Ministerul Mediului si Padurilor a calculat pierderi de 336 milioane de lei la bugetul Fondului pentru Mediu prin amanarea cu un an a perceperii taxei de poluare pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. Proiectul de ordonanta de urgenta propus pentru modificarea Legii 9/2012 a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul ministerului pana la 5 februarie si parca autoritatile ar regreta ca trebuie sa renunte la aceasta sursa de venit.
Reamintim ca vestea cea mare a fost data de ministrul Laszlo Borbely luni, imediat dupa sedinta Coalitiei de guvernamant si dupa ce protestele din tara si din Piata Universitatii luasera amploare, una dintre revendicari fiind “Jos taxa auto!”. De teama sau pur si simplu pentru a calma spiritele, ministrul a decis sa propuna Guvernului modificarea legii, dar pare ca ar regreta acum. Aflandu-ne insa in an electoral, politicienii ar face si concesii.
Proiectul ordonantei de urgenta releva ca impactul va fi cu atat mai mare cu cat, prin reducerea valorii taxei cu pana la 25%, se va inregistra o diminuare suplimentara a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu, estimat la 240 milioane lei.
In plus, cei care si-au inmatriculat masinile pe vechea taxa, mai mare, pot solicita acum restituirea diferentei, ceea ce inseamna circa 200 de milioane de lei de returnat.
Cu alte cuvinte, \ministerul Mediului ramane fara bani exact inainte de alegeri, lucru deloc confortabil pentru ministrul UDMR, deoarece beneficiile Programului Rabla se uita repede, iar anul acesta nu se stie daca ar mai avea asa mare succes ca in 2010 si 2011, cand au fost casate 300.000 de masini.
“Vor exista repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu in derulare sau ce ar fi putut fi finantate de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Pe termen mediu si lung, suspendarea se va constitui in instrument menit a asigura persoanelor interesate (…) o perioada de timp echitabila, tinand cont de faptul ca, in vederea stabilirii obligativitatii platii taxei sau a cuantumului exact al acesteia, sunt necesare date si documente greu accesibile”, se arata in documentul postat pe site-ul MMP.
Pe de alta parte, Ordonanta de urgenta urmeaza sa reglementeze situatia persoanelor care, in urma intrarii in vigoare a Legii 9/2012, au achitat deja taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehiculului. In acest caz, contribuabilii se vor putea adresa organelor abilitate in vederea restituirii taxei platite, conform OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscuta, precum si normele de aplicare a acesteia, au intrat in vigoare la 13 ianuarie a.c..
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU