CCR se intruneste marti pentru ultimele aspecte aparute in scandalul referendumului

Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) se intruneste marti, 14 august, incepand cu ora 10.00, pentru a discuta aspectele aparute in ultima perioada, ulterior deciziei de amanare a confirmarii rezultatelor referendumului national din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Convocarea are loc la o zi dupa ce Parchetul General a ridicat luni, de la CCR, copiile proceselor verbale, pe suport de hartie, de la toate sectiile de votare infiintate in vederea referendumului.

In ultima sa sedinta, din 2 august, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Ponta ca pana la data de 12 septembrie sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie.

Premierul Victor Ponta a decis atunci reactualizarea listelor electorale, desi Curtea nu i-a cerut acest lucru. A urmat scandalul minireferendumului, in urma caruia ministrii Administratiei si Internelor, Ioan Rus si Victor Paul Dobre, au demisionat. Apoi au aparut interceptarile telefonice ale celor doi, prezentate in referatul Parchetului General prin care a cerut Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Dobre. Rus a scapat pentru ca si-a luat concediu in perioada minireferendumului.

In 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.

Totodata, CCR a redus, pana la 31 august, termenul acordat pentru depunerea documentelor.

Miercurea trecuta, o persoana fizica a trimis, prin email, o plangere penala la Parchetul General, in care acuza Curtea Constitutionala a Romaniei de fals material in inscrisuri oficiale, in legatura cu adresa transmisa Guvernului si Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ”erori materiale” din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Parchetul General a inregistrat plangerea penala, iar dosarul se afla in faza actelor premergatoare.

Saptamana trecuta, trei judecatori de la CCR au solicitat intrunirea plenului Curtii pentru a lamuri situatia legata de publicarea eratei referitoare la decizia luata, in conditiile in care nu au fost consultati.

Curtea Constitutionala este formata din 9 judecatori numiti politic, iar un verdict in cazul validarii sau invalidarii referendumului trebuie luat de doua treimi din numarul lor, adica de 6 dintre ei.

Speculatii aparute in presa anunta ca un posibil scenariu demisia unuia dintre judecatori, astfel incat suspendarea presedintelui Traian Basescu sa fie prelungita pana la numirea altuia in loc. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. Distinsi judecatori ai CCR ,

    Sunt un cetatean al acestei tari, care se apropie de 66 ani ,ma numesc SIRBU ILIE si locuiesc in Drobeta Turnu Severin . Am fost todeauna preocupat de soarta tari mele,care in ultimul timp, se confrunta cu situati inadmisibile .Pentru mine este clar, ca cifra de peste 18 milioane a votantilor, este supradimensionata , situatie in care, va rog sa analizati si propunerea mea . La vot s-au prezentat cca.8,4 mil. cetateni ,dar cifra era incomparabil mai mare ,daca referendumul, nu era boicotat de simpatizanti PDL si etnici maghiari, la indicatiile presedintelui suspendat si a premierului Ungariei .Apreciz ca din aceste cauze, la vot nu s-au prezentat cca.2,6 mil.de cetateni . Cred ca pe baza acestui argument, referendumul se poate valida fara probleme ,ca sa nu mai vorbim , ca din cei prezenti cca.7,4 mil. au votat pt. suspendarea d-nului Basescu . Consider de asemenea, ca trebuie sa dati sarcina organelor abilitate, ca pana la alegerile parlamentare din toamna, sa se stabileasca o cifra cat mai exacta a votantilor .Personal, bag mana in foc, ca aceasta nu depaseste 16 milioane…
    Cu deosebita consideratie,

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.