic” Dar poate şi dânsul să-mi răspundă?”.  În timp ce politicienii îşi trag spuza pe turta lor, protestele ecologiştilor continuă în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pe modelul celor din Istanbul. Turcii au reuşit în iunie, în ciuda intervenţiei violente a forţelor de ordine, să oprească proiectul guvernamental de defrişare a Parcului Gezi.

UPDATE 2: Protestul s-a încheiat marţi în jurul orei 4.00, fără incidente. Manifestanţii, în principal tineri, au scandat “Jos Băsescu!”, “Jos Ponta!”, “Ape curate, nu cianurate!” şi “PDL – USL aceeaşi mizerie”.

UPDATE 3 septembrie: Circulaţia este blocată şi după miezul nopţii în zona Universităţii, pe B-dul Regina Elisabeta, iar protestatarii au anunţat că vor veni în fiecare seară de aici înainte, până când autorităţile vor renunţa la proiectul exploatării aurifere pe bază de cianuri. Foarte mulţi au venit cu bicicletele, pentru a se putea reîntoarce acasă când mijloacede de transport în comun nu vor mai circula.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, declară că poartă negocieri cu ecologiştii să elibereze carosabilul, precizând că aceştia nu au autorizaţie de protest. “Blocarea cu intenţie a drumul public, prin care este pusă în pericol siguranţa circulaţiei şi se aduce atingere dreptului la liberă circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic constituie încălcări ale legii şi se sancţioneză în consecinţă”, a avertizat reprezentantul Jandarmeriei.

Potrivit Legii 60/1991, nerespectarea locului şi intervalului orar pentru desfăşurarea adunării publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei. Participarea la o adunare publică nedeclarată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 5.000 de lei.

Fost partizan al exploatării aurifere, Băsescu vrea referendum 

Preşedintele, care a fost un mare susţinător al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, spune acum că ar trebui un referendum pe această temă, deoarece românii sunt divizaţi. Concret, Traian Băsescu ar vrea să-i chestioneze pe români în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, catalogând drept un gest de “laşitate” trimiterea în Parlament a legii privind exploatarea auriferă.

“Nu am nicio problemă să declar referendum naţional pe tema aceasta, dimpotrivă. Dacă Guvernul nu găseşte resurse să discute cu societate civilă, îl organizez odată cu europarlamentarele. Îmi menţin punctul de vedere că reluarea mineritului prin extragerea metalelor este o oportunitate pentru România; în acealşi timp, trebuie văzută soluţia prin care să fie împăcată societatea”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că Victor Ponta trebuie întrebat ce îl întreba şi acesta pe el când susţinea proiectul – “Câţi bani a luat de la Roşia Montană” -, arătând că în acest caz nu poţi să fii “inconsecvent”.

“Dacă înţeleg bine, pentru că nu am văzut încă proiectul, Victor Ponta a rămas la aceleaşi cifre (în negocierile cu RMGC – n.r.) la care ajunsese Boc în negociere, nu a mai adăugat un procent. Dar vă aduceţi aminte ce ţipa Victor Ponta: ‘câţi bani a luat Băsescu din aurul de la Roşia Montană?’ – şi nu semnase încă nimeni, doar îmi exprimasem un punct de vedere. Acum îl întreb eu: Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi Roşia Montană? Că aşa-i viaţa, nu poţi să fii inconsecvent în problemele mari ale ţării, nu poţi să fii inconsecvent şi trebuie să-l întreb exact ce mă întreba el pe mine”, a adăugat şeful statului.

Băsescu a admis că a fost un partizan al proiectului Roşia Montană, dar pentru că premierul de atunci, Emil Boc, nu a fost de partea lui, proiectul “nu s-a făcut în timpul guvernării Boc”.

El arată acum că a învăţat lecţia la protestele din ianuarie 2012: “Aduceţi-vă aminte că m-am dat cu capul de perete (…)  cu Legea sănătăţii. Nu poţi să faci ceva împotriva societăţii. Trebuie deschis un dialog”. Amintim că manifestaţiile din Piaţa Universităţii au fost declanşate, iniţial, în 13 ianuarie, pentru susţinerea lui Raed Arafat. Acesta a renunţat la demisie după o săptămână şi s-a împăcat cu Băsescu, dar demonstraţiile au continuat până spre sfârşitul lunii, luând o turnură politică.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe şeful statului anul trecut că face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană, dar acum spune că ar fi de acord cu referendumul. Luni după-amiază i-a răspuns lui Băsescu la întrebarea câţi bani a luat de la Roşia Montană: “Absolut nimic!”, dar a arătat că încă aşteaptă, la rândul său, răspunsul la aceeaşi întrebare.

Ecologiştii ocupă Piaţa Universităţii

Amintim că duminică a început o serie de proteste mai ample decât cele de până acum, împotriva exploatării aurifere şi a gazelor de şist. Câteva mii de manifestanţi au ocupat duminică seara Piaţa Universităţii din Bucureşti şi au staţionat pe o bandă de circulaţie pe B-dul Magheru, până noaptea la ora 2.30.

Luni, circa 1.000 de protestatari au blocat carosabilul pe  B-dul Regina Elisabeta, pe ambele sensuri. Iniţial, grupul de demonstranţi – reprezentanţi ai mai multor organizaţii ecologiste – a vrut să se deplaseze din nou spre Piaţa Victoriei, pe B-dul Magheru – Piaţa Romană, până în faţa sediului Guvernului, dar a fost oprit de jandarmi. Atunci, protestatarii s-au strecurat pe lângă Universitatea de Arhitectură şi au ieşit prin Str. Edgar Quinet fix în faţa clădirii Universităţii, pe B-dul Regina Elisabeta, în dreptul statuilor.

protest rosia montana universitate 2

Jandarmii nu au intervenit, deoarece, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, manifestanţii nu sunt violenţi. Astfel, ei au fost lăsaţi pe carosabil, unde s-au aşezat turceşte şi scandează lozinci antiguvernamentale.

Circulaţia rutieră este blocată, protestatarii nu au autorizaţie de la Primăria Capitalei, dar nici cei din iarna anului trecut nu au avut. Traficul auto nu este aşa intens după ora 22.20, când manifestanţii au ocupat bulevardul. Din când în când, fac loc câte unui troleibuz să treacă pentru a se retrage la depou.

Ca la Taksim

Poate că au înţeles forţa pe care o pot avea după ce au văzut protestele tinerilor din Piaţa Taksim, din centrul Istanbulului, care nu numai că au rezistat atacurilor cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă ale forţelor de ordine turce, timp de mai bine de o lună, dar au determinat Guvernul să renunţe la proiectul de defrişare a Parcului Gezi, pentru care demonstrau.

La noi nu va fi cazul; anul trecut în 15 ianuarie, intervenţia Poliţiei şi Jandarmeriei a survenit numai după ce, apăruţi ca din senin la mitingul din Piaţa Universităţii, ultraşii au devenit extrem de violenţi.

Ponta a semnat dar nu e de acord

Demersul ecologiştilor a survenit după ce Guvernul a aprobat pe furiş, în 27 august, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, pe care apoi l-a trimis Parlamentului. Premierul Victor Ponta a declarat ulterior că nu este de acord cu proiectul şi că “votul meu de deputat va fi împotrivă” şi le va cere parlamentarilor PSD să voteze nu politic, ci aşa cum le dictează conştiinţa.

Traian Băsescu l-a taxat şi pentru asta, acuzându-l de “laşitate”: “Mi se pare că nu poţi să guvernezi aşa: domnul Ponta când e prim-ministru semnează exploatarea şi peste câteva zile spune mă duc în partea cealaltă şi o să votez împotrivă. Asta e laşitate”.

Preşedintele a mai arătat că nu se poate guverna credibil în acest mod. “Ce spun investitorii că aprobi proiectul Roşia Montană şi la câteva zile spui că în Parlament votezi împotrivă? Aceasta este lipsa de curaj de a-ţi asuma un proiect în care crezi. O ţară nu se poate conduce prin laşitate”, a insistat Băsescu.

Daciana se leagă cu lanţul

Culmea este însă că europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia premierului, a declarat în emisiunea “Vorbe Grele” difuzată pe Antena 3, că „se va lega cu lanţul” dacă proiectul companiei private Roşia Montană Gold Corporation va fi demarat, pentru că este “absolut convinsă că e greșit dacă se întâmplă”.

Acum, protestatarii o întreabă “ora şi data” când va recurge la acest gest, pentru a i se alătura.

Crin rămâne ferm pe poziţie

Crin Antonescu consideră însă că “acest Guvern a avut curajul şi responsabilitatea, în faţa unei scadenţe, de a ataca această problemă (Roşia Montană – n.r.)”.

“Cum o rezolvăm, vom vedea în Parlament. Dar nu văd de ce oameni care au patronat sau au făcut parte din guvernele anterioare, care nu au dat o rezolvare acestei chestiuni într-un fel sau altul, pot să reproşeze că acum se face ceea ce trebuia făcut”, arată el.

Preşedintele PNL susţine că “este vorba de un proiect important din toate punctele de vedere” şi insistă că proiectul de acum cuprinde condiţii mai bune pentru statul român.

“Eu cred că atitudinea responsabilă a unor cu funcţii foarte importante, cum ar fi preşedintele, ar trebui să fie una care să ducă la comunicarea şi rezolvarea unei probleme pe fondul ei, pentru această ţară. Noi ştim că preşedintele Traian Băsescu, atunci când exista un alt guvern, Guvernul Ungureanu cred, a cerut explicit Guvernului: ‘Dacă sunt condiţii fezabile, faceţi proiectul Roşia Montană!'”, a afirmat el luni, după şedinţa USL.

…dar nu spune cum va vota

Când a fost însă întrebat dacă poate spune cum va vota proiectul de lege privind Roşia Montană, Crin Antonescu a dat înapoi: “Nu. Pentru că nu sunt, aşa cum sunt cei mai mulţi dintre parlamentari, în posesia tuturor datelor şi tuturor argumentelor pro sau contra. Nu aveţi însă nicio grijă, chiar dacă se va vota pentru un vot secret (…) – ceea ce nu cred -, am să vă spun ce am votat şi am să vă spun care e poziţia PNL”.

Adică ne va spune după ce va vedea rezultatul votului – să nu o dea în bară. Până atunci însă, protestatarii au decis să vină în fiecare seară în Piaţa Universităţii, până când aleşii vor renunţa la exploatarea cu cianuri la Roşia Montană.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.