Presedintele Traian Basescu a taiat, marti, elanul politicienilor Puterii care anuntasera in urma cu o zi majorari de pensii si salarii. Seful statului sustine ca nu a identificat in buget “un loc” din care sa se poata taia si da bani, precizand insa ca nu are “competenta extraordinara a politicienilor care ieri gaseau solutii”. El a facut un apel la realism catre toata clasa politica si i-a indemnat pe cei care au anuntat posibilitatea unor majorari sa indice si sursele acestora. Presedintele a spus ca stie ca foarte multi din cei aflati in Coalitia de la guvernare au sentimentul ca si-au sacrificat voturile, dar aceasta este din cauza ca nu au explicat suficient masurile de austeritate si, in plus, “si le-au sacrificat pentru tara, asa ca sa ramana pe aceasta pozitie, pentru ca Romania este intr-un echilibru fragil”.
“Stiu ca sunt partide care s-au sacrificat, dar nu si-au sacrificat viata, ci doar voturile, si au facut-o pentru tara. Altii si-au sacrificat viata pentru tara si nu s-au mai agitat atat. Deci ii invit sa ramana responsabili pentru tara. Stiti ca, daca salvezi tara, ne salvam si noi, cei vreo 20 de milioane. Daca nu salvezi tara, nu mai e salvare pentru nimeni. Nici pentru bogati, nici pentru saraci”, a argumentat Traian Basescu in stilu-i propriu.
Seful statului a adaugat ca intelege perfect “costurile enorme pe care le-au platit romanii” si nu se pacaleste sa creada ca nemultumiti au fost doar cei cateva mii care au iesit in strada. “Sunt mult mai multi nemultumiti decat cei care au iesit in strada, si nemultumirea este legata exact de aceste reduceri de venituri. Si vreau sa stiti ca acest echilibru pe care l-am stabilit, data fiind situatia internationala, se poate rasturna foarte usor. Iar atunci, doi ani si ceva in care romanii au suferit ii aruncam printr-un simplu act normativ, ii aruncam pe fereastra si pe urma o luam de la capat. Or, acest lucru nu trebuie sa se intample, indiferent care ar fi costurile politice”, a insistat presedintele.
“Politicienii sa-si ia colegiile la batut si sa le explice romanilor”
Traian Basescu a mai spus ca “pana la urma, sunt momente in care politicianul trebuie sa se ridice deasupra interesului lui de a primi un vot, daca nu reuseste sa se faca inteles si unii il trateaza ca pe unul care a vrut sa le faca rau”. “Nu cred ca suntem in situatia asta pentru niciun om politic roman, indiferent ca e din opozitie sau de la putere, dar exista si posibilitatea acestei abordari. Insa, personal, cred ca sacrificiile facute de romani pana acum nu trebuie intoarse pe dos pentru niste voturi. Mai bine si-ar lua colegiile la batut si ar explica romanilor ca avem o perspectiva buna, dupa sacrificiile care s-au facut. Tine de noi daca valorificam aceasta perspectiva sau nu”, a precizat seful statului.
Oful lui Basescu: Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari
Intrebat ce a vrut sa spuna cu “populatia a suferit destul, urmeaza sa sufere si clasa politica”, presedintele a admis ca li s-au taiat salariile “si parlamentarilor, si ministrilor, si presedintelui, si tuturor demnitarii politici”, dar sustine ca “nu sunt convingatori atunci cand, pe de o parte, vorbesc de nevoia de a face ceva pentru populatie (…), iar pe de alta nu arata ca isi reduc din cheltuieli”. “Poporul asta, de mila caruia ei plang, chipurile, le-a cerut sa faca un Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari. Ii vedeti dumneavoastra facand treaba asta? Ii vedeti incetand sa isi mai numeasca clientii pe la toate regiile? Ii vedeti incercand in toate consiliile judetene, sau in cele mai multe, ii vedeti incercand sa reduca costurile licitatiilor, indiferent ca sunt consilii judetene PDL, PSD, PNL? Nu am vazut. Ii vedeti facand o investitie necesara oamenilor, in loc sa cumpere panselute si lalele? Eu nu zic ca nu ne trebuie si panselute si lalele, dar poate ca inainte de panselute si lalele, care costa mult, va spun din experienta de primar, mai trebuie facute si altele, de care au nevoie oamenii. Poti sa pui si un gazon, ca e mult mai ieftin si nu il schimbi la doua saptamani, ca pe allele”, a conchis Basescu.
Emil Boc, intre ciocan si nicovala
Reamintim ca, luni, Coalitia a decis sa-l mandateze pe premierul Emil Boc sa negocieze cu FMI cresteri de salarii si pensii. Sulfina Barbu, ministrul Muncii, a avansat chiar si un procent, de 5%, desi a admis ca este nevoie de minim 1,8% crestere economica.
Aceasta in timp ce Traian Basescu se gandea cum sa renegocieze liberalizarea preturilor gazelor si energiei electrice. Adica sa amane scumpirea utilitatilor pentru populatie pana prin 2018-2020.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca ar fi posibila o majorare, dar numai daca avem crestere economica, si nu poate sa promita nimic pana la 1 aprilie, pentru ca acest lucru depinde de analiza economica a primului trimestru si de contextul economic international.
Marti, dupa declaratia presedintelui, Boc a prins curaj. “Am spus foarte clar: nu putem promite majorari de salarii si pensii. Trebuie sa spunem ca avem un bun pe care l-am castigat si iata, in 2011, se contureaza o crestere de peste 2%, aproape 2,5%, ca urmare a faptului ca am facut ce a trebuit pentru tara, nu ce ne-a placut. Vrem sa consolidam si in 2012 aceasta crestere economica, in sensul de a nu ajunge la recesiune, iar asta nu se poate face pana cand nu iti mentii linia responsabilitatii. Daca revii la masuri populiste si imparti iar bani cum s-au impartit in 2007 si in 2008, fara sa ai acoperire in economie, tot romanii platesc, iar eu cred ca, dupa acesti doi ani, politicienii nu isi mai pot permite sa vina cu masuri iresponsabile”, a declarat premierul.
Magda SEVERIN