UPDATE 6! Controlorii de trafic de la ROMATSA, în grevă. Zboruri blocate între orele 11.00 -13.00

Controlorii de trafic aerian intră în grevă de avertisment, miercuri, 15 iulie, între orele 11.00 şi 13.00, din cauza neîncheierii Contractului Colectiv de Muncă (CCM), după mai mult de două luni de negocieri. Cele de ieri cu conducerea ROMATSA, în prezența secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea, au eșuat.

În cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă șefi de stat, prim miniștri, miniștri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare și cele umanitare.

UPDATE 21 iulie: Negocierile de la MT între ministrul Matache şi sindicalişti vor continua săptămâna viitoare. Iată comunicatul MT remis redacţiei:

“Astăzi, 21.07.2015, la sediul  Ministerului Transporturilor, a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicatul și patronatul din cadrul ROMATSA, întâlnire mediată de Iulian Matache, Ministrul Transporturilor.

În cadrul întâlnirii au fost discutate punctele de pe lista de revendicări înaintate de sindicat.

În urma discuțiilor, s-a ajuns la puncte de vedere comune asupra unora dintre revenidcări, asupra celorlalte s-a convenit cu privire la realizarea unor analize suplimentare.

De asemenea, s-a stabilit continuarea discuțiilor între echipele de negociere la sediul ROMATSA, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o nouă întâlnire la sediul Ministerului Transporturilor”.

UPDATE 16 iulie: Negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare, în 21 iulie. Echipele de negociere de la ROMATSA s-au întâlnit ieri cu Iulian Matache, secretar de stat (devenit astăzi ministrul Transporturilor), acesta solicitând puncte de vedere ambelor părți implicate în conflict, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Potrivit MT, în cadrul întâlnirii s-a discutat, punctual, fiecare revendicare și s-au găsit abordări comune și propuneri de soluționare pentru multe dintre acestea.

“Reprezentanții conducerii Ministerului Transporturilor au solicitat ca până marți, 21 iulie 2015, când va avea loc o noua rundă de discuții, atât patronatul, cât și sindicatul ROMATSA, să prezinte clarificări și soluții la cele 14 puncte discutate”, se arată în comunicat.

UPDATE ora 15.00: Președintele Consiliului de Administrație al ROMATSA, Marcel Pârvu, a demisionat, el fiind ales în ședința CA din 31 martie. Anunțul a fost făcut de directorul general al companiei, Ion-Aurel Stanciu.

Stanciu estimează că ROMATSA are neîncasări de minimum 250.000 euro  în urma grevei.

“I-am notificat pe dumnealor (partenerii sociali — n. r.) printr-o adresă oficială că, dintr-un calcul estimativ al acțiunii revendicative de astăzi, greva de avertisment, este vorba despre neîncasări de 250.000 euro, plus, ulterior, ce nu pot fi calculate, anumite solicitări din partea companiilor aeriene ce au fost afectate, a aeroporturilor, pasagerilor și așa mai departe”, a declarat el.

UPDATE ora 12.20: Premierul Victor Ponta a declarat, în deschiderea şedinţei de astăzi a Guvernului, că “noul ministru al Transporturilor va rezolva situaţia de la ROMATSA”.

Numai că Ministerul Transporturilor nu are ministru de mai bine de o lună, după demisia rapidă a lui Ioan Rus în urma declaraţiei incalificabile privind soţiile şi copiii românilor care muncesc în străinătate.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a acceptat însă nici până astăzi propunerea transmisă de premier în 22 iunie, când se afla în Turcia, ca senatorul PSD Mihai Fifor, fostul preşedinte al Comisiei Nana de anchetare a achiziţiei terenului agricol de către Ioana Băsescu, să fie numit ministru.

UPDATE ora 12.00: Liderul sindical Gabriel Tudorache a declarat că au eşuat şi negocierile de astăzi purtate cu directorul general, Ion-Aurel Stanciu. “Am fost chemaţi la negocieri, unde am solicitat să ni se pună la dispoziţie răspunsurile în scris la doleanţele noastre. Când a auzit aceasta, directorul general a întrerupt negocierile, invocând faptul că i-am fi falsificat o semnătură pe un document”, a precizat el. 

“Pentru prima oră am redus la 33% activitatea iar pentru intervalul orar 12.00-13.00, la solicitarea Eurocontrol am acceptat să desfăşurăm peste 52% din activitate”, a adăugat el.

“Pierderile de 2 milioane de euro, invocate de directorul general, sunt exagerate, în condiţiile în care veniturile ROMATSA din acest an sunt de 170 de milioane de euro”, a mai spus Tudorache.

