Mai nou, tăierea banilor la rectificare se numește “amânare de finanțare”. Este expresia folosită astăzi de ministrul Finanțelor, Anca Dragu, după ședința Guvernului în care s-a aprobat tăierea a 383 de milioane de lei de la ministerul Transporturilor, la prima rectificare bugetară din acest an.
Acești reprezentau cofinanțări de la Guvern la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură. Cum însă șantierele au fost blocate jumătate de an și abia s-au urnit, Transporturile nu primesc banii respectivi.
“Ministerul Transporturilor are o amânare la finanțare de 383 de milioane de lei. Are o redistribuire a sumei de 360 de milioane în interiorul propriei anvelope bugetare în favoarea finanțării mai multor proiecte. Astfel, 200 de milioane (din redristribuire – n.r.) sunt pentru întreținerea infrastructurii rutiere, 100 de milioane de lei pentru decontarea facilităților și gratuităților și circa 46 de milioane de lei proiecte de investiții finanțare din fonduri nerambursabile, iar 17 milioane de lei pentru spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor”, a precizat Anca Dragu.
Ministrul Finanțelor a explicat că rectificarea bugetară a avut la bază patru principii:
– menținerea deficitului bugetar la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash și 2,9% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010;
– asigurarea fondurile necesare continuării proiectelor de investiții, fiind puse la dispoziție sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finalul anului;
– alocarea de fonduri suplimentare pentru Sănătate și Educație;
– asigurarea fondurilor necesare aplicării de măsuri legislative adoptate în cursul anului curent.
Deficit sub 3%
La rândul său, premierul Dacian Cioloș s-a arătat mulțumit că veniturile la buget sunt mai mari cu 3 miliarde de lei față de estimările de anul trecut iar deficitul este menținut sub 3%.
“Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menține credibilitatea în capacitatea guvernului și a statului de a gestiona bugetul și, în consecință, de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică și în evoluția economică a țării (…). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut”, a declarat premierul Dacian Cioloș la finalul ședinței Executivului.
Premierul a adăugat că veniturile bugetare “au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăsește în plus în alocarea bugetară față de ceea ce a fost decis pentru 2016”.
Iată și ministerele care au primit suplimentări la buget:
568,6 milioane de lei în plus la Sănătate
Prin bugetele Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au primit 568,6 milioane lei. Banii sunt destinați, în principal, punerii în plată a creşterii salariilor personalului medical, finanţării programelor de sănătate şi asigurării medicamentelor compensate şi gratuite.
De creșterea salariilor începând cu 1 august vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane. De asemenea, prin rectificarea bugetară se vor asigura credite de angajament în valoare de 868,422 milioane lei, măsură ce va face posibilă extinderea tratamentului fără interferon al Hepatitei C pentru încă 10.000 de persoane şi asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai mulţi pacienţi cu afecţiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar).
Educația a primit 1 miliard de lei
O sumă uriașă a primit Educaţia: 1,015 miliarde lei, mare parte din bani mergând tot la majorările și corectările salariale aplicate de la 1 august personalului didactic şi auxiliar din învăţământ – atât din preuniversitar, cât şi din universitar.
Tot prin această rectificare vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata titlurilor executorii câştigate de cadrele didactice în anii anteriori şi care ar fi trebuit plătite până la sfârşitul anului 2015. De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice şi auxiliare. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat, în total, 417,8 milioane lei învăţământului universitar şi 597,9 milioane lei învăţământului preuniversitar.
De asemenea, a fost deblocată suma de 225 milioane de lei, bani pe care universităţile îi vor avea la dispoziţie atât pentru plata drepturilor salariale, cât şi pentru proiectele de investiţii.
Peste 2,8 miliarde de lei, la Ministerul Muncii
Suma cea mai mare a primit- însă Ministerul Muncii: peste 2,8 miliarde lei, din care 1,4 miliarde lei sunt destinate plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, ajutoarelor sociale, alocaţiilor de stat pentru copii, indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, conform măsurilor stabilite de Parlament.
Cealaltă jumătate, respectiv suma de 1,429 miliarde lei, sunt pentru pensii până la sfârşitul anului.
Irigații și subvenții pentru agricultori
Guvernul a asigurat, la rectificare, și banii necesari plății sprijinului acordat agricultorilor sub forma subvenţiilor pentru motorină – aferente trimestrelor II şi III -, precum şi pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic. Ministerul Agriculturii a înregistrat o economie de 403,1 milioane de lei din plăţile FEGA (plata pe suprafaţă, redistributivă, sprijinul cuplat, micul fermier, tânărul fermier). La aceasta s-au adunat 170,6 milioane de lei din redistribuirile pe indicatorii ministerului, în vreme ce 168,4 milioane de lei au fost înapoiate bugetului de stat, precizează Executivul.
Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii se vor asigura resurse suplimentare.
La finanţarea iniţială de 95 de milioane de lei, după rectificare se adăugă credite de angajament în sumă totală de 548 de milioane de lei. În acest moment, a fost asigurată posibilitatea contractării lucrărilor de irigaţii pentru anul 2016, cu termene de decontare în anii următori.
Bani pentru paza pădurilor private și lucrări împotriva inundațiilor
Proprietarii de păduri, persoane fizice şi juridice care deţin suprafeţe mai mici de 30 de hectare, vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri. În acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima dată când se pune în aplicare această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008.
Totodată, ca urmare a unor redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Mediului, Guvernul a alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru investiţii în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor.
Totodată, Guvernul a alocat 1 milion de lei necesară operaţionalizării şi funcţionării, până la sfârşitul anului, unei instituţii importante în procesul de verificare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi: Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Peste 200 de milioane de lei pentru alegeri
Pentru organizarea alegerilor parlamentare, Guvernul a alocat 201,2 milioane de lei în bugetele Ministerului Afacerilor Interne, MAE, MCSI.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare pentru românii din străinătate, bugetul a fost dublat, prin majorare de la 4,3 milioane lei, cât a fost alocat inițial, la 8,6 milioane lei.
Alți 35 de milioane de lei au fost dați în plus Ministerului de Externe, în scopul îmbunătății serviciilor consulare.
22,5 milioane lei pentru “Cumințenia Pământului”
Printre alocările suplimentare prin rectificarea bugetară se numără şi contribuţia anunţată de Guvern pentru achiziţionarea operei lui Brâncuși ”Cuminţenia Pământului” – suma de 22,5 milioane lei, în bugetul Ministerului Culturii, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 5 milioane euro.
În fine, în Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului au fost alocați 221,5 milioane lei, pentru situaţii neprevăzute.
Magda SEVERIN