Comisia Europeană: România va avea creştere economică de 1,6% anul acesta

România va avea în acest an o creştere economică de 1,6%, estimare revizuită în scădere faţă de 2,2% prognozată în toamnă, însă chiar şi aşa reprezintă cea mai ridicată creştere din UE, după Letonia (3,8%), Lituania 83,1) şi Estonia (3%). Imediat după România se situează Malta, cu un avans estimat la 1,5%, şi Bulgaria, cu 1,4%, potrivit prognozei economice de iarnă prezentate vineri de Comisia Europeană (CE). În schimb, Zona Euro va înregistra al doilea an consecutiv de contracţie, cu 7 state afectate, iar UE – un avans de numai 0,1%.

Singurul stat din afara Zonei Euro care va înregistra contracţie va fi Ungaria, cu 0,1%, al doilea an de declin după o scădere a PIB de 1,7% anul trecut. În acelaşi timp, economia Cehiei va stagna în acest an, după ce anul precedent a pierdut 1,1%.

Pentru Polonia, CE estimează o creştere de 1,2% în acest an, reprezentând o încetinire puternică de la 2% anul trecut şi 4,3% în 2011.

Slovacia, stat din regiune membru al zonei euro, la fel ca Estonia, va avea o creştere economică de 1,1% în acest an.

Din păcate, CE a revizuit în scădere şi creşterea economică a României pentru anul următor, de la 2,7 la 2,5%. Principalul motor de creştere ar urma să fie cererea internă, în timp ce exporturile nete vor avea un aport negativ.

Şapte ţări din zona euro vor înregistra contracţie în acest an, Olanda alăturându-se Italiei, Spaniei, Portugaliei, Greciei, Sloveniei şi Ciprului.

Olanda va consemna o contracţie de 0,6%, în timp ce Grecia va pierde 4,4%, al şaseleea an consecutiv de recesiune, iar Cipru 3,5%. Cipru este singura ţară din Zona Euro unde PIB va continua să scadă şi în 2014.

Comisia estimează o reluare a creşterii economice în Zona Euro pentru anul următor, cu un plus al PIB de 1,4%. La nivelul UE, executivul comunitar prognozează o creştere de 0,1% în acest an şi de 1,6% pentru 2014, după contracţie de 0,3% anul trecut.

Şomajul va urca la 12,2% în uniunea monetară, comparativ cu 11,4% anul trecut.

Piaţa muncii din Europa “este o preocupare majoră”, a afirmat, într-un comunicat, şeful departamentului economic al CE, Marco Buti, adăugând că rata şomajului ar putea chiar afecta perspectivele de creştere economică.

Zona Euro este împovărată de situaţia fragilă a finanţelor publice, băncile vulnerabile şi de economia slabă, a spus Buti. Dificultăţile economice se află în contrast cu evoluţia bună de pe pieţele financiare, întrucât guvernele, băncile şi populaţia încearcă să-şi îmbunătăţească situaţia financiară fără să crească cererea de consum.

Comisia a înrăutăţit estimarea de creştere economică a Germaniei de la 0,8% în noiembrie la 0,5%, din cauza impactului crizei datoriilor asupra exporturilor şi investiţiilor. Înrăutăţirea a fost similară şi pentru Franţa, tot de 0,3 puncte procentuale, însă a doua mare economie din zona euro urmează să înregistreze în acest an un avans de numai 0,1%.

“Se pot distinge unele semne de recuperare. Prezenta prognoză prevede o revenire la creştere moderată pe parcursul anului, odată cu creşterea încrederii şi un sprijin mai puternic din partea economie globale”, a spus Buti.

Cererea de consum nu va reveni până în 2014, când va reprezenta principalul motor de creştere.

Investiţiile vor avea un impact negativ de 0,3 puncte procentuale în PIB în acest an, urmând ca în 2014 să aducă o contribuţie de 0,4 puncte procentuale. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.