Consiliul Fiscal: Cum mobilizăm noi munca dacă o impozităm atât de mult?

Povara fiscală în România este foarte mare şi, din păcate, ne putem compara, din acest punct de vedere, cu Guatemala, Zimbawe sau Indonezia, a declarat, marţi, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. “Ca să plătesc 1 euro net în România, ca angajator plătesc 1,83 euro”, a explicat el.

“Anul 2014 ar trebui să aducă o reducere a deficitului bugetar, dar nu ştiu cum se va face acest lucru. Deocamdată, s-au aşezat pe masă modificări de taxe şi impozite. Sistemul de contribuţii de asigurări sociale este ciuruit de excepţii şi de tot felul de derogări între diverse forme de venit. Fiecare se crede mai şmecher decât celălalt. Acum avem moda PFA-urilor (persoane fizice autorizate – n.r.). Ştiţi câte PFA-uri avem în România? Aproximativ 500.000, pentru că acestea profită de o reglementare legală prin care plătesc CAS mai mic sau chiar deloc. Deci, sunt 500.000 – 600.000 de oameni în România care sunt plătiţi la salariul minim prin PFA. Cum mobilizăm noi munca când o impozităm atât de mult? Ca să plătesc 1 euro net în România, ca angajator plătesc 1,83 euro. Povara fiscală în România este infernal de mare”, a spus Ionuţ Dumitru.

El a semnalat că România se clasează pe locul 136 în clasamentul ţărilor cu cele mai multe taxe, iar evaziunea fiscală a ajuns la 14%.

“România este pe locul 136 din aproape 185 în clasamentul ţărilor cu cea mai mare povară fiscală. Ne putem compara cu Guatemala, Zimbawe, Indonezia. Evaziunea fiscală este de 14%, din ce am calculat noi. A arăta acel 16%, cotă unică, nu mai ţine în faţa investitorilor”, a atenţionat preşedintele Consiliului Fiscal. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.