Lucian Bolcaş a anunţat, luni la ora 11.30, că a decis să renunţe la nominalizarea lui de către Senat pe locul ce va rămâne vacant în 18 decembrie, după plecarea judecătorului Iulia Motoc la CEDO. Argumentele pesedistului – fost peremist până în 2010 şi care a fost acuzat de antisemitism – sunt vagi: nu vrea ca politicienii care îl susţin şi se află în vârful puterii să fie atacaţi pe această temă.
UPDATE ora 16.00: Toni Greblă (PSD) este următoarea propunere a Senatului pentru Curtea Constituţională. Crin Antonescu a declarat că este de acord.
Adevărul este că luni de dimineaţă a fost convocat la sediul Guvernului de premierul Victor Ponta care, cel mai probabil, i-a oferit lui Bolcaş posibiliatea de a se retrage singur.
Un val de contestări din partea opoziţiei, a societăţii civile, dar şi a preşedintelui Traian Băsescu a venit imediat după anunţarea, de către Senat, a propunerii de nominalizare a lui Bolcaş la CCR. Victor Ponta se afla în Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela, dar când a revenit în ţară şi-a exprimat public tot sprijinul faţă de avocatul lui Adrian Năstase.
Crin Antonescu, după câteva zile de tăcere, a respins în termeni destul de duri propunerea lui Bolcaş. Cunoscut drept un invitat permanent la canalul de ştiri înfiiţat de Dan Voiculescu, Antena 3, Lucian Bolcaş a fost unul dintre cei mai înverşunaţi susţinători ai USL în încercarea de a-l demite pe Traian Băsescu din funcţuia de preşedinte al României. Mai mult, a fost partizanul schimbării legilor prin ordonanţe de urgenţă, când UE şi SUA cereau, insistent, respectarea statului de drept.
Pe de altă parte, ca avocat al lui Adrian Năstase, s-a declarat “cutremurat” de sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe care acesta a primit-o în 20 iunie anul trecut, de condamnare la 2 ani de închisoare cu executare. Bolcaş a susţinut că instanţa supremă nu a avut probe şi că, mai mult, a recunoscut acest lucru.
”Această decizie nu ma surprinde, mă cutremură. Este un doctorat în obedienţă. Judecătorii au ţinut să se menţină sub orice formă această condamnare. Din anii ’50 nu am mai văzut o sentinţa motivată în condiţiile recunoaşterii unei lipse de probe. Există două căi extraordinare de atac: revizuire şi contestaţie în anulare şi un apel la CEDO”, a declarat apărătorul lui Năstase, imediat după pronunţarea sentinţei, în cor cu alţi susţinători ai lui Năstase.
Traian Băsescu a anunţat că nu va asista la depunerea jurământului dacă Bolcaş va rămâne propunerea definitivă a PSD la Curtea Constituţională, precizând că nu va accepta ca această ceremonie să aibă loc la Palatul Cotroceni.
PSD trebuie să propună în cel mai scurt timp o nouă persoană pentru ocuparea postului ce va rămâne vacant din 18 decembrie la CCR.
Magda SEVERIN