Liberalul Relu Fenechiu este propus de premierul desemnat Victor Ponta să conducă Ministerul Transporturilor în noul Guvern USL. Iar aceasta în ciuda avertismentului public al preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia nu va semna decretul de învestitură pentru nicio persoană cu dosar penal. Or, Fenechiu este trimis în judecată în Dosarul “Transformatorul” încă din vară, pentru fapte de corupţie în formă continuată, iar acum câteva zile a şi avut prima înfăţişare – la care, desigur, a cerut o amânare.
În plus, Relu Fenechiu este propus exact la ministerul de suflet al lui Traian Băsescu.
Mai mult, el a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din vară pentru demiterea preşedintelui.
Propunerea sa la şefia Transporturilor reprezintă, cu siguranţă, o provocare uriaşă lansată şefului statului de către liderul PNL – şi pretendent la funcţia supremă în stat, peste 2 ani – Crin Antonescu.
Fenechiu are nevoie ca de aer de funcţia de ministru, pentru a scăpa de Justiţie. Chiar şi pentru o lună. Dacă va ocupa măcar o perioadă acest post, el va beneficia de imunitate parlamentară specială, ca în cazul lui Laszlo Borbely sau Paul Victor Dobre, ale căror dosare de corupţie sunt blocate – probabil pe veci.
Dar iată, pe scurt, cine este Relu Fenechiu:
- are 47 de ani (n. 3 iulie 1965, în localitatea Dărmăneşti, jud. Bacău), este căsătorit şi are doi copii
- este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini (a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi, în 1990)
- a fost director general al grupului de firme FENE Group (1990-2004)
- membru PNL din 1996
- între 2000-2004 a fost consilier în Consiliul Judeţean Iaşi
- lider al PNL Iaşi din 2004
- se află la al patrulea mandat de deputat de Iaşi (din 2004)
- în 2006 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare
- în 2007 a absolvit 2 masterate: în Marketing, la Universitatea Româno-Americană, şi în Economia şi Managementul Mediului, la Universitatea Ecologică Bucureşti.
- deţine un doctorat în Management, obţinut în 2010 în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi), cu teza “Strategii de adecvare a organizaţiilor la situaţiile de risc şi criză”.
Magda SEVERIN