Ce n-a reuşit Iohannis va obţine UDMR: un post de vicepremier în Guvernul Ponta 3

Premierul Victor Ponta a început de astăzi negocierile cu UDMR pentru formarea unui nou guvern, în care maghiarii vor avea două portofolii – Mediul şi Cultura – şi un post de vicepremier, relatează televiziunile de ştiri, în frunte cu Antena 3, „pe surse”. Sunt  avansate chiar şi nume: Kelemen Hunor – vicepremier, desigur, şi ministru la Cultură – şi Atilla Korodi. Totodată, maghiarii doresc 8 sau 9 secretari de stat, 3-4 şefi de agenţii şi 3 prefecţi. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că premierul l-a sunat astăzi şi i-a propus să discute despre susţinerea noului Guvern Ponta 3. Culmea este că, în aprilie 2012, Guvernul Ungureanu, în care se afla şi UDMR, a căzut în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de USL împotriva înfiinţării unei facultăţi în limba maghiară la UMF Tg. Mureş. Acum, UDMR uită trecutul şi revine la guvernare. Ar fi vrut şi în decembrie 2012, după alegeri, dar pe maghiari i-au respins liberalii.

În această seară, Victor Ponta a declarat că a discutat cu reprezentanţi ai UDMR şi ai altor grupuri politice din Parlament, pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare care să susţină noul Cabinet, iar configuraţia acestei majorităţi va fi anunţată luni.

“Astăzi am discutat nu doar cu UDMR, ci şi cu alte grupuri politice din Parlament, cu excepţia PDL – ca să nu lăsăm loc de interpretări, prin persoana domnului Blaga, PDL şi-a anunţat foarte clar intenţia de a rămâne în continuare în opoziţie – în aşa fel încât marţi, când merg în Parlament, să existe o majoritate şi chiar o majoritate, sigur, nu aşa cum a fost cea de până acum, dar o majoritate stabilă pentru Guvern. Luni o să anunţăm oficial dacă şi cum va arăta acordul privind asigurarea unei majorităţi cu grupul minorităţilor, cu UDMR şi cu oricine altcineva va susţine guvernul şi va face parte”, a spus Ponta la România TV.

Laszlo Borbely, la butoane

Cum liderii UDMR sunt experţi în negocieri – dar şi oameni de cuvânt dacă ajung la o înţelegere -, Ponta va avea tot interesul să încheie o alianţă cu ei. Astăzi, UDMR a plusat, într-un buletin informativ remis de vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo: “Un nou guvern ar putea aduce stabilitate politică”, iar pentru aceasta USD are nevoie de formaţiunea sa.

Borbely le este profund îndatorat pesediştilor pentru că l-au salvat de justiţie, prin votul din Camera Deputaţilor împotriva declanşării urmăririi penale de către DNA, deoarece pe vremea când era ministru al Mediului în Guvernul Boc, şi-a falsificat declaraţia de avere şi a făcut în două rânduri trafic de influenţă. Dar nu va lăsa să piardă ocazia unui câştig cât mai mare – poate chiar să revină el la Ministerul Mediului.

“USD dispune de o majoritate foarte fragilă, de doar două-trei voturi. Prin urmare, nu încape nicio îndoială că pentru o majoritate confortabilă, pentru un guvern stabil, va avea nevoie de UDMR. De asemenea, dacă ne uităm la ce se întâmplă de partea opoziţiei, constatăm că aceasta este fărâmiţată. PNL şi PDL nu îşi vorbesc deloc, aşadar opoziţia nu poate constitui o majoritate constructivă”, afirmă Borbely.

UDMR are 27 de mandate în Parlament: 9 la Senat şi 18 la Camera Deputaţilor, câştigând cu puţin peste 5% voturi, adică 679.000 de voturi, faţă de 4,3 milioane cât a obţinut USL (PSD, PNL şi PC la un loc). Minorităţile, care deţin 18 mandate, au anunţat, prin vocea liderului lor Varujan Pambuccian, că vor susţine Guvernul fără pretenţia de a avea vreun reprezentant în noul Cabinet.

Vicepreşedintele politic al UDMR susţine că, dacă se doreşte ca România să aibă un guvern mai bun şi ca în lunile următoare să nu se alunece spre o nouă instabilitate, pe care ţara ar resimţi-o şi pe plan economic, este nevoie de o aşezare alături de UDMR la “masa negocierilor”.

“Evident că am putea sprijini Guvernul şi din Parlament, dar experienţa anilor trecuţi dovedeşte că priorităţile noastre sunt tratate altfel dacă stăm la masa guvernului. Avem experienţă de guvernare, în anumite condiţii ne-am putea asuma intrarea la guvernare şi, evident, toate lucrurile pe care le implică aceasta – ocuparea unor funcţii de miniştri, de secretari de stat, precum şi a unor funcţii oficiale din teritoriu”, mai spune vicepreşedintele politic al UDMR.

Priorităţile maghiarilor

Borbely precizează că UDMR a pregătit o listă de priorităţi, care se concentrează pe drepturile minorităţilor, libera utilizare a simbolurilor naţionale, domeniul sănătăţii, folosirea limbii materne în comunicarea cu Avocatul Poporului şi în justiţie, Legea educaţiei, probleme sociale, precum şi pe continuarea investiţiilor în infrastructura din Transilvania.

“Dacă vom constata că există voinţă politică în ceea ce priveşte libera utilizare a simbolurilor naţionale, sprijinirea drepturilor minorităţilor, modificarea Codului Fiscal în aşa fel încât autorităţilor locale să le rămână o proporţie mai mare din impozite, ca şi în privinţa rezolvării altor probleme sociale, probabil că vom putea sprijini noul guvern. În acelaşi timp, vom cere şi ca Parlamentul să voteze cât mai curând Legea descentralizării. Despre toate aceste condiţii vom discuta zilele acestea”, mai afirmă Borbely.

El arată că îşi doreşte să “îndrepte” o serie de “decizii discriminatorii” care au obligat autorităţile locale, între care şi cele conduse de reprezentanţi UDMR, să suporte 25% din anumite cheltuieli sociale, situaţie care “le-a mutilat, practic”.

De asemenea, UDMR ar dori să se pună capăt şi celor 50-60 de procese intentate unor primari de către prefectul judeţului Covasna din cauza arborării steagului secuiesc.

Ca-n politică

Declaraţi duşmani de moarte ai UDMR, useliştii au “ras” prefecţii şi subprefecţii acestei formaţiuni politice imediat ce au luat puterea după căderea Guvernului Ungureanu. Însă cum UDMR a votat în Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, USL şi-a reconsiderat discursul şi a început să facă plăţi: prima a fost renunţarea la demiterea vicepreşedintei INS.

După eşecul referendumului din 2012 de demitere a şefului statului a mai existat un mic diferend, USL acuzând UDMR că nu şi-a scos oamenii la vot, dar de atunci nu s-au mai întegistrat disensiuni. Este drept că a contat enorm votul USL împotriva ridicării imunităţii lui Borbely, în 11 septembrie 2012.

După succesul colosal obţinut de USL la alegerile parlamentare din 2012, cu 70% majoritate în Parlament nu a mai fost nevoie de sprijinul UDMR.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.