Cacealmaua Oltchim

Ceea ce se anunţa afacerea anului s-a dovedit o cacealma “senzaţională”: Dan Diaconescu (DD), câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim, refuză să semneze contractul de privatizare până când Ministerul Economiei va accepta ca banii pe care i-a ofertat patronul OTV cu atâta largheţe – 203 milioane lei (45 milioane euro) – să meargă la salariile restante ale angajaţilor şi la reluarea activităţii. Cu alte cuvinte, cumperi ceva şi ceri ca banii să-ţi rămână.

Premierul pare resemnat, spunând că el ştia încă de la început că “Mesia Oltchim nu are niciun leu”. El recunoaşte însă că documentele pe care le-a prezentat patronul OTV la licitaţie au fost perfect legale.

Totuşi, Ponta s-a arătat intransigent: „De astăzi, circul trebuie să înceteze. Luăm act de faptul că cineva şi-a bătut joc de oamenii de la Oltchim; că altcineva, Videanu şi ai lui, l-au băgat în faţă pe Dan Diaconescu”.

Corectitudinea procesului de licitaţie este invocată şi de Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, care aminteşte că primul-ministru l-a avertizat că va răspunde cu capul dacă nu va fi totul perfect legal.

Videanu: “Ponta, domnul Bulă”

Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, acuză însă că şeful Guvernului este principalul vinovat de eşuarea acestei privatizări, după ce a schimbat condiţiile la licitaţie astfel încât DD să poată participa “pe persoană fizică”.

“Eşecul privatizării Oltchim şi modul în care s-a derulat procedura de vânzare pot fi încadrate în zona subminării economiei naţionale”, a decretat Videanu.

El l-a ridiculizat pe Ponta, numindu-l “domnul Bulă”, deoarece “este un personaj popular care reprezintă esenţa incapacităţii”.

Nici şeful Executivului nu s-a lăsat însă mai prejos, el reclamând că Videanu, lider al PDL, şi Diaconescu, preşedintele PPDD, sunt vorbiţi şi “au aranjat lucrurile la Oltchim” pentru “o manevră electorală”.

“Domnul Dan”, salvator fără un chior

În tot acest timp, angajaţii combinatului speră ca “domnul Dan” să-i salveze, aşa cum le promite la televizor. DD le-a spus sindicaliştilor că a virat banii, iar Guvernul trebuie doar să-i transfere către Oltchim, pentru salariile restante.

Adică 5 mil de euro (3,2 mil. euro reprezentând salariile pe o lună) s-ar duce la plata lefurilor neachitate pe o lună şi jumătate, iar 40 de milioane de euro, în redeschiderea combinatului, închis acum o lună.

Patronul OTV a creat confuzie în rândul angajaţilor combinatului, care au înţeles că privatizarea înseamnă exact ce a cerut el pentru semnarea contractului, adică reîntoarcerea banilor licitaţi către “obiectul” licitat. În plus, DD făgăduise că va aduce ulterior “vreo 2 miliarde de lei” pentru modernizarea “uzinei” .

Banii nu au fost însă nici măcar arătaţi de Dan Diaconescu, iar Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, îl aşteaptă cu contractul pregătit la semnat. DD mai are 9 zile la dispoziţie să încheie contractul, dar premierul Ponta nu crede că se va întâmpla acest lucru, ţi deja anunţă că procesul de privatizare va fi reluat în primăvară.

DNA la combinat, DD la proces

Până atunci, Corpul de Control al primului-ministru, inspectorii ANAF dar şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins la Râmnicu Vâlcea unde au luat la verificat toate contractele cu firmele-căpuşă.

Iar Dan Diaconescu s-a prezentat, luni, la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, unde are loc un nou termen al procesului care durează de 2 ani şi în care patronul OTV este acuzat că a şantajat un primar de comună şi un om de afaceri, cărora le-a cerut bani pentru a nu difuza la OTV informaţii compromiţătoare despre ei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.