CFR SA începe de miercuri acţiuni împotriva operatorilor cu datorii, privaţi sau de stat, care includ restricţionarea accesului la reţea, a anunţat, directorul general al companiei, Dimitris Sophocleous. Conducerea companiei le dăduse, vineri, termen până marţi tuturor transportatorilor feroviari care înregistrează debite pentru neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI). Potrivit lui Sophocleous, o mare parte dintre operatorii privaţi au respectat termenul impus de CFR SA.
Pentru ceilalţi, echipa managerială a stabilit demararea procedurilor de recuperare a datoriilor, prin punerea în aplicare a tuturor clauzelor contractuale. Există mai multe tipuri de măsuri ce pot fi luate contra datornicilor, iar în cazul opririi accesului, perioada va fi stabilită de la caz la caz, în funcţie de sumele restante.
Sophocleous a avertizat, la conferinţa de presă de ieri, că nu numai operatorii privaţi, ci şi CFR Călători şi CFR Marfă ar putea avea accesul restricţionat pe calea ferată, dacă nu vor respecta anumite condiţii financiare. Managerul a precizat că cele două companii au împreună datorii de 1,7 miliarde lei către compania pe care o conduce şi că există sume plătite lunar, dar banii nu sunt suficienţi.
Lucian Isar, preşedintele CA al companiei, a precizat, la rândul său, că măsurile de recuperare a debitelor includ popriri pe conturi şi blocarea accesului pe calea ferată pentru clienţii care nu-şi respectă clauzele contractuale.
CFR are de recuperat de la operatorii privaţi circa 70 milioane lei, la care se adaugă alţi 65 milioane lei, mai dificil de obţinut, de la unele firme intrate în insolvenţă.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale, elaborat de Ministerul Transporturilor, ANAF va prelua un debit restant, în cuantum de 119 milioane lei, pe care CFR SA îl înregistrează la AVAS, iar ulterior CFR Marfă va prelua o datorie de 605,9 milioane lei pe care CFR SA o are la ANAF, scăzută din sumele datorate de transportatorul de marfă administratorului reţelei feroviare.
CFR SA a anunţat că a obţinut o creştere a profitului contabil cu 120 de milioane de lei în primele 3 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Conform datelor operaţionale agreate de standardele internaţionale de contabilitate, incluse în planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie, şi în planul de administrare, compania va trece, în mod real, pe profit în primul semestru al anului 2016.
La sfârşitul anului 2012, CFR SA înregistra în mod real o pierdere de 600 de milioane de lei, în timp ce la nivel contabil înregistra un profit de 1 miliard de lei. (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU