Corina Dumitrescu, propunerea premierului Ponta pentru portofoliul Educatiei, nu a studiat la Stanford, asa cum afirma in CV-ul postat pe site-ul CSM, minciuna iesind la iveala vineri, cand jurnalistii de la HotNews.ro au aflat de la prestigioasa universitate americana ca Dumitrescu nu a urmat cursuri acolo. La aflarea vesti, premierul desemnat, Victor Ponta, i-a facut acesteia invitatia “afara din Guvern”, cerandu-i sa lamureasca, public, pana luni, „cum stau lucrurile cu studiile ei”, si afirmand ca “nu e normala situatia”. Mai corect ar fi fost insa chiar el sa o inlocuiasca din lista viitorului Executiv, dar probabil ca si-a luat un ragaz pentru a gasi inlocuitor la sefia Educatiei. Si nu studiile sunt problema Corinei Dumitrescu in ocuparea acestei functii, ci conflictul de interese in care se afla: are proces cu Ministerul Educatiei, intentat de ea, in calitate de rector al unei universitati particulare, impotriva modalitatii de evaluare a universitatilor din Romania.
“Am vazut informatia, am discutat cu domina-sa cat mai rapid sa lamureasca lucrurile, pentru ca nu e normala situatia. Are obligatia sa lamureasca lucrurile, sa va informeze si sa explice tuturor cum stau cu adevarat”, a spus Victor Ponta.
Intrebat daca situatia Corinei Dumitrescu ar putea influenta votul comisiilor de educatie ale parlamentului, Ponta a raspuns: “Nu pot anticipa votul parlamentarilor, dar pot sa cer ca ministrii sa se prezinte cat mai bine la audieri”, a raspuns el, precizand ca i-a dat termen “pana luni”.
Corina Dumitrescu anunta insa ca va da toate detaliile pe acest subiect “incepand de marti”, adica dupa preluarea fotoliului de ministru. Membrii Cabinetului Ponta vor fi audiati, luni dimineata, in Comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca in aceeasi zi, la ora 16.00, plenul comun al celor doua Camere sa se reuneasca pentru votarea Guvernului. Marti, noii ministri se vor instala in functii.
Corina Dumitrescu a precizat in CV-ul oficial postat pe site-ul CSM ca in 1996 a studiat la Stanford, cu mentiunea ca a urmat cursuri de drept international. Reprezentantii Universitatii Stanford din SUA au transmis, la solicitarea HotNews.ro, ca nu au gasit date oficiale care sa ateste ca ministrul Educatiei propus de Victor Ponta, Corina Dumitrescu, ar fi fost inscrisa sau ar fi absolvit un program finalizat cu diploma al universitatii.
Studiile de drept international au fost de fapt un stagiu
Contactata de HotNews.ro, Corina Dumitrescu a declarat ca in CV-ul ei s-a referit la “un studiu” pe care l-a facut la Institutul Hoover, “un stagiu de pregatire”.
In CV-ul de pe site-ul CSM, Dumitrescu a scris gresit numele prestigioasei universitati californiene, numind-o “Standford”. Sub aceasta mentiune, ea a precizat ca domeniul studiat a fost drept international. Ministrul propus al Educatiei nu a mentionat durata exacta a studiilor, nu a precizat daca a fost un program de studiu de cateva luni, daca a fost vorba de un schimb de experienta sau daca a participat la un simplu seminar.
Stanford are multe programe de studiu care nu acorda diplome. Acestea includ programe pentru personalul administrativ si oficialii guvernamentali care doresc sa aprofundeze anumite zone de interes. Durata lor variaza de la seminare de o zi pana la programe de cateva luni.
In afara de gafa cu “Standford”, Corina Dumitrescu a facut si greseli de ortografie in CV-ul completat in 2011 si postat pe site-ul CSM, scriind ”inot” cu doi ”n”. Aceleasi greseli apar si in CV-ul postat in 2008 si 2010 pe site-ul Senatului.
Incompatibilitate si conflict de interese
In afara de aceste “bile negre” pe care si le-a administrat singura si acum ii vor stirbi respectul asteptat din partea celor 400.000 de cadre didactice din invatamantul de stat, Corina Dumitrescu are doua “bube” care o vor impiedica sa obtina functia de sef al Educatiei.
Prima: Agentia Nationala de Integritate are in lucru o sesizare cu privire la situatia de incompatibilitate a Corinei Dumitrescu, aceasta cumuland, de anul trecut, functia publica de membru in Consiliul Superior al Magistraturii cu cea de rector al Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir”. ANI a fost sesizata in acest caz anul trecut de CSM.
Intre timp, Corina Dumitrescu a fost propusa ministru al Educatiei, iar Victor Ponta a declarat ca aceasta “isi va rezolva situatia renuntand la una dintre functii publice”. El isi asuma insa cu buna stiinta situatia in care, daca ANI va da verdict de incompatibilitate, Dumitrescu o va contesta la Curtea de Apel si apoi la Inalta Curte – pe modelul lui Mircea Diaconu –, ceea ce va prelungi o decizie finala, vor veni alegerile parlamentare, iar ministrul rector membru CSM nu va mai fi in viitorul Guvern. Lumea va uita, iar Dumitrescu va “incasa” verdictul abia cand nu va mai interessa pe nimeni.
Cainele de paza al democratiei va fi fiara si cu Ponta
Victor Ponta omite insa un lucru: presa, in calitate de “caine de paza al democratiei” se va comporta ca o fiara chiar si cu el, dupa ce a fost obisnuita aproape 4 ani sa atace in fel si chip guvernarea PDL. Inclusiv prin publicarea unor imagini filmate pe ascuns, cu Emil Boc dezbracat complet in vestiarul unei sali de sport pe care o frecventa. Dupa ce a ras cu lacrimi la acea secventa, Opozitia de atunci si Puterea de acum nu se poate astepta la un altfel de tratament din partea jurnalistilor.
Guvernul Ponta “de 6 luni” risca sa fie hartuit permanent din cauza celor doi incompatibili aflati si in conflict de interese – Corina Dumitrescu si Mircea Diaconu. Dumitrescu a dat in judecata Ministerul Educatiei pe care vrea sa-l conduca; la proces va fi in acelasi timp reclamant si parat (a doua “buba”). Mai mult, obiectul procesului il constituie modalitatea de evaluare a universitatilor din Romania, iar nemultumirea si-a exprimat-o in calitate de rector al unei universitati particulare.
La randul sau, Diaconu si-a angajat sotia in urma unui concurs la care el a fost seful comisiei, iar ANI a sesizat conflictul de interese. Iar vremurile in care se putea orice cand te aflai la putere au cam trecut.
Magda SEVERIN