Preşedintele Traian Băsescu a atenţionat, luni, formaţiunile politice, că mai sunt două săptămâni de campanie electorală şi „să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti”. El a criticat faptul că niciuna dintre alianţele politice nu a prezentat vreun proiect de buget pentru anul 2013 şi nici nu s-a arătat interesată să dea soluţii „realităţilor” României, rezumându-se la jigniri reciproce. Ameninţarea lui Crin Antonescu potrivit căreia preşedintele va fi suspendat din nou dacă nu va numi un premier de la USL a fost tăiată scurt de Băsescu: „Antonescu a dat al 8.793-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit. Efort mare!”. Şeful statului a atacat şi demagogia politicienilor privind modificarea Constituţiei, arătând că niciunul dintre ei nu aminteşte despre respectarea voinţei românilor exprimată la referendumul din 2009, prin care au votat să avem un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari.
„Mai sunt două săptămâni (de campanie electorală, n. red.) şi să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti. Este un avertisment extrem de serios, pe care îl fac public către partide. Deocamdată nu am văzut un buget al anului 2013 susţinut de cei aflaţi în campanie şi care să justifice guvernarea. Îi chem pe politicieni să fie responsabili faţă de electoratul căruia îi cer votul”, a atenţionat Traian Băsescu.
Fenechiu şi Varujan, în cărţi la Antonescu
Crin Antonescu a anunţat săptămâna trecută că îi va numi miniştri pe Relu Fenechiu (cu dosar penal pentru corupţie, al cărui termen de judecată din această lună a fost amânat de instanţă până după alegerile parlamentare, n. red.) şi pe Varujan Vosganian.
La rândul său, celălalt copreşedinte al USL, Victor Ponta, a anunţat că lucrează la o listă cu miniştrii viitorului cabinet pe care spune că îl va conduce.
Preşedintele a precizat că nu a văzut niciun buget, la niciuna dintre formaţiunile politice, care să-l convingă.
Fără obiective asumate în campanie
Întrebat dacă va condiţiona consultările, discuţiile cu partidele şi, eventual, cu candidaţii pentru funcţia de prim-ministru, Traian Băsescu a răspuns:
„Ce vreau să ştiţi că se va întâmpla în mod obligatoriu: voi vrea să ştiu ce obiective are şi cum le realizează. Voi vrea să ştiu acest lucru, pentru că cine spune „Noi, partidul stabilim, şi dacă nu se execută preşedintele, îl suspendăm!”, este cel puţin iresponsabil. Responsabilitatea desemnării unui prim-ministru este majoră şi o voi exercita cu responsabilitatea la care mă obligă funcţia şi Constituţia. Nu poţi să numeşti, să desemnezi un prim-ministru care nu are soluţii pentru ţară, mai ales că prim-ministrul care va veni va prelua o ţară care încă este stabilizată macroeconomic. Încă este”.
Întrebat dacă ia în calcul şi desemnarea unui alt premier de la USL, după ce Crin Antonescu a ameninţat din nou cu suspendarea, Traian Băsescu a răspuns ironic: „Înţeleg că domnul Crin Antonescu a dat al 8.793-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit. Efort mare!”.
„Nu-i duce capul să le prezinte românilor ce vor să facă ei cu ţara şi o ţin într-un atac continuu la Traian Băsescu!”
Şeful statului a atenţionat pentru ultima dată: „Încetaţi să mă mai implicaţi în campanie, pentru că mă obligaţi să vă răspund!”.
El a explicat că „probabil a fost una din marile mele greşeli, am considerat că nu trebuie să răspund direct sau indirect tuturor atacurilor murdare de cele mai multe ori pe care le-au făcut cei din USL la adresa mea, şi nu numai”.
„Or acum, în campanie, văd că neducându-i capul să le prezinte românilor ce vor să facă ei cu ţara, o ţin într-un atac continuu la Traian Băsescu. Nu cred că este corect. Sigur, pe români poate îi păcălesc, dar nu şi pe mine”, a adăugat preşedintele.
