Borisov riscă să nu apuce inaugurarea podului Vidin-Calafat, pe modelul Boc

Protestele stradale din Bulgaria, izbucnite de 9 zile împotriva costurilor mari la întreţinere şi a nivelului scăzut de trai, ar putea determina demisia premierului Boiko Borisov, care n-ar mai apuca, astfel, inaugurarea podului Calafat-Vidin, programată pentru 9 mai, de Ziua Europei. Luni dimineaţă, el l-a demis pe ministrul Finanţelor, pentru a mai detensiona situaţia. Nu a ţinut. Luni pe seară, după ce manifestanţii au ieşit din nou în stradă, Borisov şi-a chemat consilierii la Guvern să se sfătuiască dacă să-şi depună mandatul. Practic, bulgarii au preluat modelul Piaţa Universităţii, doar că protestatarii sunt infinit mai mulţi. Duminică au ieşit circa 100.000 în peste 35 de oraşe. Ei sunt hotărâţi să ceară în fiecare zi demisia Guvernului, iar cum în iulie sunt alegeri parlamentare, nu se vor lăsa cu una cu două, mai ales dacă îşi va băga coada şi politicul.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul GERB al premierului Boiko Borisov şi-a pierdut o mare parte din susţinători şi în prezent a ajuns la şanse egale cu socialiştii fostului premier Serghei Stanişev. Pentru a nu pierde şi mai mult, Borisov n-ar mai vrea să aştepte până în vară şi ar convoca alegeri anticipate în aprilie, bazându-se pe faptul că partidele de opoziţie nu sunt pregătite.

În toate oraşele, manifestaţiile sunt paşnice deocamdată, dar forţe semnificative a Poliţiei şi a Jandarmeriei sunt în alertă maximă.

Luni seara, la Sofia, mulţimea scandează “mafie” şi “demisie”. Participanţii şi-au incendiat facturile pentru ianuarie şi poartă pancarde pe care au scris “Nu sclaviei din energie”, “Oamenii împotriva mafiei”, “Ocupanţii energetici – afară”.

Ultimatum expirat

Organizatorii au acordat Guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le îndeplini cererile. Iar termenul a expirat fără ca Guvernul să reuşească să-i tempereze, deşi face eforturi semnificative pentru a linişti spiritele şi a arăta că se implică în reducerea preţurilor.

La începutul săptămânii trecute, premierul Borisov a dat ordin tuturor instituţiilor competente să verifice activitatea societăţilor de distribuire a energiei electrice, precum şi a comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei. Miercurea trecută, Borisov a numit un nou şef al comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei.

Parchetul s-a autosesizat şi el. Procurorul general, Sotir Ţaţarov, a afirmat, joi, că Parchetul nu numai că va verifica activitatea celor trei societăţi din domeniul distribuţiei energiei, ci şi modul în care acestea au fost privatizate în urmă cu mai bine de 10 ani.

Protestatarii cer renaţionalizarea societăţilor de energie

Degeaba. Manifestanţii sunt croiţi să meargă până la capăt. Iar capătul dorit este renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice. Oamenii consideră că acestea trebuie controlate de stat, pentru că în prezent companii private câştigă pe seamă consumatorilor, profitând de faptul că au monopol de piaţă.

Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum, tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus.

Ministrul Finanţelor, bombardat cu bulgări

Protestele au izbucnit duminica trecută, când zeci de mii de locuitori din 15 oraşe mari au ieşit pe străzi. La Sofia, ministrul economiei şi energiei, Delian Dobrev, a fost bombardat cu bulgări de zăpadă în plină stradă. El a convocat o întâlnire de urgenţă cu conducerile societăţilor de distribuire a energiei electrice, iar după aceea a repetat că facturile au fost mai mari din cauza temperaturilor scăzute şi pentru faptul că, pe decembrie, au fost doar între 1 şi 20 ale lunii, după care nu s-a lucrat, fiind Crăciunul şi Anul Nou. În ianuarie însă, pe facturi a intrat o perioadă mai lungă, între 20 decembrie – 31 ianuarie, dar în februarie se va reveni la normal. Mai ales că are doar 28 de zile.

100.000 de manifestanţi duminică

Peste fix o săptămână, duminica asta, manifestaţiile au cuprins peste 35 de oraşe, unde au ieşit în stradă peste 100.000 de protestatari. Cei mai mulţi au fost în Varna (estul ţării), circa 10.000, ei blocând circulaţia din centrul oraşului şi de peste un pod, singura legătură între nordul şi sudul litoralului bulgăresc.

În capitala Sofia, între 3.000 şi 5.000 de persoane s-au strâns în faţa Ministerului Economiei şi Energiei, apoi au defilat pe străzile din centrul oraşului şi au făcut un miting în Piaţa Parlamentului. Proteste de amploare au fost organizate şi la oraşele Plovdiv (sud) şi Blagoevgrad (sud-vest).

Luni seara, peste 3.000 de persoane s-au strâns din nou în Varna, blocând traficul rutier din centru, pentru a 9-a zi consecutiv. La Sofia, cel puţin 1.000 de persoane au venit în apropierea sediului Parlamentului, iar Jandarmeria a folosit forţa pentru a-i obliga pe demonstranţi să se îndepărteze de clădire. “Diankov a plecat, urmează Borisov!”, scandează protestatarii. Principalele partide de opoziţie au cerut deja demisia Guvernului.

Borisov şi-a chemat consilierii şi se pregăteşte să predea mandatul, arată surse citate de agenţia de ştiri PIK.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.