Dacă în urmă cu patru ani, Com Divers Auto Ro era o firmă mare de transport, astăzi a devenit una dintre marile companii ce funcţionează la nivel naţional. Interesant este faptul că „reţeta“ care îi asigură succesul a rămas neschimbată.
Romanian Transport Company of the Year reprezintă un concurs, dar, în acelaşi timp, o platformă menită să coaguleze exemple, bune practici în activitatea de transport.
Acesta este motivul pentru care am decis să descriem atuurile companiilor care au ocupat podiumul în acest an. Transporturile reprezintă un segment economic extrem de dinamic, caracterizat de o concurenţă acerbă şi astfel, atingerea succesului şi, mai ales, menţinerea lui pe termen lung sunt extrem de dificile. Avantajul competitiv în transporturi pare mai degrabă o întâmplare, decât urmarea unei strategii elaborate şi tocmai de aceea, exemplele oferite de companiile premiate la concursul RTCY pot reprezenta surse importante de informaţie, pot trasa în mod corect tendinţele pieţei. Com Divers Auto Ro (CDA) a câştigat cea de-a cincea ediţie a RTCY, înregistrând, totodată, o premieră – prima companie care câştigă de două ori acest concurs. Amintim faptul că CDA a câştigat prima ediţie a RTCY, în anul 2010.
Fără compromisuri
Cum reuşeşte o companie cu 385 de angajaţi să păstreze valorile şi dinamismul specifice firmelor de familie reprezintă un secret şi un talent managerial pe care fiecare companie în parte trebuie să le descopere singură. CDA a depăşit 30 de milioane de euro cifră de afaceri şi are o flotă de aproximativ 300 de camioane. Practic, ultimii patru ani au însemnat o dublare a dimensiunilor şi rezultatelor. Iar în centrul succesului de află respectul pentru activitatea de transport. Există un proverb care spune că tonul face melodia, iar în reţeta CDA nu există tonuri false. Până la cele mai mici amănunte, nu sunt acceptate compromisurile. O asemenea afirmaţie merită câteva exemple. Este impresionant modul în care sunt angajaţi şi pregătiţi şoferii. Deşi, bineînţeles, fiecare şofer prezintă documentele legale obligatorii în această meserie, CDA dispune de un sistem propriu de pregătire. Astfel, şoferii selectaţi trec printr-un program complex de pregătire teoretică şi practică, asigurându-li-se integrarea în sistemul de lucru CDA. Foarte mulţi nu trec de preselecţie şi, de asemenea, mulţi sunt descurajaţi de rigorile companiei, însă CDA a transformat angajarea şi pregătirea continuă a şoferilor într-o activitate curentă, existând angajaţi dedicaţi în acest sens. De altfel, unul dintre secretele CDA este acela de a avea în permanenţă angajaţi cu 10% mai mulţi şoferi decât necesarul. În plus, compania lucrează cu o flotă semnificativă subcontractată. Este vorba de aproximativ 100 de camioane aparţinând altor firme. Această flotă este „captivă“ şi răspunde tuturor exigenţelor CDA. Şoferii acestor firme trec, la rândul lor, prin programele de pregătire ale CDA şi lucrează direct cu dispecerii Com Divers Auto Ro. În schimb, aceste firme beneficiază de anumite avantaje, cum ar fi, de exemplu, accesul în service-ul CDA. Trebuie amintit faptul că service-ul propriu (CDA deţine deja două) joacă un rol esenţial în reţeta de succes a companiei. Şi pentru că spaţiul nu ne permite să detaliem conceptul dezvoltat de CDA, voi încheia cu amintirea celei mai recente vizite la sediul companiei în Piteşti. Am fost impresionat de curăţenia din curte şi din service, dar şi mai mult de cele câteva camioane mai vechi, care sunt încă în flotă. Nu au niciun defect, nici măcar o zgârietură. Dacă nu aş fi recunoscut modelele, ieşite deja de câţiva ani din producţie, aş fi putut crede că au fost cumpărate ieri.