Băsescu şi Ponta se văd cu Barroso. Pe rând

Preşedintele Traian Băsescu va avea prima sa vizită externă, de la revenirea la Palatul Cotroceni, la Bruxelles, în 14 septembrie, unde are prevăzută o întâlnire cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Trei zile mai târziu, în 17 septembrie, premierul Victor Ponta se va întâlni şi el cu liderul CE. Şeful statului a transmis joi, la 3 zile de la citirea în Parlament a Hotărârii Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului, o scrisoare către “liderii europeni şi aliaţii transatlantici care s-au pronunţat în favoarea României în timpul crizei politice din această vară”, mulţumindu-le pentru sprijinul acordat instituţiilor statului român.

Întâlnirea dintre Jose Manuel Barroso şi Traian Băsescu este prevăzută în programul oficial al preşedintelui CE. La fel şi cea cu premierul Victor Ponta, care ar urma să aibă şi o întrevedere cu Joseph Daul, preşedintele grupului popular din Parlamentul European, la invitaţia acestuia din urmă.

Jose Manuel Barroso a declarat vineri, într-un discurs la o reuniune de la Florenţa a Biroului grupului parlamentar al PPE, că este mândru de rolul jucat de UE şi de Comisia Europeană în “reinstaurarea statului de drept” în România.

România, exemplu negativ

“Avem discursul despre «mai multă Europa», dar este nevoie şi de o Europă mai bună, o Europă bazată pe valori. Şi de aceea, de exemplu, este de o importanţă decisivă ca în UE toate ţările membre să respecte statul de drept şi valorile democratice ale unei societăţi pluraliste şi libere. Tocmai de aceea vreau să spun că sunt foarte bucuros şi mândru de rolul pe care Uniunea Europeană şi Comisia Europeană îl joacă în problemele apărute în România”, a afirmat Barroso, în referirea la România din discursul său.

Preşedintele CE a insistat că evitarea “schimbărilor nedemocratice” şi “reinstaurarea statului de drept” în România au fost posibile în urma acţiunilor UE şi Comisiei Europene.

“Datorită UE şi Comisiei Europene a fost posibil să evităm schimbările nedemocratice din România şi trebuie să fim mândri de acest lucru, pentru că am fost în stare să reinstaurăm statul de drept într-o ţară care este membră a Uniunii noastre”, a mai afirmat Barroso.

Schengen, pe tapet

Parlamentul European va dezbate în 12 septembrie situaţia politică din România, după ce va asculta poziţiile exprimate de CE şi de preşedinţia Consiliului UE.

Tot în 12 vor avea loc alegeri parlamentare în Olanda, iar din 20, după validarea noului Legislativ, poate vom avea noroc să nu se mai opună intrării României în Schengen.

Până atunci însă, preşedintele Traian Băsescu trebuie să convingă Germania, persiflată două luni la rând de Crin Antonescu şi de Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.