Comisia Europeană a demarat ieri o procedură de infringement împotriva Germaniei privind aplicarea legii germane a salariului minim (MiLoG) în sectorul transporturi.
Autorităţile germane au la dispoziţie două luni pentru a răspunde la argumentele invocate de CE în Scrisoarea de Notificare Oficială, informează un comunicat al executivului comunitar.
În urma unui schimb de informații cu autoritățile germane și o evaluare juridică detaliată a măsurilor germane, CE a transmis Germaniei o Scrisoare de Notificare Oficială. Aceasta constituie primul pas în cadrul procedurii de infringement.
“Comisia susține în totalitate introducerea unui salariu minim pe economie în Germania, dar consideră că punerea în aplicare a Legii salariul minim pe economie tuturor operațiunilor de transport care intră pe teritoriul german restricționează într-un mod disproporționat libertatea de a presta servicii și libera circulație a mărfurilor“, se arată în comunicat.
În opinia CE, aplicarea, cu deosebire, a măsurilor germane asupra operațiunilor de tranzit și a anumitor operațiuni de transport internațional nu se poate justifica, deoarece creează bariere administrative disproporționate care împiedică piața internă să funcționeze în mod adecvat.
Comisia consideră că măsuri mai proporționate sunt disponibile pentru a salvgarda protecția socială a lucrătorilor și pentru a asigura o concurență loială, permițând, în acelați timp, libera circulație a serviciilor și a mărfurilor.
Scrisoarea de Notificare Oficială a Comisiei se referă strict la cazul specific al legii germane și nu prejudiciază inițiativele suplimentare pe care Comisia ar putea să le ia pentru a clarifica reglementările, de exemplu, în contextul pachetului mobilității forței de muncă preconizat a fi adoptat în cursul acestui an.
“Comisia susține introducerea salariului minim pe economie în Germania, care este în conformitate cu angajamentul de politică socială al acestei Comisii. Cu toate acestea, în calitate de apărătoare a tratatelor, Comisia trebuie să se asigure că aplicarea măsurilor naționale este pe deplin compatibilă cu legislația UE, în special a Directivei privind detașarea lucrătorilor (Directiva 96/71 / CE), acquis-ul în privința transporturilor și a principiului de liberă circulație a serviciilor și a mărfurilor menționat în Tratat, cu respectarea principiului proporționalității”, se precizează în comunicat.
Germania este al 22-lea stat al UE care a introdus un salariu minim. Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Salariul minim german este stabilit la 8,50 euro/oră. Legea se aplică și companiilor din afara Germaniei care prestează servicii în Germania.
Companiile din afara Germaniei, în anumite sectoare, inclusiv în transporturi, sunt obligate să notifice autoritățile vamale germane prin formulare specifice furnizate de autoritățile germane. Autoritățile vamale germane sunt competente pentru controlul executării unor astfel de notificări. Sancțiunile în cazul încălcării acestor obligații de notificare pot atinge suma de 30.000 euro și 500.000 euro în cazul în care remunerația plătită nu este în conformitate cu legislația germană.
Germania este singura ţară europeană care nu acordă excepţii pentru salariaţii în tranzit, respectiv şoferii profesionişti care nu petrec decât câteva ore pe teritoriul german.
Decizia de începere a procedurii de infringement survine în urma contestaţiilor transportatorii rutieri din ţările vecine, CE verificând dacă legea germană este conformă cu dreptul european, în condiţiile în care sectorul transportul rutier este scutit în celelalte ţări care practică un salariu minim pe economie.
Amintim că, în 25 martie, asociaţiile de transport rutier din România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Lituania – UNTRR, MKFE, ZMPD, CESMAD Bohemia şi LINAVA – au organizat un protest comun la Bruxelles împotriva măsurilor de neoprotecţionism impuse prin noua lege privind salariul minim din Germania (MiLoG) şi legea Macron.
Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), a iniţiat o serie de demersuri încă din toamna anului trecut, iar anul acesta au avut loc acţiuni la nivel naţional, ce au culminat cu protestele din 18 martie a.c. din faţa ambasadelor de la Bucureşti ale Germaniei şi Franţei.
Ulterior, UNTRR a mobilizat protestul de la Bruxelles.
La rândul său, APTE 2002 a solicitat expertiza unui avocat german specializat în domeniul fiscal cu privire la salariul minim impus prin Legea MiLog, primind răspunsuri în martie a.c.. (M.S.)