Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (NHGA) a extins până mâine dimineață avertizarea COD ROȘU de inundații pe râul Vedea și pe afluentul său Cotmeana din județele Olt, Teleorman și Argeș. Cele mai afectate de viituri sunt localităţile Novaci, jud. Gorj – unde şi-a petrecut noaptea şi premierul Victor Ponta, după anunţul oficial de ieri, de la Craiova, privind candidatura sa la Preşedinţie „pentru 5 ani, pentru 10 ani” – şi Vaideeni, jud. Vâlcea. Şeful Executivului a anunţat în această dimineaţă că va aloca bani pentru judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş, unde apele au provocat mari distrugeri.
Sute de persoane au fost evacuate, zeci de localităţi sunt acoperite inundate iar în judeţul Argeş au murit doi oameni şi un tren a deraiat din cauza aluviunilor care au dplasat terasamentul, 6 din cele 8 persoane pe care le transporta fiind rănite.
„În urma situației hidrometeorologice din bazinul superior al râului Vedea se menține și extinde avertizarea COD ROȘU, emisă de ABA Argeș-Vedea, începând de miercuri de la ora 8,00 pe Vedea și pe afluentul său Cotmeana din județele Olt, Teleorman și Argeș, până joi, la ora 8,00”, se arată în avertizarea hidrologilor.
INHGA precizează că în urma propagării viiturilor formate anterior se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu depășirea Cotelor de Pericol. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, avertizarea ar putea fi actualizată.
UPDATE ora 11.00: Ministrul Gabriel Oprea a prezentat bilanţul efectelor inundaţiilor:
– o persoană a decedat în județul Argeș (ministrul anunţase aseară că sunt două persoane) iar alte 4 sunt date dispărute şi căutate de angajații MAI.
– 2.200 de angajați ai MAI – pompieri, jandarmi și polițiști – au fost mobilizați pentru a acționa în cele 63 de localități afectate
– 1.100 de locuințe au fost inundate și 400 de persoane au fost salvate
– numai în localitatea Vaideeni au fost evacuate și scoase în afara zonei de risc 210 persoane.
Ministrul a mai spus că au fost scoase de la rezervele de stat 8.000 de kilograme de conserve, 24.000 de litri de apă, 2 tone de ajutoare fiind transportate cu elicopterul în localitatea Vaideeni.
De asemenea, s-au aflat în patrulare 3 elicoptere, cu ajutorul cărora au fost salvate 60 de persoane, fiind în continuare căutaţi dispăruţii.
Ministrul Oprea a spus că sunt pregătite de intervenție 10 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI, dintre care 6 elicoptere de tip SMURD, fiind în desfășurare și o operațiune de căutare a 10 persoane în zona Rânca.
Ponta: Vom aloca ajutoare pentru 3 judeţe
“Vom pune la dispoziţie mâine, în şedinţa Guvernului, primele sume necesare pentru cele 3 judeţe grav afectate – Gorj, Vâlcea şi Argeş. Vom avea atunci şi un bilanţ complet. Din fericire ploile s-au liniştit (…) Nu mai este nicio viaţă în pericol”, a declarat premierul Victor Ponta astăzi la ora 10.30 la Novaci, unde a sosit într-o nouă vizită, după ce şi-a petrecut noaptea acasă, la Târgu Jiu.
El a precizat că “acolo unde au fost probleme cu digul şi cu malurile vom da bani şi sper să fie reparat totul anul acesta”.
Bilanţul prăpădului
Potrivit unui bilanţ provizoriu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în urma cantităţilor mari de precipitaţii, a scurgerilor de pe versanţi şi a revărsării râurilor Tecuci şi Clăniţa şi a pâraielor Burdea şi Câinelui s-au produs inundaţii în comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni, Vedea, Balaci, Dideşti, Siliştea Gumeşti şi Scurtu Mare.
În cele 8 localităţi sunt inundate 44 de case, 230 de curţi, 178 de anexe gospodăreşti, 63 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 963 de hectare de teren arabil. Viiturile au avariat şi 13 podeţe şi au acoperit peste 23 de km de drumuri judeţene şi comunale, iar 360 de fântâni nu pot fi folosite din cauză că au fost colmatate.
În judeţul Argeş, sute de persoane au fost evacuate. Cea mai afectată localitate este Bascov, unde în unele zone apa atinge doi metri înălţime, ajungând până la acoperişurile caselor. Prefectura Argeş a precizat că nu există încă un bilanţ al prăpădului, în condiţiile în care acţiunile de salvare şi evacuare sunt încă în desfăşurare.
Viiturile puternice au dezrădăcinat copaci şi au luat pe sus maşini, care plutesc acum pe străzi, o astfel de situaţie fiind la Bascov. O maşină cu pasageri a fost luată de viitură, la intrarea pe autostradă, în zona localităţii Căteasca.
Aproximativ 240 de pompierii de la ISU Vâlcea, dar şi jandarmi şi poliţişti au intervenit marţi seară, pentru salvarea a 8 persoane care au rămas izolate pe o insulă formată între apele revărsare ale râului Bistriţa. Peste 20 de localităţi sunt afectate de inundaţiile provocate de revărsarea mai multor cursuri de apă în urma ploilor torenţiale.
Poliţia Vâlcea a precizat că 3 sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor.
Magda SEVERIN
Sursă foto: PUTEREA