Bilanţul unei zile de iarnă

„Toamna a luat pe nepregătite autorităţile”, a fost prima tentaţie pentru acest început de ştire, dar cum ziua a fost mai mult una de iarnă, chiar dacă meteorologii nu au prognozat zăpezi care să necesite intervenţia drumarilor, vom prezenta, sec, bilanţul „fenomenelor periculoase” (cum le spune ANM) provocate de natura cu care nu te poţi pune. Ani întregi am criticat incapacitatea autorităţilor şi am ajuns, în final, la concluzia că acoperişurile zburate de vânt ar fi trebuit reparate, maşinile avariate de pomii prăbuşiţi nu aveau ce să caute acolo după ce proprietarii lor au văzut atâtea cazuri similare în trecut, iar cei câţiva centimetri de zăpadă pe un drum naţional cu viscol şi maşini neechipate nu puteau decât să îngreuneze circulaţia. Iar aceasta, în ciuda celor 12.200 de poliţişti de la Rutieră, ordine publică şi transporturi, scoşi în stradă de ministrul Radu Stroe.

Dacă jumătatea de sud a ţării a fost măturată de ploi şi vijelii, anunţate prin Cod Galben şi Cod Protocaliu, cealaltă jumătate a văzut prima ninsoare din acest an. Din 1929 nu a mai nins la 1 octombrie, spun meteorologii.

Maşinile prinse neechipate nu au mai aşteptat să se trezească drumarii cu deszăpezirea şi au încercat să dispară cât mai repede din zonă. Unii şoferi au reuşit, alţii nu. Un autotren a derapat la Întorsura Buzăului şi a provocat întreruperea traficului pe DN10. Alte zeci de maşini s-au tamponat în judeţele afectate de ninsoare.

Vântul ce bătea în rafale le-a dat bătăi de cap şoferilor din Suceava, Bacău, Vrancea şi Neamţ. În Braşov s-a circulat în condiţii de iarnă, cu zăpadă de câţiva centimetri pe carosabil atât pe DN1, cât şi pe DN73 spre Argeş şi DN11 spre Covasna.

Drumuri închise, drumuri cu restricţii

CNADNR a închis între orele 14:00-15:30 circulaţia pe sectorul de drum DN 1 Braşov-Predeal şi între 14:00-16:00, pe sectorul de drum DN 1A Cheia-Braşov, pentru deszăpezire.

Alte sectoarele de drumuri naţionale cu circulaţia închisă pentru curăţarea carosabilului de zăpadă au fost DN 73A  Predeal-Râşnov şi DN 2D Greşu – limită judeţ Covasna-Ojdula.

Sectoare de drum cu circulaţie restricţionată: DN 10 Prejmer-Întorsura Buzăului, începând cu ora 14:00, şi DN 73 Câmpulung-Bran, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone – tot pentru a putea interveni utilajele de deszăpezire.

Poliţia Rutieră a restricţionat accesul pe DN1 dinspre localitatea braşoveană Dârste către Bucureşti, de la ora 12.00, pentru toate autovehiculele neechipate cu anvelope de iarnă, acestea fiind obligate să se întoarcă din drum, în condiţiile în care ningea abundent.

Trenuri oprite 6 ore între Braşov şi Predeal

Şi circulaţia feroviară între Braşov şi Predeal a fost închisă timp de aproape 6 ore, după ce pe şinele de tren s-au prăbuşit mai mulţi copaci. Pe toată Valea Prahovei a nins ca în poveşti.

Toate porturile navale şi fluviale din judeţul Constanţa au fost închise încă de dimineaţă, din cauza vântului puternic, iar o navă de croazieră cu aproximativ 500 de pasageri a fost redirecţionată, din cauza furtunii, în portul bulgăresc Nessebar.

Numai traficul aerian s-a desfăşurat fără probleme.

Veneţia în Bucureşti, inevitabilă

Ministrul de Interne, Radu Stroe, anunţa, la comandamentul de luni seară de la Guvern, că vor fi „eliberate” gurile de canal din Capitală „ca să nu avem Veneţia în Bucureşti”. Nu s-a putut evita însă inundarea unor străzi (Şos. Bucureşti-Ploieşti în dreptul Institutului de Meteorologie, Şos. Virtuţii, Valea Oltului, Valea Ialomiţei, Iancu de Hunedoara, Şos. Progresului, Bucureştii Noi la intersecţia cu Răzoare, Calea 13 Septembrie la intersecţia cu Şos Antiaeriană şi Calea Moşilor la intersecţia cu strada Făinari – unde maşinile nu au putut circula o perioadă).

Semafoarele au fost şi ele afectate, în mai multe intersecţii.

Până la urmă, vinovată a fost tot canalizarea proiectată pe vremea lui Ceauşescu, care nu a putut face faţă ploii ce a căzut necontenit aproape două zile.

În Bucureşti au fost rănite 3 persoane de crengile rupte de vânt, 75 de autoturisme au fost avariate, iar 146 de copaci au fost doborâţi de vijelie, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Poliţia a făcut apel la conducătorii auto să folosească transportul în comun, dar cine s-a conformat şi-a făcut mai mult nervi pe întârzierea autobuzelor. Lar liniile de tramvai 1, 8, 11 şi 25 au fost blocate din cauza crengilor căzute. Troleibuzele 71, 93 şi 96 au fost deviate pe alte trasee – e drept, pentru  perioade scurte -, iar metroul a fost şi el oprit la un moment dat, la Pipera, din cauza unei defecţiuni tehnice – cauzate, cel mai probabil, de apa intrată în subteran.

Oprescu a anunţat repede un telverde 0800.800.868 (linie gratuită).

Extrem de rece până vineri

„Vremea se va ameliora treptat sub aspectul precipitaţiilor, dar va rămâne deosebit de rece pentru această perioadă a anului”, anunţă meteorologii pentru miercuri, joi şi vineri. Temperaturile vor atinge ziua abia 5…6 grade în depresiuni şi 13 grade în vestul ţării. Noaptea vor fi între -1 şi 7 grade, mai scăzute în depresiuni, spre -4 grade. Vineri, în Bucureşti va fi spre dimineaţă îngheţ.

Va mai ploua local în Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Banat şi pe arii restrânse în rest, mai ales ziua. La munte şi, trecător, în zona subcarpatică, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va continua să bată puternic în sud-estul ţării, cu viteză de până la 80 km/h. Spre dimineaţă, în regiunile intracarpatice, local se va produce brumă şi, izolat, va fi ceaţă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.