UPDATE 15 iulie: Greva a început. Toate zborurile care survolează România în intervalul orar 11.00-13.00 au fost redirecţionate. Pe Aeroportul Otopeni, 40 de curse – 18 decolări şi 22 de aterizări – sunt anulate.

Zborurile spre Bologna, Milano, Catania, care trebuiau să decoleze în jurul orei 11.00 au fost reprogramate după ora 13.00, asta însemnând însă chiar şi mâine.

Pasagerii reclamă că nu au fost anunţaţi prin e-mail sau SMS. Pierderile din anulări sunt estimate la 150.000 de euro.

Grevă de avertisment este pe toate aeroporturile din ţară.

Revendicări

De la 1 iunie, angajații ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă. Faţă de CCM încheiate în anii trecuţi, sindicaliștii au acum 14 revendicări cu care conducerea instituţiei nu este de acord.

Cererile lor vizează protecția salariaților, siguranța traficului aerian, drepturile sindicale, iar cea mai importantă – reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 55 de ani, cu dreptul de a continua activitatea în cadrul ROMATSA, la alte departamente.

Micşorarea programului de lucru al angajaţilor este un alt punct important din revendicări. Sindicaliştii reclamă că pregătirea profesională continuă nu se realizează, deşi este prevăzută în CCM anterior.

Actualul director general, Ion-Aurel Stanciu, a secretizat statul de funcţii, astfel încât sindicaliştii nu ştiu în acest moment câţi angajaţi sunt şi câte funcţii.

Negocierile cu foştii miniştri Dan Şova – cu care sindicaliştii au încheiat un memorandum pe care nu l-a respectat – şi Ioan Rus s-au soldat doar cu promisiuni neonorate din partea acestora.

Patronatul ROMATSA ameninţă cu justiţia

Conducerea ROMATSA a anunțat că decizia sindicatelor va fi contestată în instanță.

“Comisia de negociere a patronatului intenționează să atace în justiție acțiunea de grevă și să ceară suspendarea acesteia motivul fiind că, prin adresa nr. 20.973 din 26.06.2015, Comisia patronatului și-a arătat disponibilitatea de a renunța în mod expres la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor și își exprimă intenția de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de muncă și care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere, în prezența reprezentanților ITM cu precizarea că este de acord cu încheierea CCM 2015/2016 în forma propusă de sindicat, cu condiția legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării și intrării în vigoare, conform Hotărârii Consiliului de Administrație al RA ROMATSA”, se arată într-un comunicat la ROMATSA, postat pe site-ul propriu.

Negocieri eşuate

La negocierile de ieri nu s-a ajuns la niciun rezultat. Gabriel Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR) și purtător de cuvânt, a declarat că directorul general al ROMATSA a dat o decizie retroactivă prin care a tăiat salariile liderilor de sindicat și a mărit sporurile unor directori și șefi de tură pentru a convinge oamenii să renunțe la grevă.

“Dânsul a dat o decizie retroactivă ca din data de 9 iunie să nu beneficiem decât de salariul de bază și de sporul de vechime și ne-au fost tăiate salariile la absolut toți liderii sindicali, la mare parte mai mult de jumătate din lichidare, iar lichidarea e mai mare întotdeauna. Pe de altă parte (…) pentru că directorii ceilalți i-au ținut isonul, dânsul le-a propus să le mărească sporul de conducere de la circa 60% la 65%. La fel au procedat și cu unii șefi de tură, chemându-i și spunându-le că sindicatul nu are dreptate”.

Tudorache spune că sindicaliștii își mențin decizia de a intra în grevă de avertisment dar este deschis în continuare la negocieri, inclusiv în perioada protestului.

“Da, categoric ne menținem decizia. Noi suntem deschiși oricând. Din păcate, șansele cred că sunt aproape spre zero la sută. Nu putem să oprim așa ceva. Avem în jur de 900 de semnături de la salariați, controlori de trafic, tehnicieni de aviație, inclusiv meteorologi etc.”, a spus el.

Gabriel Tudorache nu exclude posibilitatea unei greve generale, în caz că nu se rezolvă revendicările controlorilor de trafic aerian. Va fi o decizie a celor 48 de reprezentanți ai Comisiei de negociere din țară.

“În funcție de ce se va întâmpla, vom lua decizia unei eventuale greve generale. Semnăturile le am, dar nu pe toate. Avem și 17 locații în țară, iar semnăturile originale îmi sunt necesare dacă mă contestă în instanță. Practic, ele curg în continuare. Și azi mi-au mai venit semnături din țară. Eu trebuia să am, practic, jumătate dintre membri, vreo 600 și ceva și am în jur de 900 de semnături”, a precizat Tudorache.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.