Fostul subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, este binevenit sa revina in minister sau sa participe la elaborarea noului proiect de lege privind sanatatea in cadrul comisiei care va fi formata in acest sens, daca va dori acest lucru, a declarat, luni, premierului Emil Boc, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor.
“Este binevenit daca domnia-sa va dori, iar in privinta legii, repet: nici forma legii care a fost retrasa, nici noul proiect de lege nu au prevazut si nu vor prevedea privatizarea Serviciului de Urgenta, nu prevad desfiintarea SMURD sau nu prevad bani suplimentari, bani pe care sa-i plateasca cetateanul din buzunar pentru serviciile de urgenta. Acest lucru nu a fost suficient inteles, din nefericire, in dezbaterea publica anterioara. Ministrul Sanatatii va da toate detaliile pe marginea acestui subiect, dar eu nu am niciun fel de problema ca Raed Arafat sa faca parte din orice colectiv si din orice echipa”, a precizat Emil Boc.
Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, a fost mandatat de coalitie sa formeze o echipa care sa redacteze un nou proiect de lege privind sanatatea. Din echipa nu vor lipsi reprezentanti ai asociatiilor pacientilor, societatii civile, sindicatelor, patronatelor si Colegiului Medicilor.
Reamintim ca Raed Arafat a demisionat, saptamana trecuta, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, invocand nemultumiri in privinta noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor la adresa sa de presedintele Traian Basescu.
“Violenta stradala e de netolerat”
In privinta confruntarilor din Piata Universitatii, Emil Boc a spus ca violenta stradala este inacceptabila si de netolerat, asa cum orice protest pasnic in conditiile legii este legitim. El a asigurat ca autoritatie au reactionat in conditiile legii, iar “cei in masura vor da in continuare explicatiile necesare pentru fiecare caz in parte”.
Pe de alta parte, orice actiune de violenta pericliteaza stabilitatea economica a Romaniei. “Este clar ca, pe termen mediu si lung, orice actiune de violenta pericliteaza situatia stabilitatii economice a tarii, cu consecinte pentru buzunarele fiecaruia dintre noi, de data aceasta in plan negativ, pentru ca exista riscul cresterii primei de risc, a costurilor cu care o tara isi finanteaza imprumutul si deficitul”, a spus Boc.
Magda SEVERIN