Întrebat dacă s-a întâlnit sau a discutat la telefon cu Victor Ponta, după negocierile de la Bruxelles, Traian Băsescu a spus: „Nu, nu, dânsul e ocupat cu campania. Eu cu România, el cu campania, fiecare cu ale lui”.
Modificarea Constituţiei, clamată fără reducerea la 300 a numărului parlamentarilor
Şeful statului a atacat şi demagogia politicienilor privind modificarea Constituţiei, arătând că niciunul dintre ei nu aminteşte despre respectarea voinţei românilor exprimată la referendumul din 2009, validat, prin care au votat să fie un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari.
„În sfârşit, îi aud pe politicieni vorbind veseli de modificarea Constituţiei – şi aici iarăşi sunt mincinoşi şi necinstiţi. Sigur că pot viza orice proces de revizuire a Constituţiei, dar nu văd pe niciunul spunând „printre cele ce le vom modifica sunt şi cele legate de referendumul din 2009”, care cerea în mod expres o singură Cameră şi 300 de membri ai Parlamentului. Sigur că le este foarte greu, pentru că îi mai mint pe români o dată. Acum, Parlamentul are 471 de membri. După aceste alegeri, numărul de parlamentari, datorită sistemului electoral, va ajunge la peste 500. Cum se justifică apărătorii poporului în nerespectarea unui referendum, valid de această dată? Ei vor respectarea unui referendum care nu a fost validat, cel din vară, dar nu vor să respecte un referendum valid, la care peste 50% din electori s-au prezentat la vot”, i-a taxat Traian Băsescu pe politicieni.
Realităţi despre care nimeni nu vorbeşte
Preşedintele a făcut apel către clasa politică să abordeze lucrurile importante pentru România „fie că vorbim de revizuirea Constituţiei ţinând cont de referendumul din 2009, fie că vorbim de creare locurilor de muncă, fie că vorbim de Uniunea Europeană, fie că vorbim despre perspectiva bugetului, fie că vorbim despre realitatea pe care nu o vorbeşte nimeni, că în mult hulita Lege a pensiilor există obligativitatea indexării pensiilor în 2013”.
„Deci nu o cer eu, nu o cere Preşedinţia, scrie în lege (despre indexarea pensiilor n. red.), iar în aceste dezbateri din campanie n-am văzut decât abordări superficiale, cele mai multe mincinoase, care nu se adresează problemelor adevărate, revizuirii Constituţiei, creării de locuri de muncă, asigurării resurselor financiare pentru plata obligaţiilor către pensionari, precum şi către cei asistaţi social – nu văd aceste dezbateri”, a insistat Traian Băsescu.
Seful statului a amintit şi despre alte două mari probleme ce trebuie rezolvate la anul: legea despăgubirilor ce trebuie acordate foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist şi reducerea la 60 de zile a termenul de plată a facturilor la medicamente.
“Va trebui să dăm o soluţie pentru proprietarii care n-au fost despăgubiţi. Până în luna iunie trebuie să prezentăm la CEDO o lege care să stabilească nivelul de despăgubiri, iar evaluarea în momentul de faţă este că nivelul de despăgubiri ar cam atinge cifra de 17 miliarde euro. (…) România va trebui să ia o decizie ca în perioadă de 10 ani să plătească despăgubiri”, a precizat Băsescu.
“A doua cheltuială, care schimbă faţa bugetului şi pentru care era foarte important să negociem condiţiile de accesare a banilor(la Bruxelles, n. red.), este legată de plata medicamentelor. Din luna martie suntem obligaţi să achităm facturile la medicamente la 60 de zile, în baza unei directive a Uniunii Europene. Nu mai putem sta ca acum, la 180 de zile, la 200 de zile, la 300 de zile”, a arătat Traian Băsescu.
Preşedintele a precizat că “aceşti doi factori vor însemna o reducere masivă a capacităţii noastre de cofinanţare din bugetul de stat (a fondurilor europene, n. red.)“.
Magda SEVERIN