Din totalul de 37.407 grupuri de întreprinderi identificate în 2012 în România, numai 5.689 (15%) erau româneşti iar 90% din ele aveau două sau trei întreprinderi. De de 6 ori mai multe, respectiv 31.718, erau însă grupuri de întreprinderi multinaţionale (102 controlate din interior şi 31.616 din străinătate), ponderea cea mai mare (18%), în funcţie de numărul de salariaţi, având-o firmele din Germania, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate astăzi.
Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşura activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii. Cel mai mare procentaj se regăsea în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (28%), secţiunea industria prelucrătoare (14%), secţiunea construcţii (11%).
La rândul lor, grupurile de întreprinderi rezidente activau în 2012 în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucrătoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (10%).
Pe locul doi Italia şi Olanda
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se aflau subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (10%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Olanda (10%).
La ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucrătoare (8%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4%) şi în secţiunea activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2%).
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în industria prelucrătoare (6%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1%) şi în secţiunea distribuţia apei şi salubritate, gestiunea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1%).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda, 3% se regăsesc în industria prelucrătoare, 1% în secţiunea informaţii şi comunicaţii, respectiv 1% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
Sursa
Sursa datelor INS o constituie Registrul Statistic al Întreprinderilor gestionat de INS, în conformitate cu Regulamentele Parlamentului European, Consiliului European de stabilire a unui cadru comun pentru registrele de uz statistic ale întreprinderilor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2186/1993 al Consiliului.
Actualizarea Registrului Statistic al Întreprinderilor, pentru această unitate statistică (grupul de întreprinderi), se realizează pe baza următoarelor surse: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, gestionat de Ministerul Justiţiei, Cercetarea statistică anuală privind legăturile financiare între întreprinderi -LIFI, Cercetarea statistică anuală privind investiţia străină directă în România – ISD şi Registrul European al Grupurilor de Întreprinderi Multinaţionale. (M.S.)