Preşedintele Traian Băsescu a plecat joi dimineaţă la Bruxelles, unde participă, până vineri, la Reuniunea Consiliului European şi la Summitul Partidului Popular European (PPE). Premierul Victor Ponta a ajuns şi el la Bruxelles, după întoarcerea din SUA fără să vină direct în ţară, în speranţa că va primi mandat de la şful statului să participe el la Consiliul European, unde se va discuta agenda digitală. Băsescu i-a tăiat elanul, spunând că „ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător”. Ponta a replicat că „nu vreau să ne dăm în stambă la Bruxelles”, dar a insistat că Guvernul are competenţe în acest domeniu, iar participarea preşedintelui „creează deservicii ţării şi împiedică reprezentarea corectă a intereselor industriei româneşti de IT”.
Preşedintele a precizat însă că acest Consiliu European nu ia decizii tehnice, ci este cu oameni politici.
“Vreau să reamintesc celor care cred că viaţa începe odată cu ei că sunt unul dintre şefii de stat care au contribuit la realizarea agendei UE 2020, în care unul din pilonii esenţiali este digitalizarea. Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător”, a comentat Traian Băsescu, la Aeroportul “Henri Coandă”.
El a arătat că este singura remarcă pe care vrea să o facă, cea referitoare la “nevoia unor cunoscători în ale digitalizării la acest consiliu”, precizând că nu ştie pe niciunul din şefii de stat care să vină din economia digitală.
Victor Ponta a declarat că regretă faptul că “frustrarea personală” împiedică reprezentarea corectă a intereselor industriei româneşti de IT. “Mergem la Bruxelles, dar evident că nu o să mă duc şi eu la Consiliul European, pentru că dacă preşedintele e acolo, nu vreau să ne dăm în stambă”, a spus el, la Antena 3.
„Mi-e teamă că într-un domeniu important care priveşte viaţa a multe companii din România şi a mii de angajaţi, în special tineri, România o să fie absentă la luarea deciziilor. E o problemă de cum e mai bine să faci pentru ţara ta, iar dacă orgoliul personal al preşedintelui, “Uite, nu-l las pe Ponta, ca să-i arăt eu !”, e mai important decât faptul că avem mii de angajaţi în zona de IT şi e un domeniu unde România s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani, în care ar trebui să avem o poziţie, nu să primim deciziile luate la Bruxelles pe nemestecate, nu pot decât să constat un mod de fapt de a nu reprezenta România, ci de a face deservicii României”, a mai spus premierul.
În intervalul 24-25 octombrie, la Bruxelles are loc Consiliul European în care se va discuta şi despre agenda digitală şi modul în care pot fi înregistrate progrese către finalizarea pieţei unice digitale până în 2015.
Marţi seara, Ponta susţinea că doar Guvernul poate vorbi pe această temă, deoarece Strategia guvernamentală în domeniu conţine 300 de pagini şi nu poate fi citită “la o cafea”.
Traian Băsescu şi-a manifestat însă public nemulţumirea, recent, într-o conferinţă de presă, faţă de prestaţia premierului Ponta la Consiliul European pe tema energiei, din luna mai.
Victor Ponta va participa totuşi, la Bruxelles, la reuniunea socialiştilor europeni. “În mod sigur se întâlnesc cele două mari familii politice (popularii și socialiștii – n.r.) și voi participa la întâlnirea cu prim-miniștrii social-democrați”, a precizat el.
Magda SEVERIN