Premierul chinez, Li Keqiang, a dat asigurări luni, la Palatul Victoria, că suma contractelor comerciale pe care China le semnează la București este “uriașă”, iar în cursul serii vor fi discutate, printre proiectele de infrastructură, şi cele privind dezvoltarea unei căi ferate rapide. De aceea, suma va fi şi mai mare decât era stabilit prin contracte. “Nu vreau să spun un plafon, aș dori să fie o surpriză”, a spus premierul chinez, la finalul întâlnirii dintre delegațiile română și chineză. Am aflat ulterior că suma este între 8,5 şi 10 miliarde de euro, dar nu s-a anunţat încă nimic oficial.
Amintim, totuşi, că în primăvară, după ce a depus oferta la licitaţia pentru concesionarea lucrărilor de construire a autostrăzii Comarnic-Braşov, compania China Communications Construction, în care îşi punea mari speranţe ministrul Marilor Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, s-a retras chiar înainte de începerea etapei dialogului competitiv.
Cu aceeaşi firmă se lăuda şi primarul Sorin Oprescu pentru construirea autostrăzii suspendată. Ambii au vizitat China, au purtat discuţii, au venit în ţară şi declarat drept sigure aceste investiţii şi acum se feresc să mai vorbească despre ele.
Relaţii excepţionale
Li Keqiang a arătat că relaţiile cu România sunt excepţionale, ţara noastră fiind tratată ca “un partener strategic”. “România are avantaje în ceea ce priveşte fabricarea instalaţiilor, precum şi din punct de vedere agricol. România este supranumită «Grânarul Europei» şi noi dorim să importăm produse, din carnea de vită, de oaie, din România. Cât puteţi să ne furnizaţi, putem să importăm de la dumneavoastră”, i-a spus Li Keqiang premierului Victor Ponta, care l-a asigurat, zâmbind: “Sigur!”.
Premierul Victor Ponta s-a lăudat şi el că România priveşte China că ca pe un partener privilegiat, iar “vizita istorică” a prim-ministrului Keqiang – prima după 19 ani – probează relaţiile pe care ambele părţi doresc să le păstreze strânse şi în viitor. Ponta a anunţat că exporturile României spre China au crescut cu 30% de la începutul anului.
Schimburi economice de 3,27 miliarde de dolari în 10 luni
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele 10 luni din acest an.
Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut. Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.
Acorduri semnate
- înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic
- reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc congelată către China (două Protocoale de înțelegere parafate între ANSVSA și AQSIQ)
- conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare
- directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari
- directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrica Deva
- directorul companiei de proiect pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation
- Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare
- investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group
- memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti
- memorandum de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale
- un program cultural pentru perioada 2013-2016, un acord de înfiinţare şi funcţionare a Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti.
Reuniune China – Europa Centrală şi de Est
La Bucureşti începe, marţi,, cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China, la care vor participa 16 şefi de guvern. Primul eveniment de acest fel a fost cel organizat anul trecut la Varşovia. Premierul chinez are în delegaţie 300 de oameni de afaceri.
Pe lângă reuniunea la nivel înalt va fi organizată şi Forumul economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, la care 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat. Forumul se află la a doua ediţie.
Magda SEVERIN