Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. consideră că opiniile apărute în presă potrivit cărora cei care au plătit amenzile își pot recupera banii „nu corespund adevărului și sunt contrare prevederilor legale”.
„În consecință, acest recurs în interesul legii nu produce niciun efect juridic asupra proceselor finalizate în care au fost epuizate toate căile de atac (fond și recurs) ce au avut ca obiect contestarea proceselor verbale de constatare și sancționare a contravenției”, se arată în comunicatul remis redacției de CNADNR.
În mass-media au apărut informații potrivit cărora amenzile primite prin poștă de către cei care nu au plătit rovinieta nu sunt legale, deoarece pe document nu există semnătura olografă a agentului constatator, iar amenzile plătite deja pot fi anulate.
Știrea a survenit după ce Instanţa Supremă (ÎCCJ) a stabilit în 16 februarie că toate procesele-verbale care nu conţin o semnătură a agentului constatator sunt nule.
“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.
Până acum, CNADNR a dat peste 450.000 de amenzi pentru neplata rovinietei, din care 10.000 au fost contestate iar 6.000 au şi fost declarate nule.
CNADNR precizează însă, într-un comunicat remis redacției, că „acest recurs în interesul legii nu produce efecte asupra hotărârilor judecătorești examinate și nici cu privire la situația părților din acele procese. Recursul în interesul legii nu este LEGE, ci are doar menirea să orienteze în aceeași direcție practica instanțelor judecătorești”.
„Prin urmare, aplicarea unitară a legii pentru trecut se subordonează puterii lucrului judecat, în interesul conservării stabilității raporturilor juridice. Decizia ICCJ va fi motivată și se va publica în Monitorul Oficial, moment de la care devine obligatorie pentru instanțele judecătorești. Cu toate acestea, ea poate fi invocată și în cadrul proceselor ce se află pe rol în prezent.
În concluzie, CNADNR SA va ține cont de argumentele pe care se întemeiază acest recurs în interesul legii și va proceda în consecință, astfel încât toți cei care nu vor respecta legea și nu vor achita tariful de trecere și cel de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România să poată fi amendați în mod legal”, se mai arată în comunicatul CNADNR. (M.S.)
1- Am platit in ziua de 24.02.2012 prin BCR (in 48 de ore de la primire -in cuantum de 50%), in folosul CNADNR-DRDP, un numar de 3 PV amenzi/rovinieta (PVCC s12 0072011/31.01.2012, PVCC s12 0090038/31.01.2012, PVCC s12 0055554/31.01.2012, adica 337,50 lei (112,50 X 3), iar pentru ultimul PV am achitat in plus inca 121,35 lei (echivalentul a 28 Euro- despagubire rovinieta). Toate PV au fost primite dupa 7-8 luni de la momentul constatarii contraventiei… De asemenea, am achitat si catre Trezorerie sector 5, la indemnul ANAF, suma de 200 lei (amenzi rovinieta), deci in total 658,85 lei. Una din intrebari este: ce demersuri trebuie intreprinse pentru recuperarea acestor sume, iar a doua : trebuia sa platesc pentru fiecare PV cate 28 Euro, despagubire sau era de ajuns una singura, avand in vedere ca :
2- Pentru PVCC s12 0072011 si 0090038 CNADNR a investit un executor judecatoresc spre a “recupera” debitul
Desi am trimis catre CNADNR SI EXECUTOR chitantele bancare de plata, actiunea a continuat, asa incat astazi
s-a dispus poprire pe pesie incepand cu luna iulie a.c., coroborat cu faptul ca :
3- Pentru un numar de alte 7 PV de amenda, la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti am obtinut castig de cauza in anularea acestora in principal datorita primirii acestora ce mare intarziere si mai ales pentru ca acestea nu erau semnate olograf de agentul constatator. Apelul CNADNR a fost respins de Tibunalul Bucuresti.
CNADNR sustine ca si la celelalte 2 PV respectiv 0072011 si 0090038 trebuia achitata si suma de 28 Euro (reprezentand c/v unei roviniete pe un an de zile) ?! Este just sa platesti c/v unei roviniete pe un an in fiecare luna drept despagubire ? Parca Avocatul Poporului spune ca e suficienta o despagubire nu ?