Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Capitalei si membru al PNL, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui interimar al Partidului National Liberal, Daniel Chitoiu, “referitor la protocolul semnat de liderii USL cu reprezentantii unor ONG-uri” privind desfiintarea Curtii Constitutionale, DNA, ANI si CNSAS. “Am luat act cu stupoare de informatiile publicate in mass-media de astazi, 26 iulie 2012, conform carora dumneavoastra, in calitate de co-presedinte al Uniunii Social-Liberale (USL), ati fi semnat un protocol prin care angajati Partidul National Liberal in sustinerea unui ‘punct programatic de guvernare’ ce prevede desfiintarea unor institutii democratice fundamentale ale statului roman”, se arata in scrisoarea deschisa trimisa de Chiliman imediat dupa ce Victor Ponta a declarat public ca nu a semnat decat prima pagina a acestui document.
Publicam integral scrisoarea deschisa adresata de Andrei Chiliman presedintelui interimar al PNL, Daniel Chitoiu:
“Domnule Presedinte interimar,
Am luat act cu stupoare de informatiile publicate in mass-media de astazi, 26 iulie 2012, conform carora dumneavoastra, in calitate de co-presedinte al Uniunii Social-Liberale (USL), ati fi semnat un protocol prin care angajati Partidul Nationa| Liberal in sustinerea unui “punct programatic de guvernare” ce prevede desfiintarea unor institutii democratice fundamentale ale statului roman, ori a unor institutii indispensabile sanatatii morale a societatii romanesti, precum Curtea Constitutionala, CNSAS, DNA sau ANI.
Ca simplu membru al partidului pe care il conduceti cu titlu interimar, consider ca ne datorati explicatii mie si sutelor de mii de liberali din Romania cu privire la autenticitatea acestui protocol si, mai ales, cu privire la eventuala angajare a Partidului National Liberal in sustinerea unor masuri care sunt in contradictie flagranta cu principiile, valorile si programele politice asumate de noi inca de la reinfiintare, din decembrie 1989. Aceste masuri sunt, mai grav, in contradictie flagranta cu valorile si principiile pe care Romania si le-a asumat atunci cand a ales drumul european al libertatii si al democratiei.
Pe acest temei, va cer sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. V-ati pus semnatura pe acest document care prevede desfiintarea unor institutii esentiale pentru democratia din Romania si pentru sanatatea morala a societatii romanesti, institutii de a caror existenta a depins insasi integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana?
2. In cazul in care raspunsul la intrebarea de mai sus este afirmativ, inainte de a semna acest document, ati consultat documentele noastre programatice sau macar statutul Partidului National Liberal?
3. In aceeasi ipoteza, inainte de a va pune semnatura pe un asemenea document, v-ati gandit macar un moment la implicatiile asumarii unui asemenea obiectiv de catre un partid aflat la guvernare intr-o tara membre a Uniunii Europene, mai ales de catre partidul cu cea mai bogata traditie de afirmare si aplicare a valorilor libertatii si democratiei, a valorilor europene, din Romania?
Domnule Presedinte interimar,
Indiferent de raspunsurile pe care le voi primi de la dumneavoastra, in virtutea calitatii mele de membru al Partidului National Liberal din 28 decembrie 1989 si de om cu experienta de viata politica ceva mai bogata decat a dumneavoastra, imi permit sa va atrag atentia asupra unor realitati pe care nimeni nu isi poate permite sa le ignore:
Principiile si valorile libertatii si ale democratiei, asumate si promovate de Partidul National Liberal, pentru care atat de multi romani si-au sacrificat vietile, nu se negociaza. Se afirma si se respecta! In orice situatie, fie ea si de razboi politic! Si, mai ales, indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora dintre noi!
Oricat ne-am fi obisnuit, in ultimii doi ani, sa fie incalcat Statutul Partidului National Liberal in rafuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis sa facem acest lucru cand este in discutie responsabilitatea noastra fata de romani si fata de Romania! Va amintesc faptul ca, potrivit statutului nostru, toate deciziile care vizeaza politicile publice promovate de PNL, trebuie dezbatute si votate in Delegatia Permanenta a partidului.
Cu convingerea ca sunt in asentimentul sutelor de mii de liberali din Romania, care cred in valorile libertatii si ale democratiei, imi exprim speranta ca nici dumneavoastra, si nici vreun alt lider al partidului al carui membru simplu sunt, nu veti intreprinde nicio actiune de natura sa pericliteze destinul european al Romaniei si nu veti pune interesul politicianist mai presus de interesele romanilor.
Cu profunda ingrijorare,
ANDREI CHILIMAN
Membru al PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL”.
Victor Ponta si ceilalti copresedinti ai USL, Daniel Chitoiu (PNL) si Daniel Constantin (PC) au semnat cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) si alte organizatii sindicale si ale societatii civile un document care prevede, pe langa printre altele, desfiintarea Curtii Constitutionale, a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Premierul Ponta nu recunoaste decat prima pagina a protocolului – unde se afla semnatura lui -, iar colonelul (r) Mircea Dogaru, liderul SCMD, confirma ca “este un acord de principiu, urmand ca fiecare punct sa fie discutat” si ca “sunt 53 de semnatari din partea noastra, fiecare cu obiectivele lui”.
Printre alte doleante se afla reluarea platii revolutionarilor – masura deja asumata de premierul Ponta – si revenirea la pensiile speciale de dinainte de taierea lor, in 2010 – asumata de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu. (M.S.)