Contractele CNADNR de intretinere a drumurilor, sub lupa Curtii de Conturi

Contractele de intretinere a autostrazilor si drumurilor nationale (care cuprind inclusiv deszapezirea) incheiate de CNADNR vor fi verificate de Curtea de Conturi, la solicitarea ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Alexandru Nazare, dar si a conducerii Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale. Cererea vine insa dupa cea a lui Mircea Geoana, care le-a luat-o inainte cu aceasta solicitare, adresata duminica presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

“Am cerut Curtii de Conturi un control privind contractele de intretinere incheiate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania”, a declarat, marti, intr-un briefing de presa, ministrul Transporturilor.

Conform unui comunicat al CNADNR, compania a solicitat si ea, luni, Curtii de Conturi a Romaniei, verificarea derularii tuturor contractelor subsecvente de intretinere vara-iarna incheiate de Companie. “Va rugam sa binevoiti a analiza si a dispune asupra posibilitatii introducerii in programul de activitate a unor misiuni de control a caror arie de verificare sa cuprinda acordurile cadru si contractele subsecvente incheiate in baza acestora, pentru perioadele de derulare care nu au facut obiectul unei actiuni de control pana in prezent”, se arata in adresa transmisa de CNADNR catre conducerea Curtii de Conturi.

Incepand cu anul 2008, CNADNR a incheiat acorduri cadru privind activitatea de intretinere multianuala a drumurilor nationale si autostrazilor.

In raportul pe 2010 Curtea de Conturi noteaza o serie de nereguli constatate la CNADNR, in urma unui control care a vizat legalitatea utilizarii si rambursarii unor imprumuturi. Prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi a fost de 7,61 milioane lei.

Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a declarat, in conferinta de adio de la MTI, ca in timpul mandatului sau Corpul de Control al institutiei a formulat 6 plangeri penale, iar Compania de Drumuri a transmis catre DNA si IGP alte 6 astfel de dosare, fara sa nominalizeze insa persoanele acuzate.

Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, printre dosarele de plangere penala se numara cele privind contractul de achizitie a sistemului informatic de emitere, gestiune si control al rovinietei, unele achizitii de sare pentru deszapezire, realizate cu cativa ani in urma, si cazuri legate de doua agentii CNADNR de control si incasare – Giurgeni si Calafat.

Totodata, alte dosare urmeaza sa fie transmise autoritatilor competente si vizeaza Societatea de Turism Feroviar si compania Telecomunicatii CFR, ambele parte a CFR SA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.