Boris Berezovski, găsit mort în reşedinţa din Londra. Specialiştii în substanţe nucleare, radiologice, biologice şi chimice nu au găsit „nimic suspect”

Faimosul miliardar rus Boris Berezovski (67 ani), fostă eminenţă cenuşie a Kremlinului în timpul lui Boris Elţîn şi care şi-a construit averea în perioada privatizărilor haotice din Rusia la începutul anilor 1990, a fost găsit fără suflare sâmbătă după-amiază, în reşedinţa din Ascot, la sud-vest de Londra, unde se afla de 13 ani în exil pentru a scăpa de procesele de fraudă deschise în ţară. Poliţia britanică a anunţat, iniţial, că decesul s-a produs în circumstanţe “inexplicabile”, dar specialiştii în substanţe NRBC (nucleare, radiologice, biologice şi chimice) nu au găsit “nimic suspect”, potrivit declaraţiilor de duminică. Poliţia criminalistică efectuează acum o anchetă aprofundată, pentru a stabili circumstanţele morţii lui. 

Matematician convertit în dealer al Mercedes, Boris Berezovski a câştigat influenţă politică şi ocazia de a cumpăra proprietăţi de stat la preţuri modice, după colapsul URSS, în schimbul susţinerii fostului preşedinte Boris Elţîn.

A jucat apoi un rol cheie în negocierea ascensiunii succesorului lui Elţin, Vladimir Putin, în 2000, dar a căzut ulterior în dizgraţia acestuia şi a cerut azil politic în Marea Britanie, pentru a evita procese de fraudă pe care le denunţa ca fiind politice.

Berezovski făcea parte din figurile de la Londra ale grupului de exilaţi ruşi declaraţi împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, grup din a făcut parte şi Aleksandr Litvinenko, un transfug al FSB (serviciile de informaţii ruse) otrăvit cu poloniu în noiembrie 2006. Litvinenko băuse ceai, cu puţin timp înainte, cu omul de afaceri Dmitri Kovtun şi cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, într-un hotel londonez.

Un interviu dat de Berezovski chiar în ajunul morţii sale ar putea arunca o lumină asupra stării sale de spirit. “Viaţa mea nu mai are sens. Nu am chef să fac politică. Nu ştiu ce trebuie să fac. Am 67 de ani şi nu şti ce trebuie să fac de acum încolo”, i-ar fi mărturisit Berezovski vineri seară, cu puţine ore înaintea morţii sale, jurnalistului Ilia Jegulev de la Forbes, într-o discuţie informală şi neînregistrată, relatată de AFP.

După vestea morţii lui Berezovski, jurnalistul a decis să îşi încalce promisiunea făcută acestuia de a nu da publicităţii conţinutul discuţiei.

“Nimic nu îmi doresc mai mult astăzi decât să mă întorc în Rusia. Nu mi-am dat seama cât de dragă îmi este Rusia”, ar fi adăugat Berezovski, aprecizând că şi-a „schimbat părerile despre multe subiecte”.

„Eram foarte idealist despre cum ar trebui construită o Rusie democratică. Şi eram idealist despre ce este democraţia în inima Europei. Am subestimat inerţia Rusiei şi am supraestimat mult Occidentul”, ar fi spus Berezovski, potrivit relatărilor ziaristului.

Avocatul de la Moscova al lui Boris Berezovski, Aleksandr Dobrovinski, a declarat că oligarhul s-a sinucis, însă afirmaţia este dezminţită de un prieten al familiei Berezovski.

Sâmbătă seara, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Berezovski i-a scris recent preşedintelui Putin că dorea să revină acasă.

Se crede că averea oligarhului s-a diminuat considerabil în ultimii ani, obligându-l să facă eforturi pentru a-şi achita datoriile în urma unor procese costisitoare. Anul trecut, Boris Berezovski a fost condamnat să îi plătească daune de 3 miliarde de lire (4,7 miliarde de dolari) patronului clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.