MOL România și Fundația pentru Comunitate au anunțat, astăzi, beneficiarii primei ediții a Programului MOL – Permis pentru viitor: 32 de tineri din medii defavorizate urmând să fie finanțați pentru obținerea permisului de conducere, atât pentru plata cursurilor școlii de șoferi cât și a taxelor adiacente.
Pentru acești tineri, deținerea permisului reprezintă un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în cazul celor deja angajați.
Prima ediție a Programului MOL Permis pentru Viitor s-a derulat în parteneriat cu Salvați Copiii România, Asociația de Protejare a celor Talentați „Nyilas Misi”, Fundația Principesa Margareta a României și Fundația „Sfântul Francisc”.
„MOL România și organizațiile partenere au lansat acest program pentru a facilita accesul la educație profesională a cât mai multor tineri din medii defavorizate, care nu dețin resursele financiare necesare. Sprijinul concret primit la această vârstă poate reduce dezavantajul creat de situația socială și materială și poate ajuta tinerii să înțeleagă necesitatea calificării și recalificării conform cerințelor pieței muncii. Vom urmări cu atenție în continuare derularea primei ediții a acestui program și urăm succes tinerilor beneficiari în obținerea permisului de conducere”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.
La prima ediție a programului s-au înscris peste 150 de tineri din 20 de județe, majoritatea solicitând finanțare pentru acoperirea cheltuielilor permisului de conducere categoria B. Fondurile alocate de MOL România pentru această ediție a Programului sunt de 50.000 lei. Beneficiarii au fost selectați de către cele cinci ONG-uri partenere, fiecare jurizând conform statutului propriu și experienței câștigate desfășurând activități cu tinerii din mediile defavorizate, de mai mulți ani.
Beneficiarii provin din București și din județele Bihor, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Prahova, Sibiu și Timiș.
“Costurile școlilor de șoferi rezultate din ofertele de preț ne-au permis ca să acordăm sprijin pentru 32 de tineri, față de numărul de 25 estimat inițial. Trei tineri au candidat pentru obținerea unui permis din categoria C, ceilalți pentru categoria B. Urmează să încheiem contractele de sponsorizare cu fiecare și sperăm că până la sfârșitul verii vor termina cu succes școala de șoferi. Experiența dobândită până acum și în următoarele luni, în timpul frecventării cursurilor de către beneficiari, ne va ajuta să pregătim ediția a 2-a, pe care dorim s-o lansăm spre sfârșitul anului ”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Despre Programul MOL Permis pentru Viitor
Programul MOL Permis pentru viitor este organizat de Fundaţia pentru Comunitate în parteneriat cu Asociația de Protejare a celor Talentați „Nyilas Misi”, Fundația Principesa Margareta a României, Fundația „Sfântul Francisc” și Salvați Copiii România, din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Prin acest program, MOL România acordă finanțarea necesară obținerii permisului de conducere pentru categoriile B, C sau D (incluzând tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie), în cazul tinerilor din medii defavorizate, cu vârstele cuprinse între 17 și 25 de ani, pentru care existența permisului este o condiție sau un avantaj în obținerea unui loc de muncă, ori un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul celor care se află deja în activitate.
Concursul de proiecte pentru prima ediție a fost lansat la 19 noiembrie 2015, iar termenul de trimitere a dosarelor a fost 19 ianuarie 2016. Fondul programului a fost de 50.000 lei.
Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă din domeniul petrolului și gazelor naturale, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări, o echipă dinamică de 27.000 de angajaţi în întreaga lume și o tradiție de peste 100 de ani în domeniul petrolier. Grupul are peste 75 de ani de experiență în explorarea și producția de hidrocarburi, cu operațiuni de producție în 8 țări și activități de explorare în 14 țări. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 țări, din care aproximativ 200 în România.
Despre Fundaţia pentru Comunitate
Fundația Pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor.
Despre Salvați Copiii
Salvaţi Copiii România are ca scop principal apărarea şi promovarea drepturilor copilului, asigurarea protecţiei copilului în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite și are ca misiune obţinerea unor progrese marcante privind modul în care sunt trataţi copiii, contribuind la crearea unei lumi în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viaţă, protecţie, dezvoltare şi participare. Programele se adresează tuturor copiilor, acordând o atenţie deosebită celor aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi sau cu dizabilităţi.
Despre Asociația de Protejare a celor Talentați „Nyilas Misi”
Asociația de Protejare a celor Talentați „Nyilas Misi” a fost înființată pentru a oferi sprijin elevilor supradotați care provin din familii cu venituri mici și care studiază în limba maghiară. Scopul programului este de a oferi încurajare și o șansă cât mai multor copii din Transilvania, care, din lipsa fondurilor necesare școlarizării, aflați adesea și în fața unor provocări de natură socială, nu își pot valorifica talentul și riscă abandonul școlar.
Despre Fundația Principesa Margareta
Fundatia Principesa Margareta a României dezvoltă și sustine programe care îmbunătățesc condițiile de viață ale copiilor, tinerilor, familiilor și vârstnicilor aflați în dificultate, stimulează solidaritatea între generații și contribuie la creșterea capacității instituționale a organizațiilor și instituțiilor care lucrează cu copii și vârstnici. În cadrul programelor Fundației se pune accent pe cultivarea educației și talentului; asigurarea școlarizării, respectiv prevenirea abandonului, precum și susținerea și promovarea tinerilor artiști din familii cu venituri mici constituie domenii cărora li se acordă prioritate.
Despre Fundația Sfântul Francisc
Fundația Sfântul Francisc a fost înființată cu scopul de a sprijini instituțiile pentru protecția copiilor, grădinițele și școlile susținute de ordinul franciscan din Transilvania. Fundația reprezintă interesele copiilor, contribuie la asigurarea dezvoltării sociale și intelectuale adecvate a acestora, acordă ajutor copiilor care provin din medii defavorizate, asigură școlarizarea lor și îi sprijină în alegerea unui profil vocațional. De asemenea, Fundația promovează cultivarea tradițiilor în rândul copiilor și răspândirea acestor valori peste hotare.