România a atras în primele 5 luni cu 37% mai puţine investiţii străine directe, acestea totalizând 414 milioane de euro, faţă de perioada similară a anului anterior, când fluxul de capital străin intrat pe piaţa locală a atins 656 milioane de euro. Creditele intragrup au însumat 329 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 85 milioane euro, potrivit unui comunicat al BNR.
În luna mai, investiţiile au coborât la 92 milioane de euro, faţă de 111 milioane de euro în luna aprilie, când a fost consemnat cel mai mare nivel din acest an.
În martie, investiţiile străine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an). În februarie, investiţiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar în ianuarie, 103 milioane de euro.
Potrivit premierului Victor Ponta, care a lansat joi, la Palatul Victoria, Planul naţional de investiţii, Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului “minimum 10 miliarde euro” din investiţii de energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care să creeze cel puţin 50.000 locuri de muncă.
Cap de afiş se află exploatarea auriferă de la Roşia Montană, iar Executivul vrea să finalizeze până în septembrie negocierile cu compania canadiană Gabriel Resources privind creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), de la 19,31% la maxim 25%, precum şi a redevenţei plătite, de la 4% la 6%.
Anul trecut, investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU