Femeile din Poliţie, întrebate de hărţuire sexuală şi discriminare

Toate cele 8.809 femei care lucrează în Poliţie vor fi intervievate de psihologii şi sociologii IGPR şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori de discriminare pe criterii sexuale, a anunţat, joi, chestorul Viorel Vasile, adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Decizia a fost dispusă de ministrul Radu Stroe, în urma scandalului declanşat în seara de 26 decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susţine că poliţistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Un alt scandal de hărţuire sexuală a dus la demiterea şefului Centrului Chinologic din Sibiu, însă ar putea fi mult mai multe reclamaţii la structurile Poliţiei Române în ţară, din partea femeilor poliţist.

Primele echipe, formate din specialişti în resurse umane, control intern, psihologi şi sociologi ai IGPR, au plecat deja în ţară, pentru a verifica în ce condiţii îşi desfăşoară munca angajatele instituţiei.

“S-a constituit şi un ghid de interviu, elaborat de specialiştii noştri, care urmăreşte avantajele şi dezavantajele femeii care lucrează în Poliţie şi eventualele tendinţe de discriminare ale acesteia la locul de muncă. Se vor purta discuţii cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport”, a spus chestorul Vasile.

În Poliţia Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofiţeri, 133 au funcţii de conducere, 4.908 au gradul de agent –  8 cu funcţii de conducere -, iar 1.690 sunt personal civil.

Chestorul Vasile Viorel a asigurat, însă, că “poliţiştii sunt la datorie, aşa cum au fost şi cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, care au fost cele mai liniştite din ultimii ani”.

Stroe: “Trebuie să rupem pisica!”

Pe de altă parte, conducerea MAI susţine că “îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea şi sancţionarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne şi normele privind deontologia profesională specifică funcţiei publice de poliţist”.

“Să terminăm odată, trebuie să rupem pisica! Înţeleg că vor mai fi nişte probleme pe la Ilfov, pe la Sibiu, dar nu ştiu încă, aşteptăm rezultatele verificărilor”, a spus ministrul Radu Stroe.

“Aceste cazuri sunt doar câteva – două, 7, 10, 20, 50, nu ştiu, poate 100, dar ei (angajaţii MAI) sunt 52.000. Prin urmare, eu trebuie să apăr demnitatea instituţiei şi a acestor oameni care muncesc zi şi noapte”, a adăugat ministrul Internelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.