Reorganizarea fluxului logistic, determinată de creşterea rapidă dinspre sectorul retail online contribuie la o creştere substanţială a cererii pentru spaţiile logistice de tip XLL (peste 50,000 mp), conform celei mai recente publicaţii CBRE despre piaţa logistică. O sumă de factori contribuie la remodelarea retelelor logistice, printre care: creşterea numărului de linii de produs manevrat, complexitatea nevoilor de comandă, cererea consumatorilor pentru livrare într-un timp cat mai scurt, precum şi nevoia de flexibilitate şi volatilitatea cererii. Aceste aspecte sunt deosebit de importante în managementul logistic pentru comercianţii online, precizează CBRE, într-un comunicat remis redacţiei.
Cresterea cererii chiriasilor pentru proprietatile XXL reflecta intelegerea faptului ca acest tip de flux logistic, eficient administrate, reprezinta un produs strategic care influenteaza pozitiv profitabilitatea comerciantilor.
Acesti factori au contribuit la o cerere nete pentru spatiile de depozitare XXL in Europa de peste 4 milioane mp in ultimele 18 luni. Acest volum reprezinta 14% din toata cererea in domeniul industrial, fata de doar 5 – 6% in perioada 2010 – 2011. Chiar daca majoritatea tranzactiilor de acest tip sunt realizate in Marea Britanie, Franta si Germania, cererea pentru spatiile de tip XXL incepe sa devina o constanta in intreaga Europa.
“Comertul online reprezinta un factor esential pentru activitatea logistica in general si cresterea acestui segment va aduce oportunitati si provocari segmentului logistic. Aceasta transformare va necesita dezvoltarea unor platforme specializate care sa poata sustine dorinta consumatorilor pentru solutii de livrare cat mai eficiente financiar”, a comentat Amaury Gariel, Head EMEA Industrial & Logistica, CBRE.
Marian Orzu, Head of Industrial, CBRE Romania a adaugat: “Chiar daca pana in prezent avem doar cateva tranzactii de tip XXL inregistrate in Romania (toate fiind realizate de retaileri), cresterea consumului online, exemplificata prin evenimente precum Black Friday, pot contribui inspre dezvoltarea unor platforme logistice de mari si foarte mari dimensiuni in Romania. Intrarea recenta a chiriasilor traditionali in segmentul online (Carrefour, Cora), popularitatea in crestere a chiriasilor exclusiv online (Emag.ro, Fashiondays.ro), specializarea in segmentul transport – curierat sunt doar cateva din elementele ce pot transforma peisajul spatiilor logistice in Romania in urmatorii 3 – 5 ani”.
Cresterea segmentului online, asociata cu nevoia unor capabilitati de procesare mai eficiente, numarul mare de variabile al comenzilor directe, nevoia unui sistem de inventariere eficient, genereaza o crestere a cererii pentru proprietatile mari. Ca o consecinta, sectorul comert (incluzand comertul online) a reprezentat doua treimi din cererea pentru spatiile XXL in perioada 2010 – 2013.
Astfel de unitati mari permit managementul centralizat al informatiei, conexiuni rapide cu punctele de baza comerciale si permit chiriasilor sa inteleaga mai bine comportamentul de consum al consumatorilor.
La nivel investitional, depozitele XXL au reprezentat aproape 20% din volumul investitional pentru segmental industrial incepand cu 2012. Cererea investitorilor pentru proprietatile mari este in crestere si in America si Asia, unde investitorii institutionali considera o astfel de proprietate ca o oportunitate pentru investitie la o scala care altfel ar implica achizitii multiple.
Despre CBRE (www.cbre.ro)
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume (conform veniturilor din anul 2012).
Compania are aproximativ 37.000 de angajaţi (excluzând afiliaţii) şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din întreaga lume (excluzând afiliaţii).
CBRE oferă consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă. (M.B.)