Grupul german Bosch va investi 55 milioane de euro în România în următorii doi ani, în special în dezvoltarea sectorului de soluţii de mobilitate, după ce în 2014 au fost investiţi pe plan local 8 milioane de euro.
La fabrica din Blaj va avea loc cea mai mare valoare a investiţiilor. „La Blaj, pe partea de tehnologie auto, vom investi aproximativ 40 milioane de euro în următorii doi ani. Am primit şi un ajutor de stat în luna aprilie şi sperăm ca lucrurile să meargă la fel de bine. Tot aici, vom deschide un centru de cercetare-dezvoltare pentru soluţia de mobilitate”, a declarat directorul general al Robert Bosch SRL, Mihai Boldijar.
În primul an de funcţionare a fabricii de componente auto de la Cluj-Napoca, o investiţie de circa 77 milioane euro, s-au produs peste 5 milioane de articole, niciunul neavând vreun defect, potrivit oficialului Bosch România.
Divizia de cercetare-dezvoltare de la fabrica din Cluj-Napoca se axează pe 5 domenii diferite: industria conectată, asistenţa la condus, servodirecţia electrică, invertoarele fotovoltaice şi ingineria fiabilităţii produselor.
Tot la Cluj-Napoca, Bosch va deschide un centru de servicii analitice, care va colecta şi analiza datele provenite de la utilaje, maşini-unelte şi senzorii acestora.
“Noua revoluţie industrială este internetul lucrurilor, Internet of Things. Se aşteaptă ca aceasta să fie a patra revoluţie industrială. Pentru industria 4.0, noi ne pregătim pentru a deschide un centru de servicii analitic, care va colecta şi analiza date provenite de la utilaje, maşini-unelte şi senzorii acestora. Bosch va investi foarte mult în internetul lucrurilor (mobilitate conectată, energie conectată, clădiri conectate şi industrie conectată), a mai spus Boldijar.
Bosch vrea, totodată, să crească numărul angajaţilor de la 2.700 în prezent la peste 3.000.
Anul trecut, Grupul Bosch a achiziţionat din România bunuri (piese semifabricate, produse finite) în valoare de 126 de milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de 2013, ceea ce plasează România pe locul 5 în Europa Centrală şi de Sud-Est ca furnizor Bosch la nivel mondial.
Vânzarea de piese after market a crescut cu 26%, iar în prezent Bosch deţine în România o reţea de 246 de service-uri partenere, în creştere cu 35 faţă de 2013.
În România, Grupul Bosch este prezent de peste 20 de ani şi are 4 entităţi la Blaj, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.
Cifra de afaceri a grupului Bosch în România a fost anul trecut de 210 milioane de euro (933 de milioane de lei) şi ar putea creşte în acest an cu 12-15%, iar profitabilitatea a fost de 34 de milioane de lei.
“Am avut o evoluţie stabilă, ne-am ocupat de investiţiile pe care le-am generat în 2013 şi ne pregătim pentru un 2015 pe care îl vedem cu optimism, crescând cu două cifre”, a precizat Boldijar.
Ajutor de stat de 16,6 mil euro
Ministerul Finanţelor a aprobat la finele lui aprilie pentru Bosch Rexroth un ajutor de stat de 16,6 milioane euro, pentru o investiţie de peste 33 milioane euro pe care o va realiza la Blaj. Este vorba despre extinderea capacităţilor de producţie de subansambluri electronice pentru autovehicule, care va genera circa 570 locuri noi de muncă.
Prin proiectul anunţat pentru unitatea de la Blaj, jud. Alba, furnizorul de tehnologii şi servicii va avea contribuţii directe la bugetul de stat şi bugetul local de aproximativ 19 milioane de euro, preciza MFP la acea dată.
Magda SEVERIN